Στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης

Ικανοποιημένοι από τις συναντήσεις οι ελαιοτριβείς

22/05/2015 - 21:59

Σε πολύ καλό κλίμα έγιναν οι συναντήσεις των ελαιοτριβέων της Λέσβου με τους αναπληρωτές υπουργούς Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου την Τρίτη που μας πέρασε. 

Σε πολύ καλό κλίμα έγιναν οι συναντήσεις των ελαιοτριβέων της Λέσβου με τους αναπληρωτές υπουργούς Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου την Τρίτη που μας πέρασε.

Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από εκπροσώπους των συνεταιριστικών και των ιδιωτικών ελαιοτριβείων του νησιού και παρουσίασε σειρά κωδικοποιημένων προτάσεων για αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και τα ελαιοτριβεία να αποκτήσουν νόμιμες άδειες λειτουργίας. Βέβαια, για να αποδειχθούν επιτυχείς οι συναντήσεις μένει τα όσα ειπώθηκαν να μετουσιωθούν σε νομικό κείμενο.

Θετικό κλίμα

Εξαιρετικά θετική συγκυρία ήταν ότι στην αντιπροσωπεία που μετέβη στην Αθήνα συμμετείχε ο χημικός και συνεταιριστής Ηλίας Πολυχνιάτης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον -επίσης χημικό- αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη τις πτυχές του θέματος και τις λύσεις που προτείνονται.

Ο κ. Τσιρώνης πρότεινε στους ελαιοτριβείς της Λέσβου να έρθουν σε επαφή με τους ελαιοτριβείς της Μεσσηνίας και να διαμορφώνουν κοινές προτάσεις που θα υιοθετηθούν από το Υπουργείο. Επίσης, δέχθηκε να εξετάσει τα πρόστιμα που έχουν υποβληθεί στα ελαιοτριβεία. Από τις αιτιολογίες των προστίμων θα εξαρτηθεί πώς θα αντιμετωπισθούν. 

Ειδικότερα στις συζητήσεις τονίσθηκε πως οι ελαιοτριβείς επιθυμούν να είναι νόμιμοι. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο στις γενικότερες συνθήκες του νησιού, λόγω των δυστοκιών της σχετικής με υγρά απόβλητα νομοθεσίας, σε συνδυασμό με το ότι η δυνατότητα επεξεργασίας διφασικού ελαιοπυρήνα σήμερα μάλλον δεν επιτρέπει την κάλυψη του συνόλου των ελαιοτριβείων του νησιού.

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκαν οι προτάσεις των ελαιοτριβέων για τις τροποποιήσεις, που αν γίνουν αποδεκτές από τη νομοθεσία, θα δοθούν διέξοδοι. Επιδόθηκε μάλιστα στους αναπληρωτές υπουργούς κωδικοποιημένη περιγραφή των προτάσεων, στις οποίες οι ελαιοτριβείς συμπεριέλαβαν και τις προτάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 

Σε ετοιμότητα

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, έχοντας και την ιδιότητα του χημικού, διαφάνηκε ότι κατανόησε τις διαστάσεις του προβλήματος, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις και υποσχέθηκε πως εκπρόσωπος των ελαιοτριβέων της Λέσβου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της επιτροπής του Υπουργείου που επεξεργάζεται την τροποποίηση της νομοθεσίας.

Στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, διευκρινίστηκε ότι ελαιοκομική ανάπτυξη δε μπορεί να επιδιώκεται και να αναμένεται στη Λέσβο, εάν δε δοθεί διέξοδος στους ελαιοτριβείς.

Μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις, οι ελαιοτριβείς της Λέσβου σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι παραμένουν σε ετοιμότητα, έστω και αν ελπίζουν σε θετικά αποτελέσματα από τις συναντήσεις αυτές, τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και σε επίπεδο διαχείρισης εκθέσεων ελέγχου και προστίμων.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου Αλέκος Γιαζιτζόγλου, οι συνεταιριστές Ηλίας Πολυχνιάτης και Χρήστος Κουτλής και οι ιδιώτες ελαιοτριβείς Γιάννης Βερβέρης και Γιάννης Βασιλέλλης. Μαζί τους ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής και Αγλαΐα Κυρίτση.

 

Τα ελαιοτριβεία στην Ευρώπη

Τα αποτελέσματα της συναντήσεων που είχαν την Τρίτη οι ελαιοτριβείς με τους αναπληρωτές υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη δείχνουν πως θα αργήσει η μετεξέλιξη των ελαιοτριβείων από τη λειτουργία τριών φάσεων στη λειτουργία δύο φάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για το ελαιόλαδο αναφέρει πως το μέσο κόστος επεξεργασίας των ελαιοτριβείων δύο φάσεων είναι περίπου € 0,16 ανά κιλό ελαιολάδου σε σύγκριση με € 0,19 ανά κιλό ελαιολάδου στα ελαιοτριβεία τριών φάσεων.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων, η Ισπανία έχει επενδύσει στον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Τα ελαιοτριβεία δύο φάσεων καλύπτουν περίπου το 87% του τομέα στην Ισπανία. Στην Ελλάδα τα ελαιοτριβεία χρησιμοποιούν κυρίως τεχνολογία τριών φάσεων (80%), ενώ στην Ιταλία είναι τριφασικά σε ποσοστό 47%.

Η προώθηση της τεχνολογίας δύο φάσεων αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας σε συνδυασμό με τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Στην Ελλάδα κυριαρχούν τα μικρά ελαιοτριβεία, γι’ αυτό και η μέση ετήσια παραγωγή τους ανέρχεται στους 170 τόνους ελαιόλαδου.

Στην Ιταλία, που υπάρχουν και εκεί πολλά μικρά ελαιοτριβεία για να καλύπτουν τις ιδιωτικές ανάγκες, η μέση ετήσια παραγωγή ανέρχεται στους 120 τόνους, ενώ στην Ισπανία η μέση ετήσια παραγωγή των ελαιοτριβείων ανέρχεται στους 750 τόνους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey