Εγκρίθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός για την καταπολέμηση της φτώχειας

Κριτική για τις πιστώσεις στις μη κυβερνητικές οργανώσεις

22/05/2015 - 15:27

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν καταθέσει προτάσεις για την αξιοποίηση πόρων του προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας βρέθηκαν στο στόχαστρο της κριτικής που έγινε από την αντιπολίτευση στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν καταθέσει προτάσεις για την αξιοποίηση πόρων του προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας βρέθηκαν στο στόχαστρο της κριτικής που έγινε από την αντιπολίτευση στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Η Αγλαϊα Κυρίτση μεταξύ άλλων είπε ότι δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ότι η «Ηλιακτίδα» και η «Κυψέλη» θα λάβουν 6 εκατ. ευρώ και 4,6 εκατ. ευρώ. Κι έσπευσε να σημειώσει πως θέλει προσοχή η διάθεση κονδυλίων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο Στρατής Κόρακας σημείωσε ότι «έχουμε πικρή πείρα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον τρόπο που λειτούργησαν».

Ο Ανδρέας Μπάλλας έκανε λόγο για «μη κυβερνητικές οργανώσεις με ιδιαίτερα προνομιακή μεταχείριση, όπως η «Ηλιακτίδα», η οποία έχει παραδόξως προλάβει να καταθέσει προτάσεις για «πάσα νόσο», όμως δεν έμεινε εκεί· επέκτεινε την κριτική του και στο ότι δίνονται μεγάλες χρηματοδοτήσεις και στις Μητροπόλεις.

Στις παραπάνω αιτιάσεις απάντησε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Πόπη Γόμου - Πρωτογεράκη, η οποία ανέφερε ότι στο στρατηγικό σχεδιασμό για την καταπολέμηση της φτώχειας περιλήφθηκαν όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν και κάλεσε την αντιπολίτευση αντί να κάνει κριτική να καταθέσει τις προτάσεις της, για να περιληφθούν στο σχεδιασμό.

Ανεπαρκείς οι πόροι
Ο στρατηγικός σχεδιασμός έχει εξασφαλισμένες πιστώσεις περίπου 30 εκατ. ευρώ, ωστόσο θεωρούνται ανεπαρκείς και εκτιμάται ότι για την υλοποίησή του θα απαιτηθούν τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ που θα αναζητηθούν από άλλες πηγές, όπως εξηγήθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος.

Επίσης κοινή παραδοχή όλων των ομιλητών ήταν πως το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της φτώχειας, όμως θα ανακουφίσει τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Πέρα από το ζήτημα των μη κυβερνητικών οργανώσεων η κ. Κυρίτση υπογράμμισε πως ο σχεδιασμός δε λαμβάνει υπόψη τη δυναμική που έχει το πρόβλημα, επίσης θεωρεί ότι δεν έχει ιεράρχηση και κινείται σε ένα πλαίσιο διεκπεραιωτικό. Ο Στρατής Κόρακας είπε πως σε αυτό το πρόγραμμα ταιριάζει η παροιμία «να σε κάψω Γιάννη ν’ αλείψω λάδι».

Κι απαντώντας, εμμέσως στην κ. Κυρίτση, σημείωσε πως το πρόγραμμα κινείται μέσα στο πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο Ανδρέας Μπάλλας είπε πως η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια προγράμματα αλλά με διαγραφή του χρέους, για να εξοικονομηθούν πόροι για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Με την ταξική αλληλεγγύη στη θέση της συμβουλευτικής και της φιλανθρωπίας, με τον αγωνιζόμενο λαό στη θέση των ωφελουμένων να διεκδικεί και να κατακτά τον πλούτο που ο ίδιος παράγει».

Ο Γιάννης Σπιλάνης υπογράμμισε κι αυτός πως το πρόγραμμα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα και θύμισε ότι το αποτέλεσμα τον κονδυλίων που δίνει η χώρα μας για την κοινωνική πολιτική είναι πολύ μικρό. Επέκρινε την Περιφερειακή Αρχή, επειδή κανένα υπηρεσιακό στέλεχος της Περιφέρειας που θα κληθεί να χειριστεί το πρόγραμμα δεν παρίστατο στη συνεδρίαση.

Επίσης υπογράμμισε πως αν δεν εκπονηθεί και υλοποιηθεί περιφερειακός σχεδιασμός για την ανάπτυξη, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φτώχειας.

Η Μαρία Νικολάρα υπογράμμισε ότι οι προτεινόμενες δράσεις δεν καλύπτουν όλες τις περιοχές των νησιών της Περιφέρειας και τόνισε την ανάγκη να ελέγχεται η υλοποίηση του προγράμματος.

Το σχεδιασμό εισηγήθηκαν ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του ΠΕΠ, Γιώργος Πλακωτάρης, και ο συνεργάτης της Περιφέρειας για το συγκεκριμένο θέμα, Αντώνης Χατζηδιαμαντής.

Υπερψηφίστηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και Ανταρσία στο Αιγαίο. Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις της Βόρειο Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή και Συμβόλαιο ζωής με το Αιγαίο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey