Σύσκεψη Δήμου και ΕΑΣ Λέσβου για την τύχη της εταιρείας

Όλα τα σενάρια για την ΕΨΥΠΑΛ

01/05/2015 - 00:13

Σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό έγινε την Τρίτη, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την τύχη της ΕΨΥΠΑΛ (Δημο-Συνεταιριστική Α.Ε.).

Σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό έγινε την Τρίτη, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την τύχη της ΕΨΥΠΑΛ (Δημο-Συνεταιριστική Α.Ε.).

Στη σύσκεψη συμμετείχε το Δ.Σ. της Δημο-Συνεταιριστικής και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου Αλέκος Γιαζιτζόγλου.

Κατά τη διάρκειά της ο Δήμος Λέσβου, που κατέχει το 35% των μετοχών της εταιρείας, πρότεινε στην ΕΑΣ Λέσβου, που κατέχει το 65% των μετοχών, σειρά εναλλακτικών σεναρίων για την κάλυψη των χρεών και την παράλληλη αποχώρηση από την εταιρεία της Ένωσης.

Η πλευρά της Ένωσης Συνεταιρισμών επιφυλάχθηκε να απαντήσει εντός των δύο επόμενων εβδομάδων. Ωστόσο κατά την διάρκεια της σύσκεψης έδειξε ότι δε δείχνει να αποδέχεται τις προτάσεις που της έγιναν.

Τα σενάρια
Η κύρια πρόταση που έγινε από την πλευρά του Δήμου ήταν να καλυφθούν τα χρέη προς την εταιρεία «Πράξις» και την πρώην ΑΤΕ από το Δήμο. Πρόκειται για οφειλές που ανέρχονται στο 1 εκατ. ευρώ περίπου. Η ΕΑΣ Λέσβου θα παραχωρήσει στο Δήμο τις μετοχές που κατέχει και θα αποχωρήσει από την εταιρεία.

Το δεύτερο σενάριο που προτάθηκε ήταν η Ένωση εκτός από τις μετοχές της ΕΨΥΠΑΛ να παραχωρήσει και ένα ακόμη ακίνητο. Έναντι αυτού ο Δήμος θα αναλάβει τα χρέη της ΕΨΥΠΑΛ και παράλληλα θα δώσει στην ΕΑΣ Λέσβου ένα σημαντικό ποσό σε μετρητά.

Παρότι δεν έγινε γνωστό ποιο είναι το ακίνητο που ζητάει ο Δήμος, πιθανότατα πρόκειται για τις ελαιοδεξαμενές του λιμανιού. Το τρίτο σενάριο, προβλέπει η ΕΨΥΠΑΛ να περάσει στον έλεγχο του Δήμου, όμως η ΕΑΣ Λέσβου θα νοικιάσει έναντι συμβολικού τιμήματος τους ψυκτικούς θαλάμους τους οποίους θα εκμεταλλευτεί, για να έχει έσοδα.

Αν η ΕΑΣ Λέσβου δε θέλει να αναλάβει τη διαχείριση των ψυκτικών θαλάμων ο Δήμος είναι πρόθυμος να παραχωρήσει στην ΕΑΣ Λέσβου τις απαιτήσεις της ΕΨΥΠΑΛ έναντι των πελατών της προκειμένου να τις εισπράξει. Εκτιμάται πως μπορούν να εισπραχθούν περίπου 200.000 ευρώ.

Ψάχνει επενδυτή η ΕΑΣ Λέσβου
Η ΕΑΣ Λέσβου αντιπρότεινε να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής, στον οποίο θα παραχωρηθεί το μάνατζμεντ της εταιρείας και ο οποίος θα πάρει μέρος των μετοχών της εταιρείας που κατέχουν ο Δήμος και η ΕΑΣ Λέσβου.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό η εταιρεία θα συνεχίσει να ελέγχεται από το Δήμο και την ΕΑΣ Λέσβου σε ποσοστό 51% τουλάχιστον.

Η διατήρηση του Δημο- συνεταιριστικού χαρακτήρα της εταιρείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να γίνει μακροχρόνιος διακανονισμός των οφειλών της εταιρείας προς την ΑΤΕ.

Τα κεφάλαια που θα βάλει ο επενδυτής που θα μπει στην εταιρεία θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι οφειλές προς την εταιρεία «Πράξις». Κατά την διάρκεια της σύσκεψης η ΕΑΣ Λέσβου δεν παρουσίασε το όνομα κάποιου επενδυτή.

Επιφυλάχθηκε να το κάνει το επόμενο διάστημα.

 

Δήμος και Ένωση

Με διαφορετικές επιδιώξεις

Ο Δήμος Λέσβου θέλει να διασώσει την ΕΨΥΠΑΛ, προκειμένου να μη χάσει το περιουσιακό στοιχείο που κατέχει, δηλαδή το 35% των μετοχών της εταιρείας. Παράλληλα θεωρεί πως στο συγκεκριμένο ακίνητο μπορεί να στεγάσει ένα μέρος των υπηρεσιών του και έτσι να εξοικονομήσει πόρους από τα ενοίκια που πληρώνει σήμερα.

Η στέγαση των υπηρεσιών θα γίνει εκεί που βρίσκονται τα καταστήματα που προορίζονταν να γίνουν λαχαναγορά. Το κεντρικό κτίριο της ΕΨΥΠΑΛ, όπου υπάρχουν οι ψυκτικοί θάλαμοι δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση. Γι’ αυτό άλλωστε ο Δήμος είναι πρόθυμος να το παραχωρήσει στην ΕΑΣ Λέσβου για μια περίοδο 10 ετών.

Επίσης στον αύλειο χώρο της ΕΨΥΠΑΛ εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να φιλοξενούνται οχήματα του Δήμου και των νομικών προσώπων του Δήμου.

Οι επιδιώξεις της Ένωσης
Εντελώς διαφορετικές είναι οι επιδιώξεις της ΕΑΣ Λέσβου. Συγκεκριμένα η Ένωση δέχεται να αποχωρήσει από την ΕΨΥΠΑΛ μόνο στην περίπτωση που θα λάβει ένα σημαντικό ποσό από το Δήμο Λέσβο. Στελέχη της ΕΑΣ Λέσβου κάνουν λόγο για 500.000 ευρώ.

Ποσό που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ένωση Συνεταιρισμών να επανεκκινήσει τις παραγωγικές δραστηριότητές της, αν δεν το δεσμεύσει η πρώην ΑΤΕ ή άλλος πιστωτής (π.χ. οι εργαζόμενοί της που είναι απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες περίπου).

Η πρόταση να μπει επενδυτής στην ΕΨΥΠΑΛ χωρίς να χάσει η εταιρεία το δημο-συνεταιριστικό χαρακτήρα έχει ως στόχο να αποφευχθεί η απώλεια ενός περιουσιακού στοιχείου, κάτι που ίσως να έχει ποινικές ευθύνες για τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης.
Το Δ.Σ. της ΕΑΣ Λέσβου είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Διότι από την μια δεν έχει τους πόρους που απαιτούνται για να καλύψει τα χρέη της ΕΨΥΠΑΛ κι από την άλλη αν πουλήσει η παραχωρήσει την εταιρεία στο Δήμο θα κατηγορηθεί ότι ξεπουλάει την ακίνητη περιουσία της.

Και νομικά κωλύματα
Το Δ.Σ. της ΕΑΣ Λέσβου είναι διορισμένο από δικαστήριο και δε δικαιούται να προβεί σε ενέργειες πέραν της τρέχουσας διαχείρισης των οικονομικών υποθέσεων της Ένωσης.

Στελέχη της ΕΑΣ Λέσβου ωστόσο υποστηρίζουν ότι η απόφαση, με την οποία διορίστηκε η σημερινή διοίκηση τους παρέχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα.

Ακόμη κι αν είναι έτσι τα πράγματα μια τόσο σημαντική απόφαση, όπως είναι η πώληση των μετοχών της ΕΨΥΠΑΛ δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης.

Όμως αυτή την στιγμή η Ένωση δεν μπορεί να συγκαλέσει νόμιμη γενική συνέλευση. Ή στην καλύτερη περίπτωση η σύνθεση της συνέλευσης θα είναι αμφισβητούμενη.

Το νομικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς προβλέπει πως οι Ενώσεις έχουν καταργηθεί και θα έπρεπε υποχρεωτικά να έχουν μετατραπεί είτε σε ΑΕΣ είτε σε Πρωτοβάθμιο Συνεταιρισμό.

Η Ένωση δεν έχει κάνει τίποτα από τα δύο. Με βάση το νομικό πλαίσιο, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν Ενώσεις Συνεταιρισμών, οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί δεν μπορούν να εκλέξουν αντιπροσώπους για την γενική συνέλευση της Ένωσης. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με το αίτημα για ορισμό προσωρινής διοίκησης η ΕΑΣ Λέσβου είναι νομικό πρόσωπο, του οποίου ο χαρακτήρας θα πρέπει να προσδιοριστεί ως το τέλος του χρόνου.

 

Μπαίνει ορκωτός λογιστής στην ΕΨΥΠΑΛ

Απόφαση της σημερινής διοίκησης της ΕΨΥΠΑΛ είναι να μπει ορκωτός λογιστής στην εταιρεία, για να ελέγξει τη σημερινή κατάστασή της αλλά και για να διαπιστώσει τι έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις.

Αυτό έχουν δηλώσει στο «Ε» τόσο ο πρόεδρος της εταιρείας Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης όσο και το μέλος του Δ.Σ. Παναγιώτης Ανδριώτης.

Συνοπτικά η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 700.000 ευρώ. Οι υποχρεώσεις της ανέρχονται περίπου στο 1,1 εκατ. ευρώ. Τα 450.000 ευρώ οφείλονται στην εταιρεία «Πράξις» και τα 550.000 ευρώ στην ΑΤΕ. Στα 500.000 ευρώ περίπου ανέρχονται οι οφειλές προς την εταιρεία από πελάτες της. Ορισμένες από αυτές είναι αδύνατο να εισπραχθούν, διότι έχουν παραγραφεί.

Πέρασαν πάνω από πέντε χρόνια χωρίς να τις αναζητήσει η ΕΨΥΠΑΛ. Εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν περί τις 200.000 ευρώ.

Είναι άξιο απορίας πως το Δ.Σ. της εταιρείας δεν έκανε τίποτα για να εισπράξει έγκαιρα τις οφειλές που παραγράφηκαν. Η εταιρεία είναι κερδοφόρα υπό την προϋπόθεση πως οι πελάτες θα πληρώνουν τις οφειλές προς αυτή.

Η αρχική οφειλή στην εταιρεία «Πράξις» ανέρχεται στα 160.000 ευρώ και χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το ποσό αυτό αφορά την ίδια συμμετοχή της ΕΨΥΠΑΛ στον εκσυγχρονισμό της που είχε γίνει αυτή την περίοδο, η οποία δεν πληρώθηκε ποτέ.

Όταν η «Πράξις» κατέφυγε στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα, η ΕΨΥΠΑΛ κατάφερε -διότι περί κατορθώματος πρόκειται- να καταδικαστεί ερήμην και να πληρώσει το ποσό των 460.000 ευρώ.

Το οποίο περιλαμβάνει το αρχικό κεφάλαιο της οφειλής και τους τόκους που αναλογούν.
Τα πεπραγμένα της ΕΨΥΠΑΛ είναι φανερό πως θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικής έρευνας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey