Βραβεύσεις Φεστιβάλ «CINEμάθεια» σχολικού έτους 2014 - 2015

Με επιτυχίες από Λέσβο και Λήμνο

01/07/2015 - 13:54

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, 28 Ιουνίου με την απονομή βραβείων και διακρίσεων το Φεστιβάλ μαθητικών ταινιών βορείου Αιγαίου «Cineμάθεια».Που διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά ο Τομέας Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, 28 Ιουνίου με την απονομή βραβείων και διακρίσεων το Φεστιβάλ μαθητικών ταινιών βορείου Αιγαίου «Cineμάθεια». Που διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά ο Τομέας Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Στο διήμερο της διεξαγωγής του Φεστιβάλ το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Ιουνίου προβλήθηκαν 25 ταινίες μικρού μήκους, 10 ντοκιμαντέρ και 15 ταινίες μυθοπλασίας από τα νησιά Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Ικαρία και Χίος.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το θέμα του φετινού Φεστιβάλ που αποτυπώθηκε στη φράση: «Ένα μάθημα αλλιώτικο…» επέτρεψε, τελικά, τόσο στις μαθητικές ομάδες που εργάσθηκαν για όλες τις ταινίες, όσο και στο κοινό, το οποίο τις παρακολούθησε, να γίνουν, αντίστοιχα, εκφραστές και κοινωνοί προβληματισμών, γνώσεων, ονείρων και επιθυμιών.

Οι έφηβοι κινηματογραφιστές και πρωταγω­νιστές, με τη βοήθεια των εμψυχωτών καθηγητών τους έδειξαν, έτσι, τη δύναμη που έχει το σχολείο της καλλιτεχνικής έκφρασης, της ευαισθησίας και της δημιουργίας.

Κατέδειξαν, ακόμη, μέσα από τις προσπάθειές τους, τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και της συλλογικότητας, αναδεικνύοντας παράλληλα, με τη δροσιά της σκέψης τους τα πιο βασικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τις κοινωνίες μας, μικρές και μεγάλες, σε μια εποχή και μια συγκυρία, εξαιρετικά ρευστή και απρόβλεπτη.

Με κριτική Επιτροπή
Την κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτέλεσαν οι: Μίτσυ Ακογιούνογλου (μουσικός), Γιάννης Ζαφείρης (καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορείου Αιγαίου), Έλενα Καλογρίδου (σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ), Βασίλης Κατσικονούρης (εκπαιδευτικός - θεατρικός συγγραφέας), Φίλιππος Μανδηλαράς (συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας), Υρώ Μανέ (ηθοποιός), Πάρις Ξυνταριανός (σχεδιαστής - καλλιτέχνης street art), Θοδωρής Πυλιώτης (δημοσιογράφος) και Δέσποινα Τομαζάνη (ηθοποιός - λογοτέχνις), οι οποίοι, έχοντας παρακολουθήσει, με ιδιαίτερη προσοχή και αγάπη, όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ, σε ιδιωτική προβολή, στο 4ο Γυμνάσιο Χίου, το διήμερο 26 και 27 Ιουνίου, βράβευσαν, ως εξής, τα μαθητικά έργα, χωρίζοντάς τα σε δύο κατηγορίες, Γυμνασίων και Λυκείων.

Διακρίσεις
Από την κριτική επιτροπή απονεμήθηκαν τα παρακάτω βραβεία σε σχολεία του Νομού Λέσβου
Στην κατηγορία ταινιών ντοκιμαντέρ Λυκείων:
Β΄ βραβείο στην ταινία «Ο χειρότερος εχθρός μου» του Εσπερινού Γυμνασίου (με Λυκειακές τάξεις) Μυτιλήνης. Υπεύθυνοι καθηγητές: Ε. Μανωλακέλλη, Β. Ταμβακέρας, Ε. Βερρή.

Γ΄ βραβείο στην ταινία «Εμείς οι “άλλοι” στου Θεάτρου την αγκάλη» του Γενικού Λυκείου Πολιχνίτου Λέσβου. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ά. Γκούρα, Ε. Μπενέκου.
Άλλα βραβεία στην κατηγορία ντοκιμαντέρ Λυκείων απονεμήθηκαν ως εξής:
Βραβείο τεκμηρίωσης, σκηνοθεσίας και μοντάζ στην ταινία «ο χειρότερος εχθρός μου» του Εσπερινού Γυμνασίου (με Λυκειακές τάξεις) Μυτιλήνης
Βραβείο αφήγησης στην ταινία «Τα αρχοντικά της Λέσβου στη Σουράδα της Μυτιλήνης» του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης. Υυπεύθυνος καθηγητής: Γ. Κουτλής.

Βραβείο μουσικής επιμέλειας στην ταινία «Εμείς οι “άλλοι” στου Θεάτρου την αγκάλη» του Γενικού Λυκείου Πολιχνίτου Λέσβου
Ειδική μνεία για την ανάδειξη της τοπικής Ιστορίας στην ταινία «Το μπλόκο της Αγιάσου» του Γενικού Λυκείου Αγιάσου Λέσβου. Yπεύθυνος καθηγητής: Γ. Κουτλής.

Στην κατηγορία ταινιών μυθοπλασίας Λυκείων:
Α΄ βραβείο στην ταινία «CINEπαρμένοι» του Επαγγελματικού Λυκείου Μύρινας Λήμνου. Υυπεύθυνοι καθηγητές: Σ. Μανουσογιωργάκη, Μ. Περιστεράκης, Κ. Τσάτσου.
Β΄ βραβείο στην ταινία του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης. Υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Αγάθος.

Άλλα βραβεία στην κατηγορία ταινιών μυθοπλασίας Λυκείων απονεμήθηκαν ως εξής:
Βραβείο σεναρίου, σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας - ενδυματολογίας, φωτογραφίας, μοντάζ και μουσικής επιμέλειας στην ταινία «CINEπαρμένοι» του Επαγγελματικού Λυκείου Μύρινας Λήμνου.

Και ειδικές διακρίσεις
Ειδική διάκριση για τη θεματική στόχευση στη σημασία της φιλίας απονεμήθηκε στην ταινία «Assist» του 2ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης. Υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Δουκάκης.

Ειδική διάκριση για τη θεματική στόχευση στην αναγκαιότητα ύπαρξης κοινωνικού ήθους στην ταινία «Δώρο Θεού» του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Μυτιλήνης. Υπεύθυνος καθηγητής: Ε. Μαδυτινός.

Ειδική διάκριση στο Δημήτρη Δόρτα, μαθητή του Γενικού Λυκείου Μύρινας Λήμνου, για το αξιόλογο αποτύπωμά του στη σκηνοθεσία, το μοντάζ και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας «Άγνωστος Χ» του Γενικού Λυκείου Μύρινας Λήμνου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Κονιδάρη.

Ειδική διάκριση για την επιτυχημένη σύνδεση της ηθικής συνείδησης και του χρέους με το θέμα της προσφυγιάς στην ταινία «Αντιγόνη» του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Μύρινας Λήμνου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Καμπακάκη.
Ειδική διάκριση στο μικρό Φώτη Παϊτάκη για την αμεσότητα της απαγγελίας του στην ταινία: «Η Δίκη» του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Μύρινας Λήμνου.

Και του χρόνου…
Το Φεστιβάλ «CINEμάθεια», υπό την αιγίδα, φέτος, του 2ου Φεστιβάλ Μαστίχας Χίου, φιλοξενήθηκε στο θερινό σινεμά του δημοτικού κήπου της πόλης, όπου προσήλθαν για την παρακολούθησή του, εκτός από το κοινό της Χίου, και εκπρόσωποι μαθητικών ομάδων από τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Σάμο.

Η ευχή όλων, καθώς έπεφτε η αυλαία του Φεστιβάλ «CINEμάθεια», ήταν τα «αλλιώτικα μαθήματά» του να συνεχιστούν και του χρόνου, ενώνοντας με ακόμη περισσότερες γέφυρες τα νησιά και τα σχολεία του Βορείου Αιγαίου.

Έντονα, όμως, εκφράσθηκε και η ανάγκη ο θεσμός αυτός να στερεώνεται ολοένα και περισσότερο από έτος σε έτος, μέσα από την έμπρακτη υποστήριξη τόσο των τοπικών, όσο και των περιφερειακών, αλλά και των κεντρικών φορέων της πολιτείας.

Το νέο ραντεβού, πάντως, για τη σχολική χρονιά 2015-2016, θα επικυρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με προτεινόμενα θέματα: «Με αφορμή ένα σύνθημα…» για τις ταινίες μυθοπλασίας και: «…Κεντώντας το δέντρο της μνήμης» για τις ταινίες ντοκιμαντέρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey