Κοινή παρέμβαση φορέων της Λέσβου για να μην ψηφιστεί η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

Πίεση στους κυβερνητικούς βουλευτές

22/05/2015 - 22:26

Τα σενάρια για αναμόρφωση των συντελεστών του ΦΠΑ συνεχίζουν να έρχονται το ένα μετά το άλλο στην δημοσιότητα. Δύο όμως είναι τα σταθερά στοιχεία όλων των σεναρίων.

Τα σενάρια για αναμόρφωση των συντελεστών του ΦΠΑ συνεχίζουν να έρχονται το ένα μετά το άλλο στην δημοσιότητα. Δύο όμως είναι τα σταθερά στοιχεία όλων των σεναρίων. Το ένα θέλει να καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές για τα νησιά και τις τουριστικές επιχειρήσεις, το δεύτερο θέλει να λαμβάνουν επιστροφή φόρου όσοι κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά ή με τη χρήση καρτών.  

Παράλληλα πληθαίνουν οι αντιδράσεις από την πλευρά των τοπικών φορέων για την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.

Κοινή ανακοίνωση

Ειδικότερα χθες με κοινή ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι εννέα φορέων απευθύνονται στους βουλευτές του νομού να μην ψηφίσουν νόμο που θα καταργεί τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά. Προφανής στόχος της κίνησης αυτής είναι να ασκηθεί πίεση στους κυβερνητικούς βουλευτές (π.χ. Γιάννη Ζερδελή και Αγλαΐα Κυρίτση), ώστε η κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο.

Το κείμενο υπογράφεται από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά, τον πρόεδρο της Ένωσης Φοροτεχνικών και Λογιστών Παναγιώτη Τατάκη, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (παράρτημα Ανατολικού Αιγαίου) Παναγιώτη Μπαρούτη, τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Περικλή Αντωνίου, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Λέσβου Ιωάννη Αμπουλο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Δημήτρη Σπανέλλη και τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων Μυτιλήνης Παναγιώτη Παπαρίσβα και Καλλονής Γιώργο Χρυσίδη. Σ

το κείμενό τους αφού αναφέρονται στους λόγους που επέβαλαν τη θέσπιση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, τονίζουν πως δεν αποτελούν προνόμιο αλλά ένα ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο έναντι των τεράστιων προβλημάτων που συνεπάγεται η νησιωτικότητα στη χώρα μας.

Παράλληλα καλούν τους βουλευτές να δεσμευτούν δημόσια ότι θα καταψηφίσουν οποιοδήποτε νομοθέτημα, στο οποίο θα προβλέπεται κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και ζητάνε άμεση συνάντηση με όλους τους τοπικούς φορείς, για τη χάραξη κοινού αγώνα και κοινής στρατηγικής, ενάντια στις μεθοδεύσεις εξαθλίωσης των νησιών μας. 

Ο Χ. Αθανασίου

Παίρνοντας θέση επί του θέματος ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου μεταξύ άλλων τόνισε: «Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ που έχει επιβληθεί σε αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των νησιών αυτών της χώρας μας, όπως συμβαίνει και σε άλλα νησιά άλλων χωρών της Ε.Ε.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε συνεπές και για εθνικούς, αναπτυξιακούς, αλλά και για πολιτικούς λόγους να μην καταργηθεί η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας». 

Και ο Γ. Σπιλάνης

Επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης στην τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης υπογράμμισε πως η αύξηση των συντελεστών το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τη φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα είπε: «Με δεδομένη την υψηλή φοροδιαφυγή, εξαιτίας της μη απόδοσης από τις επιχειρήσεις του ΦΠΑ που εισπράττεται από τους καταναλωτές, οι πιέσεις για αύξηση συνολικά του ΦΠΑ σε κρίσιμους αναπτυξιακούς τομείς για τα νησιά όπως ο τουρισμός και με τη παράλληλη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει.

Η αύξηση του ΦΠΑ δεν πρόκειται θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εσόδων του κράτους, ενώ θα αυξήσει το κόστος ζωής στα νησιά και θα εντείνει την παραοικονομία, αφού η αδυναμία των μηχανισμών ελέγχου παραμένει και το «κίνητρο» για απόκρυψη εσόδων θα είναι πλέον διπλό: η κατακράτηση του υψηλού ΦΠΑ και η απόκρυψη εισοδήματος».

Ο κ. Σπιλάνης υποστηρίζει πως θα είναι αποτελεσματικότερο η κυβέρνηση να προσπαθήσει να οργανώσει καλύτερα τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα της από τον ΦΠΑ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey