Ξανα… αδειάζουν το λιμάνι!

08/05/2015 - 23:22

Αυτή τη φορά οι συσκέψεις έγιναν υπό την αναπληρώτρια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου. Το αποτέλεσμά τους όμως είναι το ίδιο με τόσες άλλες στο παρελθόν.

Αυτή τη φορά οι συσκέψεις έγιναν υπό την αναπληρώτρια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου. Το αποτέλεσμά τους όμως είναι το ίδιο με τόσες άλλες στο παρελθόν.

Πρέπει να αδειάσει ο περίκλειστος χώρος του λιμανιού της Μυτιλήνης από τις εκατοντάδες των μεταναστών και προσφύγων που καθημερινά πλέον φτάνουν στο νησί.

Η πρώτη τους υποδοχή πρέπει να γίνεται στη Μόρια, στις εγκαταστάσεις που έχουν φτιαχτεί εκεί στο χώρο του πρώην στρατοπέδου. Δυστυχώς στη σύσκεψη κατά την οποία λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση κανείς δεν εξήγησε το γιατί αυτό δεν έγινε ποτέ μέχρι τώρα.

Γιατί το λιμάνι ως «Γκουαντανάμο» το καλοκαίρι και ως «ψυγείο» το χειμώνα δεν αδειάζει ποτέ. Γιατί αυτό δεν έγινε ως τα τώρα. Γιατί συνεχίζει να λειτουργεί στη «βιτρίνα» της πόλης η απάνθρωπη αυτή για μια πολιτισμένη χώρα κατάσταση.


Η κ. Χριστοδουλοπούλου στο λιμάνι

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου έφθασε στη Μυτιλήνη αργά το βράδυ της Πέμπτης. Μαζί της και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και συνεργάτες τους. Κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της προκυμαίας σε οπτική επαφή με τον περίκλειστο χώρο του λιμανιού. Λίγο μετά βρέθηκαν στο λιμάνι σε μία από τις χειρότερες στην ιστορία νύχτες του!

«Σφραγίστηκε…»
Η εικόνα μιας 81χρονης γυναίκας σε αναπηρικό καροτσάκι περιτριγυρισμένη από τα μέλη της οικογένειάς της.

Η εικόνα της σύγχρονης προσφυγιάς. Και η εικόνα της ομάδας των πέντε έξι ανήλικων παιδιών μικρής ηλικίας, έξι με οκτώ χρονών, που είχαν χάσει τους γονείς τους. Είναι ό,τι η υπουργός δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε, ότι τη σφράγισαν κατά την επίσκεψη της στο λιμάνι της Μυτιλήνης το βράδυ της Πέμπτης.

Στο λιμάνι όμως η υπουργός ξαναπήγε. Χθες Παρασκευή το πρωί. Και είδε τα πολύ σοβαρά προβλήματα στην εικόνα της πόλης και της χώρας αλλά και του πολιτισμού τους που δημιουργούνται από τη χρήση του χώρου ως «στρατοπέδου».

Λίγο μετά επισκέφθηκε τους χώρους στη Μόρια. Όπου και εκεί διαπίστωσε πως μεγάλο μέρος τους δε λειτουργεί για γραφειοκρατικούς λόγους και κυρίως λόγω έλλειψης στοιχειώδους οργάνωσης από τους υπευθύνους.


...και στη Μόρια

Στις 12 το μεσημέρι σε συνάντηση στη γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής η κ. Χριστοδουλοπούλου άκουσε την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χρ. Καλογήρου η οποία και μετέφερε την ανακοίνωση εκ μέρους εταιρειών κρουαζιερόπλοιων προς τους τουριστικούς πράκτορες της Μυτιλήνης, σύμφωνα με την οποία εφόσον ο περίκλειστος χώρος του λιμανιού συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως χώρος προσωρινής κράτησης μεταναστών και προσφύγων διακόπτουν τους σταθμούς τους στο λιμάνι της Μυτιλήνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.

Και αποφασίστηκε
Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε άμεσα να εγκαταλειφθεί η χρήση του χώρου του λιμανιού από το Λιμενικό Σώμα ως χώρου συγκέντρωσης των μεταναστών και προσφύγων που συλλαμβάνονται. Και άμεσα να μεταφέρονται στο Κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, όπου και θα παραμένουν σε σκηνές έως ότου ταυτοποιηθούν και «περάσουν» στο προαναχωρησιακό κέντρο, ώστε στη συνέχεια να απελευθερωθούν και να οδηγηθούν στο λιμάνι, απ’ όπου θα αναχωρήσουν για Αθήνα.

Πρόκειται είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου για ένα στοίχημα. «Θα αποσυμφορήσουμε το λιμάνι της Μυτιλήνης από εικόνες ντροπής και σε αυτήν την κατεύθυνση ζητούμε να μας βοηθήσουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης, Περιφέρεια και Δήμος, και οι αλληλέγγυοι πολίτες με τις δομές αλληλεγγύης που λειτουργούν στη Λέσβο και ήδη κάνουν πάρα πολλά πράγματα στην κατεύθυνση της υποδοχής και περίθαλψης των μεταναστών και των προσφύγων».

Στην ίδια συνέντευξή της η κ. Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε επίσης ότι δημοτικοί αστυνόμοι που με το Νόμο Κατρούγκαλου επιστρέφουν στις δουλειές τους και δε θέλουν να πάνε στους Δήμους θα αξιοποιηθούν σε υπηρεσίες ασύλου και πρώτης υποδοχής στα νησιά. Επίσης υπάρχει σχεδιασμός για έκτακτες προσλήψεις λόγω της κατάστασης έκτακτων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από τις ροές μεταναστών και προσφύγων από τις απέναντι ακτές και ιδιαίτερα στη Λέσβο.


Κοντά της την Πέμπτη το βράδυ και ανήλικα, ασυνόδευτα παιδιά- πρόσφυγες

«Ανοικτές δομές»
Η κ. Χριστοδουλοπούλου χαρακτήρισε «αλαλούμ» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις αρμόδιες και αναρμόδιες υπηρεσίες, κατάσταση που παρά τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί δεν επιτρέπουν τη λειτουργία στο σύνολό τους των χώρων που έχουν δημιουργηθεί στη Μόρια.

Ανακοίνωσε όμως ότι γίνονται προσπάθειες δημιουργίας ανοικτών δομών φιλοξενίας πρσφύγων, που έχουν ζητήσει άσυλο, αλλά και δομών φιλοξενίας ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων, όπως αυτή που λειτουργούσε στο ίδρυμα της Αγιάσου «Θεομήτωρ» και την επαναλειτουργία της οποίας εξετάζουν.

Αργά χθες το μεσημέρι η υπουργός συναντήθηκε με συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της υποδοχής και περίθαλψης προσφύγων, ενώ αναμενόταν να αναχωρήσει για την Αθήνα αργά χθες το βράδυ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey