Φόβοι για αύξηση των αφίξεων στα τέλη του καλοκαιριού

Ζητούνται πόροι για ανακούφιση των προσφύγων

26/06/2015 - 15:31

Την ενεργοποίηση του κοινοτικού ταμείου Emergency Fund επιδιώκει η Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να βρει πόρους για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας των προσφύγων που φθάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Την ενεργοποίηση του κοινοτικού ταμείου Emergency Fund επιδιώκει η Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να βρει πόρους για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας των προσφύγων που φθάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σημείωσε πως έχει πολύ καλή συνεργασία με την κυβέρνηση για το θέμα και πρόσθεσε πως είναι πολλά τα εμπόδια που θέτει το δημόσιο λογιστικό στις προσπάθειες της Περιφέρειας να ανακουφίσει τους πρόσφυγες.

Ειδικότερα η Περιφερειάρχης δήλωσε πως έχει ήδη κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης στην Τράπεζα Επενδύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα έργα υποδομής της τάξης του 1,3 έως 1,6 εκατ. ευρώ.

Το αιτήματα χρηματοδότησης από το Emergency Fund της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά άμεση χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Όμως για να αντληθούν πόροι από το ταμείο θα πρέπει να κατατεθεί το εθνικό πρόγραμμα από την κυβέρνηση.

Επίσης, επεσήμανε ότι εξετάζονται οι δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων, είτε στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG, είτε σε άλλες προσκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας, στο πλαίσιο της CPMR.

Η λογική με την οποία κινήθηκε η Περιφέρεια το προηγούμενο διάστημα ήταν να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, χωρίς να αναλώνεται σε ανούσιες αντιπαραθέσεις που δε λύνουν το πρόβλημα και στόχο έχουν να μεταθέσουν αλλού τις ευθύνες.

Τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι πρόθυμη να αναλάβει όποια αρμοδιότητα και ευθύνη της δοθεί, μαζί με τα ανάλογα κονδύλια και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πρόθεση της Περιφέρειας είναι από τις χρηματοδοτήσεις που θα αντληθούν να δημιουργηθεί ένα κέντρο για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων δυναμικότητας 70 ατόμων και ένα κέντρο υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο δυναμικότητας 200 ατόμων.

Θα ζητούν ευθύνες από εσάς
Ο Νάσος Γιακαλής προειδοποίησε την Περιφερειάρχη ότι όταν το ζήτημα θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο θα ζητούν ευθύνες από την ίδια.

Παρότι η κεντρική ευθύνη για την αντιμετώπιση του ζητήματος ανήκει στις κρατικές υπηρεσίες. Επίσης έκανε την εκτίμηση πως είναι πιθανό στο τέλος του καλοκαιριού να έχουμε 20.000 πρόσφυγες στη Λέσβο που δεν θα μπορούν να φύγουν. Παρότι η επιδίωξη τους δεν είναι να μείνουν στο νησί.

Ο Γιάννης Σπιλάνης στάθηκε στην ευθύνη της Περιφέρειας να αντιμετωπίσει την κατάσταση μέσω της υπηρεσίας ΠΣΕΑ. Είπε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας σχεδιασμός, παρότι το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια.

Επίσης είπε πως θα έπρεπε να υπάρχει ομάδα αντιμετώπισης του επικοινωνιακού προβλήματος που δημιουργείται σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες στο τουρισμό.

Η Αγλαΐα Κυρίτση σημείωσε πως δεν είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο που έχει αντιμετωπισθεί το θέμα ως σήμερα από την κυβέρνηση και τόνισε πως η ενημέρωση που έχει η ίδια λέει πως καμία ακύρωση πτήσης τσάρτερ ή άφιξης κρουαζιερόπλοιου δεν έχει γίνει ως σήμερα επειδή στο νησί έρχονται πρόσφυγες.

Ο Ανδρέας Μπάλλας και ο Στρατής Κόρακας κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. πως με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγουν στη Μέση Ανατολή δημιουργείται το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων.

Υπογράμμισαν την ολιγωρία τόσο της κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας στη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των προσφύγων και πρότειναν ο μεν πρώτος να αξιοποιηθούν οι πρώην αποθήκες της ΑΤΕ στη Μυτιλήνη για την στέγαση κέντρου πρώτης υποδοχής και ο δεύτερος την αξιοποίηση των πλοίων της ΝΕΛ για τη μεταφορά τους στον Πειραιά.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χίου Βασίλης Παππάς πρότεινε να αξιοποιηθεί το εκθεσιακό κέντρο του νησιού για την φιλοξενία των προσφύγων. Η κ. Κυρίτση είπε πως με διάταξη νόμου που θα περάσει άμεσα από τη Βουλή θα αποποινικοποιηθεί η μεταφορά των προσφύγων.

Τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη Λέσβο σημείωσαν οι εκπρόσωποι της Κίνησης «Το χωριό του όλοι μαζί» Ελένη Αλτίνογλου και της Εργατικής Λέσχης Λέσβου Μιχάλης Τσορμπατζόγλου.

Στην αρνητική εικόνα που δίνεται διεθνώς στάθηκαν ο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς και του Εμπορικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Παπαρίσβας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey