Πέτυχαν διαβάζοντας συστηματικά, με σκληρή δουλειά, αλλά… «χωρίς υπερβολές»

Οι πρώτοι μιλάνε στο «Ε»

25/06/2015 - 14:00

Βασίλης Καραμπλιάς, 5ο ΓΕΛ


Ο πρώτος της Τεχνολογικής
«Χρειάζεται ουσιαστικό διάβασμα και να είσαι σε θέση να βάζεις εσύ το πρόγραμμά σου», λέει σαν συμβουλή για τους μαθητές που θα περάσουν από τη δική του διαδικασία στις πανελλήνιες ο Βασίλης Καραμπλιάς που έβγαλε το μεγαλύτερο μέσο όρο γραπτών στο νησί, στην Τεχνολογική Κατεύθυνση. Ο Βασίλης αν και ακόμα δεν έχει κατασταλάξει στο τι θέλει να ακολουθήσει, έχοντας πάντως στο νου του το Πολυτεχνείο, λέει για την προσπάθειά του φέτος: «Το σημαντικό είναι να ξέρεις να αξιοποιήσεις τις συμβουλές των καθηγητών σου, της οικογένειάς σου και να καταφέρεις να τις εφαρμόσεις στην πράξη. Ίσως είναι πρόωρο, αλλά απαιτεί μια ωριμότητα να φτιάξεις το πρόγραμμά σου με ουσιαστικό διάβασμα και ακριβώς πάνω στις ανάγκες που έχεις», λέει χαρακτηριστικά στο «Ε».

Μαρία Ζιώγα, 5ο ΓΕΛ


Τα μαθήματα κατεύθυνσης η διαφορά
Ο πατέρας της Ευθύμιος είναι διακεκριμένος γιατρός στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αλλά η κόρη Μαρία φαίνεται πως έχει βάλει πλώρη για την Κτηνιατρική, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζώα από μικρή.
Με σκληρή προσπάθεια, όπως παραδέχεται η ίδια, κατάφερε να εξασφαλίσει το βαθμό γραπτών (17,80) που ήθελε για να σπουδάσει στην Κτηνιατρική της Θεσσαλονίκης μέσω της θετικής κατεύθυνσης. Οι ώρες διαβάσματος πολλές και η προετοιμασία απαιτητική όπως εξηγεί η ίδια στο «Ε»: «Μπορώ να πω ότι η διαδικασία μέχρι τις εξετάσεις είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι ώρες που βρίσκεσαι στο σχολείο και μετά στο φροντιστήριο είναι πολλές. Τα μαθήματα της κατεύθυνσής μου ήταν αυτά που ήταν τα πιο δύσκολα, η Φυσική και τα Μαθηματικά, αλλά ήταν και εκείνα που θα έκαναν την διαφορά στο τέλος. Το σημαντικό για εμένα νομίζω είναι ότι μπήκα σε ένα σύστημα καλό από τα προηγούμενα χρόνια του Λυκείου και κατάφερα να αντεπεξέλθω στις εξετάσεις και να σκέφτομαι πια την Κτηνιατρική που ήθελα από την αρχή».

Αντώνης Μυρσινιάς, 3ο ΓΕΛ


«Διάβασα πολύ, αλλά χωρίς υπερβολές»

Με μέσο όρο γραπτών 17,93 στην τεχνολογική κατεύθυνση, ο Αντώνης Μυρσινιάς, γιος του Λευτέρη και ανιψιός του Βαγγέλη, κατάφερε να εξασφαλίσει τις σπουδές του κοντά στο αντικείμενο της οικογένειάς του. Περιορίζοντας τη διασκέδασή του και τις ώρες του ελεύθερου χρόνου, αλλά χωρίς όμως να στερείται τις βόλτες του τα Σάββατα και τις παρέες του, ο Αντώνης δικαιώθηκε από την προσπάθειά του όλο το χρόνο. Στόχος του; Είτε η είσοδός του στη σχολή Ηλεκτρολόγων ή σε εκείνη των Μηχανολόγων. «Από πέρυσι το καλοκαίρι συνειδητοποίησα πως αυτή η χρονιά είναι σημαντική και πως πρέπει να δώσω το κάτι παραπάνω. Έτσι ξεκίνησα την προετοιμασία μου πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Γενικά πάντως δεν έκανα υπερβολές, διάβαζα με σύστημα και δε στερήθηκα ούτε τις εξόδους μου τα Σάββατα και τις Παρασκευές. Βέβαια στις διακοπές του Πάσχα και των Χριστουγέννων, έδωσα το κάτι παραπάνω που με βοήθησε πολύ στις εξετάσεις».

Δημήτρης Κόκκορης, 5ο ΓΕΛ


«Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν»
Με στόχο εξαρχής τη Νομική, χωρίς να τον νοιάζει αν θα περάσει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή στην Κομοτηνή, ο Δημήτρης Κόκκορης με 17,43 μέσο όρο γραπτών στη θεωρητική κατεύθυνση, σήμερα νιώθει πως πέτυχε το στόχο του. Φυσικά για να το πετύχει αυτό απαιτήθηκε όπως λέει ο ίδιος πολύ διάβασμα. «Είναι δεδομένο πως για ένα χρόνο αυτό που υπάρχει μπροστά σου είναι το πολύ διάβασμα. Δε γίνεται αλλιώς. Τα θέματα εξάλλου στα μαθήματα βαρύτητας όπως τα Αρχαία ήταν αρκετά δύσκολα και απαιτούσαν πολύ καλή προετοιμασία. Χαίρομαι όμως που οι κόποι μου ανταμείβονται και πλέον με νοιάζει μόνο η Νομική, σε οποιαδήποτε σχολή», λέει χαρακτηριστικά στο «Ε» ο αριστούχος μαθητής.

Μαρία Βελισσαρίου, Πειραματικό ΓΕΛ


«Το παν είναι το σύστημα»
Από τις πρώτες των πρώτων, με το δεύτερο μέσο όρο γραπτών σε όλο το νησί (18,87), η Μαρία Βελισσαρίου δεν ενδιαφέρεται για την κατάταξή της, αλλά για το στόχο της. Που από την πρώτη στιγμή οριοθετήθηκε στη Νομική Αθηνών. Πώς έφτασε σε αυτό το αποτέλεσμα; Με ένα νορμάλ πάντως διάβασμα, καθώς η ίδια θεωρεί πως το παν στην τρίτη Λυκείου είναι το σύστημα. «Από την αρχή της χρονιάς προσπάθησα να είμαι ψύχραιμη αλλά και συγκεντρωμένη. Είχα από την αρχή ένα πολύ καλό σύστημα που μου επέτρεπε να κάνω ένα νορμάλ διάβασμα. Σίγουρα λίγο πριν την περίοδο των εξετάσεων και στη διάρκεια αυτών έρχεται η κούραση, αλλά ο στόχος σε κρατάει δυνατό μέχρι τέλους», είπε χαρακτηριστικά η εκ των πρώτων στη Λέσβο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey