Βγήκαν τα επίσημα αποτελέσματα και οι βραβεύσεις της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) για φέτος

12 «Γαλάζιες Σημαίες» στη Λέσβο

14/05/2015 - 14:07

Με μία λιγότερη παραλία σε σχέση με πέρυσι, η Λέσβος και η Λήμνος αριθμεί από χθες σε επίπεδο νομού 12 παραλίες στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» και παρά τη μείωση που καταγράφηκε στο σύνολο των βραβευμένων με το σχετικό σύμβολο ποιότητας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), παραμένει μέσα στους 10 πρώτους νομούς της χώρας με τις περισσότερες «γαλάζιες» παραλίες.

Με μία λιγότερη παραλία σε σχέση με πέρυσι, η Λέσβος και η Λήμνος αριθμεί από χθες σε επίπεδο νομού 12 παραλίες στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» και παρά τη μείωση που καταγράφηκε στο σύνολο των βραβευμένων με το σχετικό σύμβολο ποιότητας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), παραμένει μέσα στους 10 πρώτους νομούς της χώρας με τις περισσότερες «γαλάζιες» παραλίες.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κατερίνη, ανακοινώθηκαν και επίσημα οι φετινές βραβευμένες ακτές, με το Δήμο Λέσβου να εξασφαλίζει οκτώ «Γαλάζιες Σημαίες» και το Δήμο Λήμνου τέσσερις σε σύνολο 395 ακτών που εξασφάλισαν το ίδιο σε όλη τη χώρα.

Το ζήτημα πλέον είναι οι βραβευμένες ακτές, να διατηρήσουν τις προδιαγραφές που απαιτούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, για να μπορέσουν να παραμείνουν στο πρόγραμμα και την επόμενη χρονιά.

Οι παραλίες
Οι παραλίες που απέκτησαν ή ανανέωσαν το σύμβολο ποιότητας για το φετινό καλοκαίρι για το δήμο Λέσβου είναι η πλαζ στα Τσαμάκια και οι παραλίες της Εφταλούς, της Κάγιας στη Σκάλα Συκαμιάς, της Ανάξου, του Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι, του Μολύβου, των Βατερών και της Θερμής (Κανόνι). Στο Δήμο Λήμνου, οι παραλίες που θα ανεμίζει η «Γαλάζια Σημαία», είναι αυτές του Εβγάτη, του Αγίου Ιωάννη, του Θάνους και στο Πλατύ. Οι οποίες έμειναν «άθικτες» σε σχέση με πέρυσι.

Οι παραλίες που έχασαν το… τρένο του προγράμματος από πέρυσι, είναι αυτές της Σκάλας Ερεσού, της Νυφίδας και στη θέση τους, επανήλθαν το «Κανόνι» της Θερμής και τα Βατερά. Η μία λιγότερη σε σχέση με πέρυσι για το Δήμο Λέσβου που μετρά οκτώ παραλίες έναντι εννέα πέρυσι, είναι εκείνη της Πέτρας, η οποία ωστόσο έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να επανέλθει στο πρόγραμμα από το καλοκαίρι του 2016.

Μειώνεται το «γαλάζιο»…
Με μία ανάγνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος την τελευταία πενταετία είναι ξεκάθαρο πως η οικονομική κρίση, αλλά και η δύσκολη συγκυρία για την αυτοδιοίκηση που ακόμα… ψάχνεται ειδικά στους νησιωτικούς δήμους από τον «Καλλικράτη», έχει συμβάλει στη μείωση του αριθμού των βραβευμένων παραλιών.

Οι οποίες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές οργάνωσης, καθαριότητας και υποδομών, για να μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Και φυσικά οι συγκεκριμένες προδιαγραφές… κοστίζουν.

Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως το όχι και τόσο μακρινό 2008, η Ελλάδα που φέτος είναι τρίτη σε όλον τον κόσμο με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές, αριθμούσε 430 «γαλάζιες» παραλίες και φέτος 395. Σε σχέση με πέρυσι δε, στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 λιγότερες παραλίες.

Σταθερά στην πρώτη δεκάδα
Ο Δήμος Λέσβου, αν παρατηρήσει κανείς τα αποτελέσματα των ελέγχων του προγράμματος, που δίνει το σύμβολο ποιότητας, προοδευτικά χάνει από το 2013 και από μία παραλία. Ωστόσο φέτος οι οκτώ παραλίες που θα φέρουν τη «Γαλάζια Σημαία», ξεπερνάνε το ιστορικό χαμηλό της πρώτης ουσιαστικά χρονιάς του «Καλλικράτη», όπου καταγράφηκε το… χαμηλό των μόλις επτά «γαλάζιων» παραλιών.

Σε επίπεδο νομού ωστόσο, Λέσβος και Λήμνος, εδραιώνονται κάθε χρόνο μέσα στην πρώτη δεκάδα των νομών με τις περισσότερες βραβευμένες παραλίες. Καθώς από τις 10 παραλίες του 2012, έφτασε τις 13 τα προηγούμενα χρόνια, για να έχει σήμερα μία λιγότερη, 12.

Πρωταθλητής νομός για τη χρονιά πάντως αναδεικνύεται για ακόμη μία χρονιά εκείνος του Λασιθίου της Κρήτης με 44 βραβευμένες παραλίες και πρώτος δήμος εκείνος του Αγίου Νικολάου από τον ίδιο νομό…

Οι «Γαλάζιες Σημαίες» την τελευταία τετραετία:
                           2012  2013     2014 2015
Δήμος Λέσβου        7        10        9        8
Νομός Λέσβου        10       13      13       12

2008

430

2009

425

2010

421

2011

387

2012

394

2013

393

2014

408

2015

395

«Η Γαλάζια σημαία» και οι προϋποθέσεις
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας για τις παραλίες στον κόσμο.

Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο «Γαλάζια Σημαία», πρέπει να πληροί όλα ανεξαιρέτως τα απαιτούμενα κριτήρια. Για τις ακτές υπάρχουν 33 αυστηρά κριτήρια και για τις μαρίνες 25.

Οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και του FEE ελέγχουν κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου για τις ακτές και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για τις μαρίνες, τη συμμόρφωση στα κριτήρια του Προγράμματος, επισημαίνοντας στον Εθνικό Χειριστή τυχόν προβλήματα και παραλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της «Γαλάζιας Σημαίας» και απόσυρση της ακτής ή μαρίνας από την ελληνική και διεθνή ιστοσελίδα του Προγράμματος.

Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, όταν αυτή, μετά το τέλος της θερινής περιόδου, εξετάζει και αξιολογεί τις υποψηφιότητες ακτών και μαρινών για τον επόμενο χρόνο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey