Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου

Πιθανή η συσχέτιση όλων των υποθέσεων

20/06/2015 - 00:15

Τρεις είναι οι υποθέσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας που αυτή την στιγμή βρίσκονται υπό διερεύνηση για την απόδοση ποινικών ευθυνών, είτε αυτές αφορούν ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη της Τράπεζας, είτε μέλη του Δ.Σ.

Τρεις είναι οι υποθέσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας που αυτή την στιγμή βρίσκονται υπό διερεύνηση για την απόδοση ποινικών ευθυνών, είτε αυτές αφορούν ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη της Τράπεζας, είτε μέλη του Δ.Σ.

Η κύρια υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του Οικονομικού Εισαγγελέα, στην οποία διερευνώνται οι ευθύνες όλων των Δ.Σ. και των υπηρεσιακών στελεχών για το πώς η Τράπεζα οδηγήθηκε σε κατάρρευση και εντέλει σε κλείσιμο το Μάρτιο του 2012.

Παράλληλα διερευνώνται δύο επιμέρους υποθέσεις σκανδαλώδους χρηματοδότησης δύο επιχειρήσεων από την Συνεταιριστική το 2004 αλλά και αργότερα. Η μία είναι η γνωστή υπόθεση Μπεμπεδέλλη και η δεύτερη αυτή για την οποία τις τελευταίες μέρες απολογήθηκαν το τότε Δ.Σ. της Τράπεζας, ανώτερα διοικητικά στελέχη της και φυσικά ο επιχειρηματίας που είχε λάβει τη χρηματοδότηση.

Σχεδόν πριν από δύο χρόνια ολοκληρώθηκε η διαδικασία της τακτικής ανάκρισης για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη.

Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στον Εισαγγελέα, ο οποίος πρέπει να συντάξει πρόταση που θα αποστείλει στο Συμβούλιο Εφετών προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι κατηγορίες και τα αδικήματα για τα οποία θα παραπεμφθεί κάθε κατηγορούμενος σε δίκη.

Ενδέχεται σε ορισμένους από τους κατηγορουμένους να μην απαγγελθούν κατηγορίες. Οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση κατά του βουλεύματος. Η έφεσή τους θα κριθεί και με βάση την απόφαση που θα εκδοθεί, θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Ίδιες υποθέσεις
Στο επίπεδο της τακτικής ανάκρισης βρίσκεται η υπόθεση της τοπικής χονδρεμπορικής επιχείρησης για την οποία λήφθηκαν απολογίες τις προηγούμενες ημέρες.

Με την ολοκλήρωση των απολογιών και πιθανόν πρόσθετων καταθέσεων που θα ληφθούν αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται και σε αυτή την υπόθεση η διαδικασία της τακτικής ανάκρισης και θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με την υπόθεση Μπεμπεδέλλη.

Πρόκειται για ομοειδείς υποθέσεις, καθώς και στις δύο περιπτώσεις έγιναν οι ίδιες ενέργειες, δηλαδή πληρωμή ακάλυπτων επιταγών από τα διαθέσιμα της τράπεζας, δανειακές συμβάσεις για να καλυφθούν οι ακάλυπτες επιταγές, αθρόα χρηματοδότηση επιχειρήσεων που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα δάνεια που είχαν λάβει.

Εμπλεκόμενα είναι τα ίδια πρόσωπα από το Δ.Σ. και τα υπηρεσιακά στελέχη της τράπεζας. Τα αδικήματα είχαν τελεσθεί την ίδια ακριβώς περίοδο, από το Μάιο του 2004 ως το τέλος του ίδιου χρόνου. Κατά συνέπεια είναι εύκολο αλλά και εύλογο να συσχετιστούν, δηλαδή να αντιμετωπισθούν ως μια ενιαία υπόθεση και να συνεκδικαστούν όταν θα φθάσουν στο ακροατήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δικαστική διερεύνηση των δύο παραπάνω υποθέσεων είχαν ζητήσει τα Δ.Σ. της Συνεταιριστικής το 2008 (υπόθεση Μπεμπεδέλλη) και τη δεύτερη το 2010.

Τρεις υποθέσεις σε μία
Εξάλλου με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς προχωρά η διερεύνηση του όλου σκανδάλου της Συνεταιριστικής Λέσβου-Λήμνου από τον Οικονομικό Εισαγγελέα. Η λήψη καταθέσεων στα πλαίσια της προκαταρτικής έρευνας έχει ολοκληρωθεί, τα μέλη των Δ.Σ. της Τράπεζας αλλά και πολλά υπηρεσιακά στελέχη κλήθηκαν να καταθέσουν ανωμοτί.

Δηλαδή είναι εν δυνάμει κατηγορούμενοι. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της τακτικής ανάκρισης. Κατά τη διάρκειά της όσοι θεωρούνται υπεύθυνοι θα κληθούν να απολογηθούν. Λόγω της ταχύτητας με την οποία προχωράει είναι πολύ πιθανό σε λίγους μήνες να ολοκληρωθεί και σε αυτή η τακτική ανάκριση. Αν οι άλλες υποθέσεις βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο τότε θα μπορούσαν να συσχετιστούν και οι τρεις.

Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως το δικαστήριο που θα κληθεί να κρίνει τις ευθύνες των εμπλεκομένων θα έχει πλήρη εικόνα για το τι είχε συμβεί. Κι όχι αποσπασματική όπως θα συμβεί αν η κάθε υπόθεση δικαστεί ξεχωριστά.

Μειονέκτημα και μάλιστα πολύ σημαντικό είναι ότι θα δημιουργηθεί μια τεράστια δικογραφία που μόνο η ανάγνωσή της θα απαιτήσει πάρα πολύ χρόνο. Επίσης όταν θα φθάσει η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες θα υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων και μαρτύρων που θα καθιστά δύσκολη και χρονοβόρα τη διεξαγωγή της δίκης.

Οι δικαστικές αρχές, μέχρι τώρα, δεν έχουν δείξει αν προτίθενται να προχωρήσουν σε συσχέτιση των υποθέσεων. Ούτε η πλευρά της Συνεταιριστικής έχει ζητήσει κάτι τέτοιο σε αυτή την φάση.

 

Απολογήθηκε και το τελευταίο μέλος του Δ.Σ.

Κι άλλοι κατηγορούμενοι για τη Συνεταιριστική

Ένα ή δύο πρώην στελέχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να απολογηθούν στην ανακρίτρια Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης που διερευνά τη σκανδαλώδη χρηματοδότηση της επιχείρησης χονδρικού εμπορίου της Λέσβου.

Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι τα όσα ειπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τους άλλους κατηγορούμενους αποδίδουν ευθύνες και σε αυτά τα στελέχη. Επίσης δεν αποκλείεται να κληθούν για απολογία κι άλλα πρόσωπα.

Χθες επρόκειτο να απολογηθεί το τελευταίο μέλος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής που είναι κατηγορούμενο για την υπόθεση.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα με την ολοκλήρωση της τακτικής ανάκρισης θα μπορούσε να υπάρχουν 15 άτομα κατηγορούμενοι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, στα οποία περιλαμβάνονται ανώτατα στελέχη της τράπεζας κατά τη διάρκεια του 2004 (μέλη Δ.Σ. και υπηρεσιακά στελέχη), ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του.

Η τελευταία, πιθανότατα, εμπλέκεται στην υπόθεση διότι ο σύζυγος είχε εκδώσει ακάλυπτη επιταγή ή επιταγές σε διαταγή της που πληρώθηκε από τα διαθέσιμα της τράπεζας. Δηλαδή ο επιχειρηματίας επειδή δεν είχε ίδια κεφάλαια για να καλύψει τις υποχρεώσεις του, ούτε είχε χρήματα κατατεθειμένα στο λογαριασμό όψεως που τηρούσε στη Συνεταιριστική, έκοβε μια επιταγή πληρωτέα σε διαταγή της συζύγου του.

Στη συνέχεια πήγαινε στην Τράπεζα και πληρώνονταν αυτή την επιταγή από τα διαθέσιμα της Τράπεζας. Δηλαδή στην ουσία είχε μετατρέψει το ταμείο της τράπεζας σε δικό του ταμείο. Κι αυτό γινόταν, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχουν διαρρεύσει για την υπόθεση, με τις ευλογίες των ανώτατων στελεχών της Τράπεζας.

Παράλληλα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο εκκαθαριστής της Συνεταιριστικής Τράπεζας έχει κληθεί να προσκομίσει νέα στοιχεία και να διευκρινίσει ζητήματα που προέκυψαν κατά την ανακριτική διαδικασία.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση κι άλλοι μάρτυρες τις επόμενες ημέρες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey