Ψίχουλα στους ελαιουργικούς φορείς της Λέσβου

30/04/2015 - 17:48

33,3 εκατ. ευρώ μοίρασε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

33,3 εκατ. ευρώ μοίρασε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Πρόκειται για πόρους του προγράμματος ελαιουργικών φορέων που παρακρατούνται από τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας· η παρακράτηση ανέρχεται στο 2% ετησίως.

Δικαιούχοι του προγράμματος αυτού είναι 66 ελαιουργικοί φορείς για την περίοδο 2015 - 2018. Μόλις δύο συνεταιρισμοί της Λέσβου συγκρότησαν ομάδες παραγωγών και κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν για τα επενδυτικά σχέδια που κατέθεσαν στο πρόγραμμα.

Πρόκειται για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παρακοίλων που θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό 206.798 ευρώ, ενώ η ΕΑΣ Λέσβου σε συνεργασία με το Συνεταιρισμό Παλαιοκήπου θα υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 254.418 ευρώ.

Δηλαδή από τους πόρους του προγράμματος θα φθάσουν στην Λέσβο μόλις 461.216 ευρώ, δηλαδή μόλις το 1,38% των διαθέσιμων πόρων.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου έχει πιστοποιηθεί ως ομάδα παραγωγών - ελαιουργικός φορέας και θα υλοποιήσει πρόγραμμα προϋπολογισμού 222.588 ευρώ, ενώ η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου θα υλοποιήσει πρόγραμμα με προϋπολογισμό 203.000 ευρώ.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ομάδες παραγωγών της Θάσου (Καλλιράχης και Λιμεναρίων) θα υλοποιήσουν προγράμματα 739.350 ευρώ.

Δηλώσεις Αποστόλου
Ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε τα εξής:
«Το πρόγραμμα των ΟΕΦ είχε οργανωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και η περίοδος υποβολής των προτάσεων συνέπεσε με την εκλογική περίοδο.

Ως νέα πολιτική ηγεσία δεν είχαμε δυστυχώς την ευκαιρία να καθορίσουμε τις βασικές αρχές του προγράμματος, έτσι ώστε να αντανακλούν μια διαφορετική αντίληψη και μια διαφορετική στρατηγική για τον ελαιοκομικό τομέα.

Οφείλουμε όμως να κατανείμουμε τα κονδύλια κατά το βέλτιστο τρόπο, αλλά και να παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση των προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό έδωσα εντολή για άμεσο σχεδιασμό ενός αξιόπιστου συστήματος που θα ελέγχει αυστηρά κατά την τρέχουσα τριετία την εφαρμογή, τα χρονοδιαγράμματα και την απόδοση των νέων προγραμμάτων των Οργανώσεων Παραγωγών.

Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την ανάπτυξη του κλάδου και όχι για τη συντήρηση γραφειοκρατικών και αναποτελεσματικών μηχανισμών. Ανεξάρτητα από το τι γινόταν στο παρελθόν, είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι στο εξής κάθε ευρώ εθνικής και κοινοτικής δαπάνης θα πιάνει τόπο».

Το χαμένο πρόγραμμα
Στην προηγούμενη περίοδο του προγράμματος 2012 - 2015 η ΕΑΣ Λέσβου είχε καταφέρει να εγκριθεί για την ίδια ένα πρόγραμμα μαμούθ 3,5 εκατ. ευρώ (με επιχορήγηση περίπου 2,8 εκατ. ευρώ). Όμως η Ένωση αδυνατούσε να καταθέσει τις εγγυητικές επιστολές που απαιτούνταν.

Κι όταν τελικά κατατέθηκαν οι εγγυητικές επιστολές ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκρινε πως ήταν πλαστές και έστειλε την υπόθεση στον Εισαγγελέα.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της υπόθεσης ήταν η ΕΑΣ Λέσβου να χάσει το πρόγραμμα και τελικά οι πόροι αυτοί να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey