Από Γενάρη οι 40 «νέοι» οκτάμηνοι, ενώ ζητούνται διευκρινίσεις από το υπουργείο για τους 37 «παλαιούς»

Εξασφαλίστηκε… ισορροπία προσωπικού

23/05/2015 - 16:35

Αδιευκρίνιστο εξακολουθεί να είναι το καθεστώς που πρόκειται να ισχύσει για τους 37 οκτάμηνης σύμβασης υπαλλήλους του δήμου, των οποίων  βάσει νόμου δύναται να ανανεωθεί η σύμβαση εργασίας μέχρι το τέλος Δεκέμβρη.

Αδιευκρίνιστο εξακολουθεί να είναι το καθεστώς που πρόκειται να ισχύσει για τους 37 οκτάμηνης σύμβασης υπαλλήλους του δήμου, των οποίων  βάσει νόμου δύναται να ανανεωθεί η σύμβαση εργασίας μέχρι το τέλος Δεκέμβρη.

Κι αυτό διότι από το υπουργείο Εσωτερικών δε διευκρινίζεται ούτε το καθεστώς ασφάλισής τους για το επόμενο διάστημα και δη για το αν θα υπάγονται στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ.

Σε κάθε περίπτωση όμως η δημοτική αρχή φαίνεται ότι εξασφάλισε έστω και σε προφορικό επίπεδο, τη δέσμευση του υπουργείου να ενισχυθεί με τους 40 επιπλέον οκτάμηνους υπαλλήλους που του διανεμήθηκαν από τις αρχές του νέου έτους.

Και αυτό έχει τη σημασία του, διότι στο δήμο εξέφραζαν από τις αρχές της εβδομάδας προβληματισμό για την… επόμενη κυρίως μέρα των υπηρεσιών του αναφορικά με το προσωπικό.

Η μετάβαση στην… «κανονικότητα»
Καθώς μπορεί μέσα στο καλοκαίρι να παρουσιαζόταν μία… εκρηκτική αύξηση του προσωπικού με 300 περίπου επιπλέον υπαλλήλους, αν συνυπολογίσει κανείς τους υπαλλήλους του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας και των «παλαιών» και «νέων» οκτάμηνων, ωστόσο η μετάβαση στην… «κανονικότητα» τον ερχόμενο χειμώνα, θα ήταν… οδυνηρή.

Αφού οι 300 υπάλληλοι αυτοί, θα εξαφανίζονταν από τη μία ημέρα στην άλλη. Έτσι η δημοτική αρχή που εξακολουθεί να προσπαθεί να λάβει διευκρινίσεις από το υπουργείο για το τι ακριβώς θα ισχύσει για τους 37 οκτάμηνους υπαλλήλους, των οποίων αναμένεται να ανανεωθεί η σύμβασή μέχρι το Δεκέμβρη, φαίνεται ότι βρήκε μία συμβιβαστική λύση με το υπουργείο για τα «καινούργια» οκτάμηνα.

Για τα οποία έλαβε μάλιστα προφορική δέσμευση από το υπουργείο, ότι θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του νέου έτους. Δηλαδή με την ολοκλήρωση της ανανεωμένης σύμβασης των «παλαιών».

Του χρόνου τα νέα οκτάμηνα
Έτσι σύμφωνα και με τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών Κώστα Κατσαρό, εξασφαλίστηκε σε πρώτη φάση, μία ισορροπία στη διαχείριση του επιπλέον προσωπικού που διανέμεται στο δήμο, για να μη γεμίσουν υπαλλήλους οι υπηρεσίες το καλοκαίρι και αδειάσουν πάλι απότομα το χειμώνα.

Παράλληλα εξασφαλίστηκε και μία ισορροπία και για τα οικονομικά του δήμου, που έτσι κι αλλιώς θα ήταν δύσκολο να μπορέσει να πληρώνει 87 επιπλέον υπαλλήλους για το επόμενο οκτάμηνο.

Έρχεται η εισήγηση την Τετάρτη
Ωστόσο μέχρι και την τελευταία στιγμή και πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της ερχόμενης Τετάρτης, όπου θα έρθει η σχετική εισήγηση της δημοτικής αρχής για τους εν λόγω υπαλλήλους, όλα είναι ακόμα ρευστά. Καθώς το κύριο στην παρούσα φάση, είναι να διευκρινιστεί έστω και προφορικά από το υπουργείο, το τι ακριβώς θα γίνει με τις συμβάσεις των 37 οκταμήνων που είτε έχουν λήξει αυτές τις ημέρες, είτε θα λήξουν σήμερα ή αύριο.

Επί του παρόντος ο δήμος δε γνωρίζει ούτε πώς θα προωθήσει τις διαδικασίες, ούτε πώς θα πληρώνει τους υπαλλήλους και με ποιο ασφαλιστικό καθεστώς. Καθώς βάσει του νόμου δε διευκρινίζεται πράγματι αν όλοι οι οκτάμηνοι θα συνεχίσουν να εργάζονται στο εξής με μίσθωση έργου ή αν θα είναι στο ΙΚΑ…

Η ιδιαιτερότητα αυτή μάλιστα ενδιαφέρει φυσικά και τους ίδιους τους υπαλλήλους, καθώς η μίσθωση έργου, εκ των πραγμάτων δεν είναι και η πιο ελκυστική μορφή εργασίας. Σε κάθε περίπτωση τα σπουδαία αναμένονται την ερχόμενη Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο, με το δήμο Λέσβου σε κάθε περίπτωση να έχει εξασφαλίσει για το επόμενο τουλάχιστον πεντάμηνο, μία τονωτική «ένεση» προσωπικού από τα 241 πεντάμηνα της Κοινωφελούς Εργασίας και τις 37 ανανεωμένες συμβάσεις εργασίες των οκτάμηνων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey