Λύνουμε το πρόβλημα, λέει ο υπουργός Β. Αποστόλου

Όλη η Ελλάδα άνω κάτω για τα βοσκοτόπια

29/05/2015 - 21:46

Τέλος στα πρόστιμα και την ανορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων υποσχέθηκε ότι θα βάλει ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη Τύπου, μία ημέρα μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), αλλά και τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις από πολλές περιφέρειες της χώρας. 

Τέλος στα πρόστιμα και την ανορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων υποσχέθηκε ότι θα βάλει ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη Τύπου, μία ημέρα μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), αλλά και τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις από πολλές περιφέρειες της χώρας. 

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως στη χώρα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα για τη μη ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Εξαιτίας αυτών μέχρι σήμερα υπήρξε σημαντική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες οριστικοποιήθηκε νέο πρόστιμο από την Ε.Ε., αυτή τη φορά για τη διαχείριση των βοσκοτόπων. Είναι ύψους 322 εκατ. ευρώ και αφορά στην περίοδο 2009-2011, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία προστίμου και για την περίοδο 2012-2014.

Σύμφωνα μάλιστα με νεότερες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει ο κίνδυνος να ζητηθεί από την Ε.Ε. η ανάκτηση των καταλογισμών αυτών από τους κτηνοτρόφους. Κάτι που αν συμβεί θα τινάξει στον αέρα την ελληνική κτηνοτροφία.

Κατά τον υπουργό ένας από τους λόγους, για τον οποίο οι βοσκότοποι μετατράπηκαν σε μη επιλέξιμες εκτάσεις στην πορεία των χρόνων είναι ότι παρόλο που δηλώνονταν από τους κτηνοτρόφους για τη λήψη ενισχύσεων, δεν έγινε ορθολογική χρήση τους και έτσι μετατράπηκαν σε μη επιλέξιμες εκτάσεις. Με την αναφορά αυτή ο υπουργός επαναφέρει ένα θέμα που είναι εντελώς άσχετο με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων.

Η οποία όπως πολλές φορές έχουμε εξηγήσει δε σχετίζεται με τη βλάστηση που αναπτύσσεται κατά περίπτωση, αλλά με τους περιορισμούς που η χώρα έχει αποδεχθεί στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Δηλαδή τον περιορισμό των βοσκοτόπων στο 95% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας. 

Έλλειψη σχεδίων

Σε άλλο σημείο ο υπουργός ανέφερε πως η έλλειψη διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης επιδείνωσε την προαναφερθείσα κατάσταση. Τόνισε πως το υπουργείο λαμβάνει υπόψη τις τοπικές συνθήκες, τον αριθμό των ζώων, και τους επιλέξιμους βοσκότοπους, ώστε να μην αναγκαστούν πάλι οι κτηνοτρόφοι σε εικονικές μετακινήσεις των ζώων τους σε απομακρυσμένες Περιφέρειες.

Όμως, η κατάσταση της χώρας παρουσιάζει μεγάλη ανισοκατανομή στη διαθεσιμότητα βοσκοτόπων και στο υπάρχον ζωικό κεφάλαιο ανά Περιφερειακή Ενότητα. Η ανισοκατανομή δημιουργεί μεγάλες διαφορές στην αξία δικαιωμάτων που θα κατανέμονταν στους κτηνοτρόφους.

Η υπουργική απόφαση

Αναφερόμενος στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες υποστήριξε ότι αμβλύνονται οι διαφοροποιήσεις στην έκταση των προς κατανομή βοσκήσιμων γαιών μεταξύ των κτηνοτρόφων, χωρίς να παραβλέπονται οι ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες της κάθε περιοχής, τηρούνται οι διατάξεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών σχετικά με την επιλεξιμότητα των βοσκήσιμων γαιών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταλογισμών εις βάρος της χώρας μας. Επίσης με την ΚΥΑ:

- Αποφεύγονται μη ρεαλιστικές λύσεις, όπως είναι μετακινήσεις κτηνοτρόφων και ποιμνίων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από την έδρα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

- Δημιουργείται απόθεμα επιλέξιμων βοσκοτόπων στις περιοχές που υπάρχει πλεόνασμα εκτάσεων προς χρήση τόσο από νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους όσο και μετακινούμενους.

- Όσοι από τους κτηνοτρόφους των περιοχών που διαθέτουν λιγότερες από τις απαιτούμενες επιλέξιμες εκτάσεις, επιθυμούν να κάνουν χρήση βοσκοτόπου μεγαλύτερου από αυτόν που τους αναλογεί, μπορούν οικειοθελώς να αιτηθούν χορήγηση επιπλέον βοσκοτόπου στις περιοχές όπου υπάρχει απόθεμα, εφόσον αποδεικνύουν τη μετακίνησή τους

- Δημιουργούνται συνθήκες συμβατότητας με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης που θα εκπονηθούν.

Οι δήμοι και οι κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των μη επιλέξιμων προς ενίσχυση βοσκήσιμων γαιών της περιοχής τους.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό, είπε ο υπουργός, ότι ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν λιγότερες εκτάσεις βοσκοτόπων τα κονδύλια της περιφέρειας των βοσκοτόπων είναι απολύτως εξασφαλισμένα, αφού θα ανέβει η αξία κάθε δικαιώματος. Δηλαδή, εάν χρησιμοποιούσαμε 2 εκατομμύρια εκτάρια η αξία του κάθε εκταρίου θα ήταν 222,5 ευρώ, ενώ αν χρησιμοποιούσαμε 1,5 εκατομμύριο εκτάρια η αξία κάθε εκταρίου θα είναι 297 ευρώ. 

Η σύσκεψη του ΣΕΚ

Εν τω μεταξύ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τον ΣΕΚ την Τετάρτη επικράτησε μεγάλη ένταση. Κι αυτό γιατί οι εκπρόσωποι των περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας θεώρησαν ότι η ΚΥΑ ευνοεί τους κτηνοτρόφους των περιοχών της νησιωτικής Ελλάδας. 

 

Ημερίδα ενημέρωσης προβατοτρόφων 

Σε Πέτρα και Παράκοιλα 

Το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (Ι.ΕΛ.Υ.Α.), το Τμήμα Εργαστήριο Ελαιολάδου (Μυτιλήνη) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του Οργανισμού «Δήμητρα» στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Εκπόνηση σχεδίων Ερευνητικών και Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας» (ΑγροΕΤΑΚ) η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΣΠΑ 2007-2013) διοργανώνει δύο ημερίδες επιμόρφωσης της παραγωγικής βάσης στις 2 Ιουνίου και ώρα 12:00 μ.μ. στο εστιατόριο του κ. Σερέτη (Reef) στην Πέτρα και 8:00 μ.μ. στην κοινοτική αίθουσα Παρακοίλων. 

Η ημερίδα θα αφορά την προφορική αλλά και γραπτή ανακοίνωση των σκοπών, στόχων και της καινοτομίας του έργου ΑγροΕΤΑΚ, το οποίο υλοποιείται στο Ινστιτούτο Ελιάς με τίτλο: «Στρατηγική μελέτη των νοσημάτων που μεταδίδονται από αρθρόποδα στο νησί της Λέσβου: σπουδαιότητα και τρόποι αντιμετώπισης» με έμφαση στην προβατοτροφία του νησιού από τον ωφελούμενο Δρ. Αναστάσιο Σαράτση.

Στις ημερίδες θα συμμετέχει και η Δρ. Σμαράγδα Σωτηράκη (Τακτική Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης) με τίτλο παρουσίασης: «Παρασιτισμός από αρθρόποδα (σκνίπες, τσιμπούρια, ψύλλοι) στα πρόβατα. Τι προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται; »

Τέλος στη δεύτερη ημερίδα θα παραβρεθεί και θα πραγματοποιήσει ομιλία ο επίκ. καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου με τίτλο: «Ο ρόλος των ψυχανθών στην αειφορία των βοσκοτόπων και την βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey