Δηκτικά 23/5/2015

23/05/2015 - 16:54

Παρά το μεγάλο φόρτο εργασίας  λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης δια του τμήματος Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος ανέλαβε μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική πρωτοβουλία. Δημοτικά σχολεία της Μυτιλήνης συμμετείχαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής πολιτικής με θέμα «Ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος, μέτρα προστασίας και ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος».
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι αφενός η ενημέρωση των μαθητών για τις αιτίες από τις οποίες κινδυνεύουν οι θάλασσες και οι ακτές και αφετέρου η ευαισθητοποίησή τους για την εφαρμογή μεθόδων στην καθημερινή τους  ζωή σχετικά με την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Μπράβο στους διοργανωτές…

 

Πορεία στα τυφλά
Έχουμε υποστηρίξει πως η διάσωση της ΕΑΣ Λέσβου είναι ζήτημα πολιτικό, όπως πολιτικό ζήτημα είναι η διάσωση όλων των Ενώσεων Συνεταιρισμών της χώρας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΑΣ Λέσβου το μόνο που έχει να κάνει είναι να περιμένει τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Οφείλει να έχει επεξεργασμένο σχέδιο από οικονομολόγους -μελετητές τόσο για την ΕΨΥΠΑΛ όσο και για τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες της. Οφείλει επίσης να οργανώσει τη νομική υποστήριξη των θέσεών της, ώστε όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων  να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Είναι τραγικό ό,τι χτίστηκε με τους κόπους και τις προσπάθειες εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών της Λέσβου επί οκτώ δεκαετίες να αφήνεται στην τύχη του, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι για έναν οργανισμό που τα προηγούμενα χρόνια έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην οικονομία και όχι μόνο του νησιού μας.
Ν.Μ.

 

Τι κάνει το Δ.Σ.
Πολλοί είναι αυτοί που όταν διαβάζουν τις αναφορές μας στην ΕΑΣ Λέσβου επικρίνουν τον πρόεδρο της, Αλέκο Γιαζιτζόγλου. Σίγουρα ο κ. Γιαζιτζόγλου ως ο πρόεδρος της Ένωσης έχει κεντρικό ρόλο σε όλες τις αποφάσεις.

Όμως δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος. Τεράστιες είναι οι ευθύνες που έχουν και τα άλλα μέλη του Δ.Σ., όπως τα μέλη των προηγούμενων διοικητικών συμβούλιων που είτε παραιτήθηκαν, είτε αποχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η μόνιμη επίκληση τους συγκεντρωτικού τρόπου λειτουργίας του κ. Γιαζιτζόγλου δεν τους απαλλάσσει από τις δικές τους ευθύνες.
Ν.Μ.

 

Πολιτική δέσμευση
Στο σημερινό ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση του ΣΑΣ γράφουμε ότι δεν είναι δεσμευτική η γνωμοδότηση του οργάνου, στο αν θα κηρυχθεί έκπτωτη η C Link Ferries ή όχι. Κι αυτό από νομικής πλευράς είναι απόλυτα ορθό.

Ωστόσο η απόφαση του ΣΑΣ από πολιτική άποψη δημιουργεί ένα δεδικασμένο. Δηλαδή σπρώχνει τα πράγματα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση κι από την στιγμή που η ΝΕΛ δεν έχει καταφέρει ακόμη να επαναδρομολογήσει το πλοίο «Ταξιάρχης» εκτιμούμε πως πολύ δύσκολα ο κ. Δρίτσας θα μπορέσει να αποφύγει αυτό που του ζητούν οι Λημνιοί και οι Αγιοστρατήτες.

Άλλωστε δεν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο θα μπορούσε να σκαρφιστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης.
Ν.Μ.

 

Η επιβεβαίωση
Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ του «Ε» για τα βοσκοτόπια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα την  Κοινή Υπουργική Απόφαση,  τις βασικές πτυχές της οποίας αποκάλυψε το «Ε» σε χθεσινό του ρεπορτάζ.

Στη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου δεν υπάρχει το παράρτημα, δηλαδή ο πίνακας που δημοσίευσε χθες το «Ε» και αφορά την κατανομή των βοσκοτόπων σε κάθε χωρική ενότητα της χώρας.
Ν.Μ.

 

Αυτοί οι εθελοντές…
Η αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Νέας Γενιάς και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, σε συνεργασία με τις αντιδημαρχίες Καθαριότητας και Ποιότητας Ζωής, καλούν όλες τις εθελοντικές οργανώσεις, φορείς και συλλόγους να δηλώσουν συμμετοχή εφόσον το επιθυμούν, στον προγραμματισμό δράσεων, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 22510 54852 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Αλήθεια αν δεν είχαμε τους εθελοντές και τις οργανώσεις τους τι θα κάναμε;
Σ.ΜΠΑ

Αυτοί οι εθελοντές… (2)
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για πληροφόρηση και διεύρυνση της εθελοντικής αιμοδοσίας και σε νέες κοινωνικές ομάδες και φορείς, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, πραγματοποίησε με επιτυχία δράση στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα.

Στο θετικότατο απολογισμό της αιμοδοσίας, καταγράφονται αφενός η συγκέντρωση 38 μονάδων αίματος, και αφετέρου η εγγραφή 18 νέων μελών -στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας σπουδαστές της Σχολής- στο Σύλλογο.
Σημαντική πρωτοβουλία που «εθίζει» νέους ανθρώπους στο πολύτιμο δώρο της ζωής.
Σ.ΜΠΑ

 

Με το μυαλό στην «κανονικότητα»
Σχολιάστηκε και πριν από λίγες ημέρες. Ο δήμος Λέσβου από εκεί που δεν είχε μέχρι πρότινος προσωπικό ούτε για τα… βασικά, πλέον ενισχύεται με κάτι λιγότερο από 300 υπαλλήλους και αν δεν εξασφαλιζόταν -έστω και σε προφορικό επίπεδο- η διανομή των 40 επιπλέον οκτάμηνων υπαλλήλων για το 2016, ενδεχομένως να έκανε καλοκαίρι με κάτι παραπάνω από 300 υπαλλήλους.

Η συγκυρία αυτή πάντως δεν είναι καινούργια για το δήμο Λέσβου. Καθώς και επί δημοτικής αρχής Βουνάτσου είχε παρατηρηθεί μία αντίστοιχη κατάσταση, όπου συνέπεσαν οι πεντάμηνοι της Κοινωφελούς Εργασίας με οκτάμηνους και άλλες παράλληλες συμβάσεις εργασίας.

Με το μυαλό στην «κανονικότητα» (2)
Με το δήμο τότε να βρίσκεται σε μία εποχή που είχε «τραβήξει» πολύ προσωπικό από την περιφέρεια προς τις κεντρικές υπηρεσίες του δήμου αξιοποιώντας το επιπλέον προσωπικό κυρίως στην καθαριότητα.

Βεβαίως και στις δύο περιπτώσεις, το επιπλέον προσωπικό είναι εποχικό. Και είναι στα υπέρ της σημερινής δημοτικής αρχής το ότι λειτουργεί έχοντας στο μυαλό της την επιστροφή της… κανονικότητας στο δήμο, όταν μετά τα πεντάμηνα και οκτάμηνα δε θα έχει κόσμο πάλι ούτε για τα βασικά.

Αυτό σημειώνεται με αφορμή το αίτημα του αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Κώστα Κατσαρού, να ζητήσει τη διανομή των «νέων» οκτάμηνων για τις αρχές του νέου έτους. Όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η (ανανεωμένη) θητεία των παλαιών οκτάμηνων.
Μ.ΟΡΦ

 

Τέσσερα ευρώ ποτήρι χυμό
Η καλοκαιρινή περίοδος έχει και τυπικά αρχίσει. Και μπορεί ακόμα οι παραλίες να μην είναι όλες καθ’ όλα έτοιμες για να υποδεχτούν τους λουόμενους και οι καντίνες να μη λειτουργούν ακόμη, ωστόσο τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν στις εγκαταστάσεις τους πολλούς από αυτούς, δε δικαιολογούνται να είναι… ανέτοιμα ως προς τις υπηρεσίες του.

Πολύ περισσότερο δε δικαιολογούνται να είναι τόσο αργοί στο σέρβις τους και τόσο ακριβοί στις τιμές τους, προσφέροντας μάλιστα με τέσσερα ευρώ, χυμό αμίτα σε πλαστικό ποτήρι…

Η καταγγελία έγινε από αναγνώστη, που αφού θερμοπαρακαλούσε να του δοθεί μία ξαπλώστρα, στη συνέχεια πλήρωσε «χρυσούς» τους χυμούς, τα νερά και ένα σνακ… Σε πλαστικό πάντα…
Μ.ΟΡΦ

 

Λίγη άσφαλτο ρε παιδιά
Ένα μόνιμο σύννεφο άσπρης σκόνης είναι σηκωμένο έξω από το δρόμο που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Μυτιλήνης, μέσα από το οποίο περνούν καθημερινά οι εκατοντάδες οδηγοί στον Καρά Τεπέ, στην εθνική Μυτιλήνης - Παναγιούδας.

Δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν μία υπηρεσία που έχει σημαντική κίνηση οχημάτων και κυρίως ενόψει της επαναλειτουργίας του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής εκεί, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του χώρου έκθεσης μεταχειρισμένων προς πώληση αυτοκινήτων, μήπως η δημοτική αρχή να προβλέψει λίγη… άσφαλτο και για αυτό το μικρό σημείο; Το σύννεφο σκόνης πάντως αποκλείεται να μην το έχει διαπιστώσει κανείς ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες…
Μ.ΟΡΦ

 

Κοιμήθηκαν στο «Κ. Κεντέρης»
Αν ήταν συνηθισμένη η εικόνα των ταλαιπωρημένων προσφύγων και μεταναστών για τους Μυτιληνιούς, πλέον με αυτήν την εικόνα και την καθημερινότητα εξοικειώνονται και οι κάτοικοι των χωριών.

Στο Μόλυβο και στο Μανταμάδο οι πρόσφυγες φιλοξενούνται ακόμα και στις πλατείες, ενώ προχτές οι μετανάστες που βρέθηκαν στη Σκάλα Καλλονής, φιλοξενήθηκαν στο στάδιο «Κ. Κεντερής» με φροντίδα του αντιδημάρχου Καλλονής, Ταξιάρχη Βέρρου.

Μάλιστα πρόσφυγες και μετανάστες, όχι μόνο κοιμήθηκαν αποκαμωμένοι στο στάδιο της Καλλονής, αλλά είχαν τη δυνατότητα να πλυθούν και στα αποδυτήρια του γηπέδου. Το θέμα όμως είναι ως πότε θα παρακολουθούμε τέτοιες εικόνες και τέτοιες θλιβερές καταστάσεις…

Α.Ω.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey