Απειλή για τις νησιωτικές οικονομίες

01/05/2015 - 00:04

Νομοσχέδιο-φάντασμα χαρακτηρίστηκε χθες το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, από τους οικονομικούς συντάκτες, επειδή δεν παρουσιάστηκε όπως αναμενόταν στο υπουργικό συμβούλιο.

Νομοσχέδιο-φάντασμα χαρακτηρίστηκε χθες το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, από τους οικονομικούς συντάκτες, επειδή δεν παρουσιάστηκε όπως αναμενόταν στο υπουργικό συμβούλιο.

Φαίνεται πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται μεταξύ της κυβέρνησης και των κλιμακίων των θεσμών για τα μέτρα που θα περιληφθούν σε αυτό.

Η δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί στα νησιά του Αιγαίου προφανή στόχο έχει να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου χωρίς η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.

Υπάρχει σύγχυση
Επειδή ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν γίνει επίσημες ανακοινώσεις υπήρχε πολύ μεγάλη σύγχυση τόσο για το ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν όσο και για το πώς θα εφαρμοστούν.

Για παράδειγμα, ο φόρος διαμονής που αρχικά αναμενόταν να επιβληθεί στα πολυτελή ξενοδοχεία και τα πολυτελή προϊόντα καταστημάτων φαίνεται ότι θα καλύψει μια πολύ ευρύτερη κλίμακα επιχειρήσεων, όπως είναι πολυτελή εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, κοσμηματοπωλεία, καταστήματα που πουλάνε έργα τέχνης, ρούχα και παπούτσια.

Το εύλογο ερώτημα είναι με ποιο κριτήριο θα προσδιοριστεί αν ένα κατάστημα ή ένα προϊόν είναι πολυτελές; Θα είναι κριτήριο η τρέχουσα τιμή των προϊόντων ή κάτι άλλο;

Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε νησιά με χαμηλή τουριστική κίνηση (π.χ. Λέσβος, Χίος, Λήμνος) όπου ο κύριος όγκος των πελατών τους είναι ο ντόπιος πληθυσμός;

Επιπλέον υπάρχουν σειρά πρακτικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα ποια θα είναι η υπηρεσία που θα αξιολογήσει τα καταστήματα υποδημάτων της Μυτιλήνης για να ορίσει ποια είναι πολυτελή και ποια όχι;

Ακατανόητο επίσης φαίνεται ένα κατάστημα σε νησί του Αιγαίου να επιβαρύνεται με φόρο πολυτελείας και ένα ομοειδές κατάστημα στην ηπειρωτική Ελλάδα ή την Κρήτη να μην επιβαρύνεται με τον ίδιο φόρο.

Τέτοιας έμπνευσης μέτρα εκ των πραγμάτων θα αυξήσουν τα φορολογικά βάρη για τους νησιώτες, θα βυθίσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση τα νησιά με χαμηλή τουριστική κίνηση και τελικά θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στην οικονομική πολιτική της χώρας.

Τι θα ισχύσει
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο φόρος πολυτελείας θα εφαρμοστεί σε νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων και θα έχει την εξής μορφή:
- Από 1 έως 5 ευρώ για τη διαμονή σε ξενοδοχεία τριών αστέρων και πάνω.

Ανάλογα με τα αστέρια, ανεβαίνει ο φόρος. Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
- 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας. Ο φόρος αυτός θα είναι μόνο για την τουριστική σεζόν, από την 1η Απριλίου έως και την 31η Οκτωβρίου.

- 6% στην τιμή κάθε απόδειξης -προ ΦΠΑ- για πωλήσεις λιανικής σε κοσμηματοπωλεία, καταστήματα με ρούχα και παπούτσια αλλά και για έργα τέχνης.

Ο παραπάνω φόρος πολυτελείας θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τα υπάρχοντα σενάρια σε 23 μεγάλα νησιά της χώρας μεταξύ αυτών η Λέσβος και η Λήμνος.

Πλαστικό χρήμα
Το δεύτερο μέτρο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στα νησιά που ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ (εξαιρούνται εκείνα που έχουν κάτω από 3.100 κατοίκους) είναι το πλαστικό χρήμα.

Δηλαδή η υποχρέωση να γίνονται όλες οι συναλλαγές αξίας άνω των 70 ευρώ μέσω τραπέζης. Δηλαδή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το μέτρο δε συναντά ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Ωστόσο δεν είναι εύκολη η εφαρμογή του καθώς απαιτείται όλος ο πληθυσμός των νησιών να αποκτήσει πιστωτική χρεωστική κάρτα. Πράγμα που απαιτεί χρόνο.

Κι επιπλέον το μέτρο θα αντιμετωπίσει τεράστια εμπόδια στην εφαρμογή του σε χωριά από ηλικιωμένους που δεν έχουν πιάσει ποτέ στα χέρια τους κάρτα ηλεκτρονικών συναλλαγών και από Έλληνες τουρίστες που θα επισκέπτονται τα νησιά χωρίς να διαθέτουν χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

 

Παναγιώτης Μπαρούτης
Ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Παναγιώτης Μπαρούτης σε δηλώσεις του στο «Ε» τόνισε: «Με βάση την ως τώρα πληροφόρηση που έχουμε μπορώ να σας πω ότι είναι μέτρα αποσπασματικά που κατά την άποψή μου δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Η υποχρέωση να μετατραπούν οι συναλλαγές για ποσά άνω των 70 ευρώ δε θα οδηγήσει απαραίτητα στην μείωση της φοροδιαφυγής. Διότι από την στιγμή που οι επιχειρήσεις είναι αποφασισμένες να μην κόβουν αποδείξεις δεν υπάρχει λόγος να γίνονται οι συναλλαγές με την χρήση καρτών.
Είναι άξιο απορίας γιατί δε γίνεται σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS.

Ώστε να υπάρχει άμεση απόδοση του ΦΠΑ και πλήρης έλεγχος των συναλλαγών από το υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης κατά καιρούς έχει προταθεί να γίνουν όλα τα λογιστικά βιβλία αγορών. Κι όλα τα αγορασθέντα προϊόντα θα θεωρούνται ταυτόχρονα και πωλήσεις».

Βαγγέλης Μυρσινιάς
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς τόνισε πως κάθε φοροεισπρακτικό μέτρο που λαμβάνεται είναι βέβαιο ότι δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομία, καθώς αφαιρεί τζίρο από τις επιχειρήσεις και εισόδημα από τους καταναλωτές. Όμως απέφυγε να πάρει θέση επί των μέτρων που φημολογείται ότι θα ληφθούν, επειδή δεν έχουν γίνει ως τώρα επίσημες ανακοινώσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey