Ο Α. Μπάλλας για το μεταναστευτικό

26/06/2015 - 15:57

Επειδή γίνεται εδώ πολύ συζήτηση για το ποιος έχει την αρμοδιότητα για το ζήτημα αυτό, προφανώς την κυρία ευθύνη έχει η κυβέρνηση, ωστόσο τελικά υπεύθυνος είναι αυτός που αντιμετωπίζει άμεσα το πρόβλημα, η τοπική κοινωνία, οι πιο ευαισθητοποιημένοι πολίτες και οι εθελοντές που έχουν εμπλακεί άμεσα υποκαθιστώντας την πολιτεία που απουσιάζει, και γι’ αυτό και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου οφείλει να εμπλακεί άμεσα, γιατί είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν και τα τρία μεγάλα νησιά της Περιφέρειας και χρειάζεται γι’ αυτό συντονισμός.

Στη προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η «Ανταρσία στο Αιγαίο» με τον εκπρόσωπό της Ανδρέα Μπάλλα για το μεταναστευτικό εξέφρασε τις παρακάτω θέσεις:

 «Επειδή γίνεται εδώ πολύ συζήτηση για το ποιος έχει την αρμοδιότητα για το ζήτημα αυτό, προφανώς την κυρία ευθύνη έχει η κυβέρνηση, ωστόσο τελικά υπεύθυνος είναι αυτός που αντιμετωπίζει άμεσα το πρόβλημα, η τοπική κοινωνία, οι πιο ευαισθητοποιημένοι πολίτες και οι εθελοντές που έχουν εμπλακεί άμεσα υποκαθιστώντας την πολιτεία που απουσιάζει, και γι’ αυτό και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου οφείλει να εμπλακεί άμεσα, γιατί είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν και τα τρία μεγάλα νησιά της Περιφέρειας και χρειάζεται γι’ αυτό συντονισμός.

Η κ. Καλογήρου και όλοι όσοι μίλησαν ως τώρα περιέγραψαν σε γενικές γραμμές σωστά την πραγματικότητα που βιώνουν τα νησιά μας και ιδίως η Λέσβος. Και μπορώ να πω ότι και οι πρώτες ενέργειες που έκανε η Περιφερειακή Αρχή ήταν σωστές και αναγκαίες: και οι 100 σκηνές που παραχώρησε για τον Καρά Τεπέ και το κοντέινερ για το ιατρείο και η προσπάθεια για μια σύμβαση με πλοίο για την μεταφορά των προσφύγων στον Πειραιά, η οποία προσπάθεια είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί με πιο συστηματικό τρόπο ώστε να υπάρχει τακτικό δρομολόγιο για τον σκοπό αυτό ως τον Οκτώβρη τουλάχιστον, οπότε θα βρίσκεται στο πικ του το κύμα της μετανάστευσης σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ωστόσο για τα σωστά αιτήματα που έθεσε η κ. Καλογήρου στα αρμόδια υπουργεία (μεταφορά προσφύγων από τις ακτές προς την πόλη, χώροι φιλοξενίας με συνθήκες υγιεινής, μείωση της γραφειοκρατίας, προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή) δεν αρκεί η στάση αναμονής μπροστά σε άμεσα ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Θεωρούμε πως η ΠΒΑ πρέπει και μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίσει άμεσα με δικούς της πόρους και μέσα και το πρόβλημα της μεταφοράς των προσφύγων (λ.χ. σύμβαση με το ΚΤΕΛ) και το πρόβλημα της έλλειψης βασικών ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, ιδιαίτερα όσους δεν έχουν καταγραφεί ακόμα και δεν δικαιούνται σίτιση από το λιμενικό. Ελπίζουμε η χρηματοδότηση του Emergency Fund που ζητήσατε να έρθει άμεσα και να διοχετευθεί σε πραγματικές ανάγκες και με έλεγχο από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Όσον αφορά τον αναγκαίο ανοιχτό χώρο υποδοχής και φιλοξενίας που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει, πέρα από το ότι υπάρχουν και σήμερα άμεσα δυνατότητες διαμόρφωσης τέτοιων χώρων (π.χ. οι αποθήκες της ΑΤΕ στον Καρά Τεπέ ή το εκθεσιακό κέντρο στον Κάμπο της Χίου), η πρόταση που υποβάλατε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων δυναμικότητας 50-60 ατόμων και για ξενώνα αιτούντων άσυλο δυναμικότητας 200 ατόμων δεν δίνει λύση στο πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται, αν πρόκειται να φτιαχτεί μια νέα μόνιμη δομή με σωστές προδιαγραφές, είναι ένας πολύ μεγαλύτερος χώρος με γραφείο ενημέρωσης για τις διαδικασίες υποδοχής των προσφύγων, με ιατρείο, κουζίνα, αξιοπρεπείς χώρους υγιεινής και διαμονής έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής τους, οι οποίες πρέπει προφανώς να συντομευθούν.

Βεβαίως συζητώντας και για όλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την μεγάλη εικόνα: το πρόβλημα δεν τελειώνει όσο υπάρχει στον κόσμο πόλεμος, φτώχεια, καταπίεση και εκμετάλλευση. Όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις περιοχές αυτές με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τις οποίες είναι συνυπεύθυνες και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έως σήμερα. Ο δυτικός κόσμος εξαθλιώνει τις περιοχές αυτές ώστε οι άνθρωποι εκεί να μην μπορούν να επιβιώσουν και μετά κλείνει τα σύνορα. Αλλά δεν εμποδίζει την μετανάστευση, η οποία έχει γίνει μια τεράστια μπίζνα: μια οικογένεια από τη Συρία ενώ θα μπορούσε με στοιχειώδη αξιοπρέπεια και με λίγα χρήματα να ταξιδέψει στη Δυτική Ευρώπη, τώρα ξοδεύει όλη της την περιουσία για να φτάσει μετά από μήνες στη Δύση όπου πάμφτωχους και εξαθλιωμένους θα τους αναλάβουν τα γεράκια των βιομηχανιών ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Η μετανάστευση είναι λοιπόν μια μεγάλη επιχείρηση που συμφέρει τελικά αυτούς πους την προκαλούν.

Για αυτό και ο ρατσισμός, η αποτροπή, η απαγόρευση, τα συρματοπλέγματα αποτελούν την κυρίαρχη κρατική πολιτική σε Ελλάδα και ΕΕ. Είναι μήπως τυχαίο ότι τα κανάλια δεν μεταδίδουν πια ιδιαίτερα την αθλιότητα που ζουν οι κάτοικοι της Συρίας και του Ιράκ, του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, της Υεμένης, της Παλαιστίνης;

Γιατί γίνεται αυτό; Προφανώς για να αποσυνδέεται στη συνείδηση της κοινής γνώμης ότι οι πρόσφυγες έρχονται από μέρη όπου είναι αδύνατο να επιβιώσουν και να οξύνεται έτσι η αντι-μεταναστευτική υστερία. Άλλα θα περιμέναμε από μια κυβέρνηση με ιστορική αναφορά στην Αριστερά και όχι να βγάζει σε διαβούλευση στη Διαύγεια τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του φράχτη του Έβρου ή τη συνέχιση της συνεργασίας με τη Frontex για να φυλάσσονται καλύτερα τα σύνορα- δηλ. να πνίγονται περισσότεροι πρόσφυγες… Την ίδια στιγμή μάλιστα που η ιταλική κυβέρνηση- που δεν έχει και καμιά αναφορά στην Αριστερά- τόλμησε να ξεστομίσει την απειλή για τη χορήγηση βίζας σε χιλιάδες μετανάστες, κάτι που θα ήταν και δίκαιο και αναγκαίο. Αλλά αυτό θα ήταν μια «μονομερής ενέργεια» που θα καταργούσε de facto τη συνθήκη του Δουβλίνου, κάτι που αποφεύγει η ελληνική κυβέρνηση η οποία …τα βρίσκει τώρα με τους θεσμούς και μας φέρνει καινούργιο μνημόνιο. Εμείς καλούμε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους- και ιδίως αυτούς που πρόσκεινται στην κυβέρνηση- να καταγγείλουν τη συμφωνία Δουβλίνο 2, να αποσύρουν την χώρα από το ΝΑΤΟ ώστε να μην έχει εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και να βάλει βέτο η κυβέρνηση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση η ΠΒΑ- που διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ- δεν μπορεί να νίπτει τα χείρας της μπροστά στο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Η κυρία Καλογήρου στην προχτεσινή σύσκεψη στην Αγ. Παρασκευή για το νέο ΕΣΠΑ είπε ότι προτεραιότητα της ΠΒΑ είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος όμως δεν έχει χρώμα, φυλή και εθνικότητα. Ας το αποδείξει η Περιφερειακή Αρχή».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey