Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων στη Λέσβο

Γεωεκπαίδευση στην πράξη

26/06/2015 - 16:55

Με συμμετοχές από όλο τον κόσμο ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων, που οργανώνεται από τις 23 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου στη Λέσβο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Τμήμα Γεωγραφίας, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Με συμμετοχές από όλο τον κόσμο ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων, που οργανώνεται από τις 23 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου στη Λέσβο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Τμήμα Γεωγραφίας, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων συμμετέχουν 40 στελέχη γεωπάρκων, καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές, υπεύθυνοι φορέων τουρισμού, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης από την Κίνα, την Ταϊλάνδη, τη Σενεγάλη, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρουμανία, το Βέλγιο, την Κύπρο και την Ελλάδα, με αντικείμενο την προστασία και διατήρηση φυσικών μνημείων, τη διαχείριση γεωπάρκων και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και προγραμμάτων αειφόρου τουρισμού.

Συμμετοχές
Το Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων διευθύνει ο καθηγητής Νίκος Ζούρος και με την ιδιότητα του προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Στο Θερινό Σχολείο συμμετέχουν, αλλά και παρουσιάζουν εισηγήσεις τους, μεταξύ άλλων:
- ο διευθυντής του Τομέα Γεωλογικών Επιστημών και Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων της UNESCO καθηγητής P. Mc Keever,
- ο διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τα Γεωπάρκα του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου καθηγητής Jianping Zhang, σύμβουλος της UNESCO σε θέματα Γεωπάρκων,
- ο διευθυντής του Γεωπάρκου «Haute Province» της Γαλλίας Guy Martini, μέλος του Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO,
- η διευθύντρια της απολιθωματοφόρας θέσης «Messel Pit» της Γερμανίας, Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO M. L. Frey,
- ο επιστημονικός υπεύθυνος του Γεωπάρκου Ψηλορείτη Χ. Φασουλάς, συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων,
- ο διευθυντής του Γεωπάρκου «Forest Fawr» της Ουαλίας J. Atkins, αν. συντονιστής του Φόρουμ Γεωπάρκων του Ηνωμένου Βασιλείου,
- ο διευθυντής του Γεωπάρκου «Satun» από την Ταϊλάνδη Narongrit Thungprue και
- η διευθύντρια του ηφαιστειακού Πάρκου Λανζαρότε «Μ. Mederos» από τα Κανάρια Νησιά - Ισπανία.

Συμμετέχουν, επίσης, υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από τα Γεωπάρκα «Ζigong», «Yanquing» και «Dunhuang» από την Κίνα, το Γεωπάρκο «Arouca» από την Πορτογαλία, το Γεωπάρκο «Beigua» από την Ιταλία, το Γεωπάρκο «Molina» and «Alto Tajo» από την Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν θέματα που αφορούν τις κοινωνικές, οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές διαστάσεις των γεωπάρκων σε σχέση με την τοπική ανάπτυξη και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει για το ρόλο της εκπαίδευσης στην προστασία των φυσικών και γεωλογικών μνημείων και τη λειτουργία και ανάπτυξη των γεωπάρκων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey