Ερώτηση Αθανασίου

Επιβολή φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις

29/06/2015 - 22:27

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ.Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα την επιβολή ειδικού φόρου (20%) επί της αξίας των διαφημίσεων που πραγματοποιούνται στην τηλεόραση.

Με την παρ. 12 του άρθ. 5 του Ν. 3845/2010 και τις εν συνεχεία εκδοθείσες Διαταγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) ήτοι: ΠΟΛ. 1271/2013 και ΠΟΛ. 1016/2015, επιβάλλεται ειδικός φόρος, με συντελεστή 20%, στην αξία των διαφημίσεων που προβάλλονται στην τηλεόραση.

Ο φόρος αυτός, βαρύνει άμεσα τις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις ή τον διαφημιστή που μεσολαβεί, εισπράττεται από τα τηλεοπτικά μέσα και αποδίδεται στο Δημόσιο μέχρι την 20/1 κάθε έτους, για τα έσοδα που πραγματοποιήθηκαν από τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, για τις διαφημίσεις του προηγούμενου έτους.

Η ισχύς της παραπάνω διάταξης άρχισε σύμφωνα με το νόμο την 1/7/2010, όμως με συνεχόμενες παρατάσεις είχε ανασταλεί - αδρανοποιηθεί η διάταξη αυτή, παρότι ήταν μνημονιακή απαίτηση για πραγματικούς λόγους(αυξανόμενη κρίση στην κοινωνία).

Η μνημονιακή αυτή απαίτηση του 2010, υποχρέωσε την τότε κυβέρνηση να νομοθετήσει τον πρόσθετο αυτό φόρο και στη συνέχεια καμία κυβέρνηση δεν εξέδωσε απόφαση υλοποίησης, αδρανοποιώντας έτσι την διάταξη της παρ. 12, αρθ. 5 του ν. 3845/2010.

Έρχεται τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να υλοποιήσει από 1/1/2015 το μνημονιακό αυτό φόρο, επιβάλλοντας χαράτσι 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος του διαφημιζόμενου προϊόντος (υπάρχει ήδη ΦΠΑ και αγγελιόσημο για ορισμένες τηλεοπτικές επιχειρήσεις), έχοντας ως συνέπεια να λειτουργεί η διαφήμιση υπέρ των πολυεθνικών επιχειρήσεων που μπορούν να πληρώσουν ακριβή διαφήμιση, οδηγώντας στο κλείσιμο και στερώντας την επαρχία από την αντικειμενική ενημέρωση.

Ερωτάται λοιπόν ο κ. Υπουργός:

Θα επιμείνει στην επιβολή αυτού του ειδικού φόρου, που θα δημιουργήσει νέο κύμα ανέργων στην ιδιωτική οικονομία, ή θα αποφασίσει στην αναστολή του φόρου, όπως σοφά έπρατταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία και το γεγονός ότι σήμερα οι λόγοι αναστολής μάλλον δεν έχουν εκλείψει αλλά επιτείνονται διαρκώς.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey