Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις πολιτισμού της ΕΤΑΛ και του Δικτύου «Νήσων Περίπλους»

Ανακαλύπτοντας τη Μυτιλήνη, για να τη ζωγραφίσεις…

22/05/2015 - 21:51

Μια αλλιώτικη παρέα νέων κυρίως ανθρώπων κυκλοφορούσε την Παρασκευή το πρωί στο χώρο της βόρειας πόλης. Από το άγαλμα της Ελευθερίας, στα Τσαμάκια, στο κάτω κάστρο κι ύστερα μέσα στο κάστρο. 

Μια αλλιώτικη παρέα νέων κυρίως ανθρώπων κυκλοφορούσε την Παρασκευή το πρωί στο χώρο της βόρειας πόλης. Από το άγαλμα της Ελευθερίας, στα Τσαμάκια, στο κάτω κάστρο κι ύστερα μέσα στο κάστρο.

Ήταν η πρώτη παρέα ανθρώπων των εικαστικών τεχνών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις από το Δίκτυο Νησιωτικών Αναπτυξιακών Εταιρειών Ελλάδας «Νήσων Περίπλους» και την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, μέλη του εργαστηρίου ζωγραφικής που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή.

Ακολουθούν το εργαστήριο comics, μία ημερίδα και έξι εικαστικές στάσεις, που θα διαπερνούν το νησί και θα υπενθυμίζουν το ρόλο του πολιτισμού ως μοχλού περιφερειακής ανάπτυξης. 

Από χθες Παρασκευή λοιπόν «τρέχει» το εργαστήριο ζωγραφικής με θέμα: «Νησιωτικότητα. Μία σπουδή σε έναν τόπο», που συντονίζει ο ζωγράφος και καθηγητής στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας Γιάννης Ζιώγας. Χθες και σήμερα το εργαστήριο πραγματοποιείται στον υπαίθριο χώρο του Κάστρου Μυτιλήνης και αύριο Κυριακή, τρίτη μέρα, στον πολυχώρο της εκδήλωσης, το παλιό Χάνι της Μυτιλήνης, στην οδό Ερμού.

Η διαδικασία αυτού του εργαστηρίου θα έχει ως αναφορά το έργο του Έλληνα ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά και τον τρόπο που ερμήνευσε τη νησιωτικότητα. 

Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου έναν εικαστικό χάρτη, ο οποίος θα αποτυπώνει την εκφραστική τους διαδρομή κατά τη διάρκεια του τριημέρου. 

Θα δημιουργηθούν με αυτόν τον τρόπο 14 εικαστικοί χάρτες, τόσοι όσοι και οι συμμετέχοντες, οι οποίοι θα εκτεθούν στο παλιό Χάνι. Παράλληλα, θα εκτεθούν προσχέδια, σημειώσεις, αντικείμενα που προκάλεσαν ενδιαφέρον, ψηφιακές καταγραφές, ώστε να αποτυπωθεί το σύνολο όλων εκείνων που σχημάτισαν την καλλιτεχνική διαδικασία.

Έπεται συνέχεια

Από την ερχόμενη Δευτέρα έως την Τετάρτη 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήρι κόμικς με θέμα: «Νησιωτικότητα και Επικοινωνία. Οι Γλάροι».

Το εργαστήριο αυτό θα συντονίσει ο σκιτσογράφος-δημιουργός κόμικς και Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος).

Το εργαστήριο είναι αφιερωμένο στον αφηγηματικό κόσμο του μεγάλου συγγραφέα Ηλία Βενέζη και βασίζεται στο διήγημά του «Οι Γλάροι», από τη συλλογή διηγημάτων «Αιγαίο» (1941). Ως άξονα θα έχει τη δημιουργία μιας αφήγησης σε κόμικς από τους συμμετέχοντες. Ο καθένας από τους δημιουργούς θα εργαστεί πάνω στη δική του ιστορία, η οποία θα αναφέρεται άμεσα στο πρωτότυπο κείμενο του μεγάλου συγγραφέα Ηλία Βενέζη. 

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, θα δημιουργηθούν εκδοχές-μικρά graphic novels με το σενάριο «Οι Γλάροι», θα εκτεθούν στο παλιό Χάνι και στη συνέχεια θα εκδοθούν. Ας σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν με την κόρη του Ηλία Βενέζη Άννα Βενέζη-Κοσμετάτου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey