Ξεκινάνε σήμερα οι εκδηλώσεις στη Λέσβο από το Δίκτυο «Νήσων Περίπλους» και την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου

Η Λέσβος στο επίκεντρο του πολιτισμού…

22/05/2015 - 16:19

Φανερά κατάκοποι, αλλά ταυτόχρονα και περήφανοι για το ότι μια πρωτοπόρα ιδέα γίνεται πραγματικότητα και η Λέσβος για λίγες μέρες μετατρέπεται σε πολιτιστικό επίκεντρο της Ελλάδας, ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ ΑΕ), Τάσος Περιμένης, και τα στελέχη της Εταιρείας σε συνέντευξη τύπου χθες παρουσίασαν επίσημα το πρόγραμμα των πολιτιστικών δράσεων που ξεκινούν σήμερα.

Φανερά κατάκοποι, αλλά ταυτόχρονα και περήφανοι για το ότι μια πρωτοπόρα ιδέα γίνεται πραγματικότητα και η Λέσβος για λίγες μέρες μετατρέπεται σε πολιτιστικό επίκεντρο της Ελλάδας, ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ ΑΕ), Τάσος Περιμένης, και τα στελέχη της Εταιρείας σε συνέντευξη τύπου χθες παρουσίασαν επίσημα το πρόγραμμα των πολιτιστικών δράσεων που ξεκινούν σήμερα.

Ο λόγος για τις δράσεις από το Δίκτυο Νησιωτικών Αναπτυξιακών Εταιρειών Ελλάδας «Νήσων Περίπλους» και την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου που ξεκινούν σήμερα στη Μυτιλήνη και περιλαμβάνουν δύο εργαστήρια, ένα ζωγραφικής και ένα comics, μία ημερίδα και έξι εικαστικές στάσεις που θα διαπερνούν το νησί και θα υπενθυμίζουν το ρόλο του πολιτισμού, ως μοχλού περιφερειακής ανάπτυξης.

Από σήμερα Παρασκευή 22 έως και την ερχόμενη Κυριακή 24 «τρέχει» το εργαστήριο με θέμα: «Νησιωτικότητα. Μία σπουδή σε έναν τόπο» που θα συντονίσει ο ζωγράφος και καθηγητής στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, Γιάννης Ζιώγας.

Τις πρώτες δυο μέρες το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο του Κάστρου Μυτιλήνης και την τρίτη μέρα στον πολυχώρο των εκδηλώσεων, το παλιό Χάνι της Μυτιλήνης στην οδό Ερμού.

Η διαδικασία αυτού του εργαστηρίου θα έχει ως αναφορά το έργο του Έλληνα ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά και τον τρόπο που ερμήνευσε τη νησιωτικότητα.

Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου 14 εικαστικούς χάρτες που θα εκτεθούν στο παλιό Χάνι. Παράλληλα θα εκτεθούν προσχέδια, σημειώσεις, αντικείμενα που προκάλεσαν ενδιαφέρον, ψηφιακές καταγραφές, ώστε να αποτυπωθεί το σύνολο όλων εκείνων που σχημάτισαν την καλλιτεχνική διαδικασία.

Και κόμικς
Από τη Δευτέρα 25 έως την Τετάρτη 27 Μαΐου έρχεται η σειρά του εργαστηρίου κόμικς με θέμα «Νησιωτικότητα και Επικοινωνία. Οι Γλάροι».

Το εργαστήριο αυτό θα συντονίσει ο σκιτσογράφος - δημιουργός κόμικς και Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου Soloup-Αντώνης Νικολόπουλος.
Το εργαστήριο είναι αφιερωμένο στον αφηγηματικό κόσμο του μεγάλου συγγραφέα Ηλία Βενέζη και στο πλαίσιο του θα δημιουργηθούν εκδοχές - μικρά graphic novels με το σενάριο «Οι Γλάροι», θα εκτεθούν στο παλιό Χάνι και στη συνέχεια θα εκδοθούν. Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν με την κόρη του Ηλία Βενέζη, Άννα Βενέζη - Κοσμετάτου.

Επίσης…
Την Παρασκευή 29 Μαΐου το πρωί, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Συνάντηση πολιτισμού και εικαστικών τεχνών. Νήσων περίπλους. Πολιτισμός και Εικαστικές τέχνες, προτάσεις τοπικής αναπτυξιακής στρατηγικής».
Τέλος το Σάββατο 30 Μαΐου, η τέχνη βγαίνει βόλτα στο νησί.

Πέντε εικαστικές διαδρομές και μία παρουσίαση βιβλίου, γεμίζουν το νησί με τη δημιουργική δύναμη της τέχνης της νησιωτικής Ελλάδας.

- Δημοτικό Θέατρο Λέσβου - Μυτιλήνη: Έκθεση Φωτογραφίας, «Νήσων Περίπλους, Στεριές Θαλασσινών 10.000 εντυπώσεις»
- Πολυχώρος «Νήσων Περίπλους» - Στο παλιό Χάνι της Αγοράς: Παρουσίαση των Εργαστηρίων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών στα εργαστήρια ζωγραφικής και κόμικς
- Επιμελητήριο Λέσβου: Ομαδική έκθεση Ζωγραφικής δημιουργών της νησιωτικής Ελλάδας με τίτλο: «Ελληνικές Θάλασσες και Ζωγραφική, Σπουδή στη Νησιωτικότητα» Εικαστικός Επιμελητής της έκθεσης ο Δημήτρης Καλαντζάκης.

- Οθωμανικό Λουτρό - Τσαρσί Χαμάμ: Ομαδική έκθεση Ζωγραφικής δημιουργών της Λέσβου με τίτλο: «Το χρώμα της Ανατολής», εικαστικός επιμελητής της έκθεσης ο Δημήτρης Καλαντζάκης
- Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή: Έκθεση του σκιτσογράφου Αντώνη Νικολόπουλου - Soloúp, με τίτλο «Soloúp: Από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί, Ένα ταξίδι στο χρόνο»

- Βιβλιοπωλείο «Book and Art», οδός Κομνηνάκη: στις 6.30 το απόγευμα. Παρουσίαση Βιβλίου «Αϊβαλί» του Soloúp - Αντώνη Νικολόπουλου.

- Επιμελητήριο Λέσβου: Εκδήλωση εγκαινίων στις 8 το βράδυ στο χώρο της Ομαδικής έκθεσης Ζωγραφικής δημιουργών της Νησιωτικής Ελλάδας με τίτλο «Ελληνικές Θάλασσες και Ζωγραφική, Σπουδή στη Νησιωτικότητα».

Στην πρωτοποριακή αξία των εκδηλώσεων αλλά και στη συλλογικότητα που αναδεικνύουν κάνοντας πράξη σε τοπικό επίπεδο, παγκόσμιες αρχές, αναφέρθηκε τέλος στη συνέντευξη Τύπου χθες ο ζωγράφος Δημήτρης Καλαντζάκης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey