Με έδρα στη Χίο

Δημιουργεί νέα αναπτυξιακή εταιρεία η Περιφέρεια

26/06/2015 - 23:18

Στη συγκρότηση μιας νέας αναπτυξιακής εταιρείας προχωράει η Περιφέρεια με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που λήφθηκε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, μετά από μια έντονη συζήτηση.

Στη συγκρότηση μιας νέας αναπτυξιακής εταιρείας προχωράει η Περιφέρεια με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που λήφθηκε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, μετά από μια έντονη συζήτηση.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο αν η απόφαση αυτή είναι νόμιμη ή όχι. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου όσο και οι παρατάξεις της αντιπολίτευση στηρίζονταν στο ίδιο άρθρο του Καλλικράτη.

Η Περιφερειάρχης υποστήριζε ότι το άρθρο επιτρέπει στην Περιφέρεια να συμμετάσχει μόνο σε μία αναπτυξιακή εταιρεία που έχει τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζει ο νόμος και κατά συνέπεια μπορεί να προχωρήσει στην ίδρυση της εταιρείας.

Η αντιπολίτευση υποστήριζε ότι η Περιφέρεια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο επίμαχο άρθρο δεν μπορεί να προχωρήσει την ίδρυση νέας εταιρείας, από την στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των αναπτυξιακών εταιρειών που είχαν οι πρώην Νομαρχίες Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, μετά από μια λεκτική αψιμαχία που είχαν η κ. Καλογήρου και ο κ. Σπιλάνης, ο τελευταίος αποχώρησε εξοργισμένος.

Θα ανήκει 100% στην Περιφέρεια
Η αναπτυξιακή εταιρεία θα ανήκει κατά 100% στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και θα έχει την νομική μορφή της Α.Ε.

Το Διοικητικό Συμβούλιό της θα είναι επταμελές, πέντε μέλη θα ορίζονται από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και δύο από την μειοψηφία. Παράλληλα προβλέπεται στην εταιρεία να υπάρχει Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής.

Η Περιφερειάρχης διευκρίνισε πως ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν θα μπορεί να είναι Περιφερειακός Σύμβουλος. Οι σκοποί της εταιρείας είναι η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της Περιφέρειας και των Δήμων, η συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα και η προώθηση της επιχειρηματικότητας για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποτελείται από τους Μάκη Βενέτα, Δημήτρη Βογιατζή, Δήμητρη Μεσσολογίτη, Γιάννη Ξενάκη, Νίκο Κωστόπουλο, Διονύση Μποναφά και Μανώλη Κράκαρη από την παράταξη Γιακαλή.
Η Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία της εταιρείας είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή με την ανάθεση της σχετικής μελέτης σκοπιμότητας.

Η μελέτη επικαιροποιήθηκε από την σημερινή Περιφερειακή Αρχή, ωστόσο δε δόθηκε στους Περιφερειακούς Συμβούλους, γεγονός που εξόργισε τον κ. Σπιλάνη που τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να συζητείται η δημιουργία της εταιρείας χωρίς να παρουσιάζεται η μελέτη σκοπιμότητας. Υπέρ της σύστασης της εταιρείας τάχθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Αλατζάς.

Η αντιπαράθεση
Μόνο η παράταξη του Νάσου Γιακαλή τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας της αναπτυξιακής εταιρείας της Περιφέρειας.

Ο Στρατής Κόρακας και οι άλλοι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν ότι είναι αντίθετοι στη δημιουργία τέτοιων εταιρειών και δήλωσαν ότι δεν επιτρέπει ο Καλλικράτης τη δημιουργία της εταιρείας και ζήτησαν να αναβιώσει η ΕΝΑ Χίου που βρίσκεται σε εκκαθάριση. Κι αυτή να είναι η νέα αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας.

Ο κ. Σπιλάνης ανέφερε πως είναι υπέρ της δημιουργία της εταιρείας, αλλά αρνήθηκε να ψηφίσει την πρόταση της Περιφερειακής Αρχή για τον τρόπο που τέθηκε προς συζήτηση το θέμα. Χαρακτηριστικά είπε: «Καλούμαστε να ψηφίσουμε για την εταιρεία χωρίς να γνωρίζουμε τι θα κάνει». «Δεν έχετε αγαθές προθέσεις» σημείωσε η κ. Κυρίτση απευθυνόμενη στην Περιφερειακή Αρχή και έθεσε μια σειρά από ερωτήματα για να δείξει την αντίθεσή της στην ακολουθούμενη διαδικασία. Στο ίδιο πλαίσιο η κ. Νικολάρα είπε: «Η αναπτυξιακή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, όταν δε λειτουργεί ως μαγαζάκι της πλειοψηφίας».

Τη δομική αντίθεσή του στη δημιουργία της εταιρείας υπογράμμισε ο Ανδρέας Μπάλλας τονίζοντας ότι η παράταξη του «Ανταρσία στο Αιγαίο» θεωρεί πως τέτοιες εταιρείες το μόνο που κάνουν είναι να αναπαράγουν το αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο που προωθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είπε πως η Περιφερειακή Αρχή συμπεριφέρεται ως μπαταχτσής επιχειρηματίας, αφού αρνείται να πληρώσει τις ζημίες που δημιούργησαν οι αναπτυξιακές εταιρείες των νομαρχιών κι έχει φεσώσει τους εργαζόμενούς τους, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές, τους συνεταιρισμούς και την Συνεταιριστικής Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου που συνεργάστηκαν μαζί της.

Τέλος κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να αναβιώσει και τις τρεις αναπτυξιακές των νομαρχιών, να τις συγχωνεύσει σε μια με έδρα την Χίο, να πληρώσει τα χρέη του και να προσλάβει το προσωπικό που υπηρετούσε σε αυτές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey