Ξεκινάνε το Σαββάτο οι εργασίες στο ιστορικό κτήριο στη Σμυρνιά Πούντα

Αναστηλώνεται το Ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη

05/05/2015 - 23:40

Η οικεία του Εμμανουήλ Καπετανάκη στην προκυμαία της Σμύρνης, ένα από τα λίγα ελληνικά σπίτια που σώθηκαν στη σμυρνιά προκυμαία από την Καταστροφή του 1922 και όπου στεγαζόταν το Ελληνικό Προξενείο μέχρι τον Αύγουστο του 2003, αναστηλώνεται με τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους.

Η οικεία του Εμμανουήλ Καπετανάκη στην προκυμαία της Σμύρνης, ένα από τα λίγα ελληνικά σπίτια που σώθηκαν στη σμυρνιά προκυμαία από την Καταστροφή του 1922 και όπου στεγαζόταν το Ελληνικό Προξενείο μέχρι τον Αύγουστο του 2003, αναστηλώνεται με τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους.

Μάλιστα την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης, οι οποίες προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου ενάμιση χρόνο, θα ευλογήσει το ερχόμενο Σαββάτο 9 Μαΐου κατά την επίσκεψή του στη Σμύρνη ο ίδιος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα τελέσει αγιασμό, παρουσία του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Σμύρνη Θεόδωρου Τσακίρη και άλλων επισήμων.

Το κτήριο ιδιοκτησίας Καπετανάκη, το οποίο εκκενώθηκε, γιατί κατέστη επικίνδυνο το 2003 βρίσκεται στην ιστορική παραλία της Σμύρνης στη περιοχή Πούντα (σημερινό Αλσαντζάκ) στο νούμερο 262 της σημερινής οδού Ατατούρκ. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας και κληροδοτήθηκε στο ελληνικό κράτος το 1948 από τον ομογενή έμπορο Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη.

Βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το «Θέατρο της Σμύρνης» που καταστράφηκε πλήρως τον Σεπτέμβριο του 1922.

Ας σημειωθεί ότι το Ελληνικό Προξενείο Σμύρνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1877, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή στεγαζόταν στην περιοχή του παλαιού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής. Από το 1924 στεγαζόταν σε διάφορα κτήρια.

Τελευταία, στεγαζόταν σε κτήριο στην προκυμαία στην οδό Aτατούρκ, νούμερο 320, το οποίο καταστράφηκε στα Σεπτεμβριανά του 1955.

Στις 24 Οκτωβρίου 1955 το Προξενείο μεταφέρθηκε στο κτήριο Καπετανάκη, το οποίο και τώρα θα αναστηλωθεί εκ βάθρων.

Τα εγκαίνια όμως το 1955 έγιναν με επισημότητα και ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών, Μουαμέρ Τσαούσογλου, ύψωσε την ελληνική σημαία σε ιστό στην οροφή του κτηρίου.

Την αναστήλωση του κτηρίου του Γενικού Προξενείου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Τουργκάι Μπακίρ. Δίπλα του δε, βρίσκεται το παλαιό κτήριο του γερμανικού Γενικού Προξενείου.

 

Ο Πατριάρχης ξανά στη Σμύρνη

Από τις 7 έως τις 9 Μαΐου θα βρίσκεται στη Σμύρνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ας σημειωθεί δε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψή του στη μικρασιατική μεγαλούπολη σε λίγες μέρες.
Την πρώτη μέρα της παρουσίας του, αύριο Πέμπτη, θα χοροστατήσει σε Μέγα Εσπερινό στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, στο Ναό της Θεοτόκου, γνωστός ως διπλή Εκκλησία της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Θα ακολουθήσει η εθιμοτυπική του επίσκεψη στο Δήμαρχο της Εφέσου.
Την επομένη μέρα Παρασκευή 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία επί του τάφου του εορτάζοντος Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου μέσα στην αρχαία βασιλική της Εφέσου.

Το απόγευμα της Παρασκευής θα επισκεφθεί τη Φώκαια και το πανεπιστήμιο GEDİZ.
Τέλος το Σαββάτο 9 Μαΐου θα χοροστατήσει σε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μαινεμένη, ενώ το απόγευμα θα ευλογήσει τις εργασίες ανακαίνισης του Ελληνικού Προξενείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey