Καταστροφική επιλογή η υπαγωγή των Κέντρων Υγείας στις ΥΠΕ, λέει ο Ζερδελής

Υπάρχει βούληση για επιστροφή στα Νοσοκομεία

30/04/2015 - 17:29

Υπέρ της επιστροφής των Κέντρων Υγείας στο λειτουργικό έλεγχο των νοσοκομείων τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής σε συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες με το σωματείο εργαζομένων των Κέντρων Υγείας της Λέσβου.

Υπέρ της επιστροφής των Κέντρων Υγείας στο λειτουργικό έλεγχο των νοσοκομείων τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής σε συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες με το σωματείο εργαζομένων των Κέντρων Υγείας της Λέσβου.

Προχθές το θέμα συζητήθηκε στην επιτροπή παραγωγής έργου της Βουλής. Κι εκφράστηκε η πολιτική βούληση να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή. Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να λυθούν τα διοικητικά και τα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν.

Διότι η μεταφορά των Κέντρων Υγείας στον έλεγχο των Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΥΠΕ) έγινε με παράλληλη μεταφορά πόρων. Στην περίπτωση της Λέσβου μεταφέρθηκαν πόροι 1,5 εκατ. ευρώ από το Νοσοκομείο Λέσβου στην ΥΠΕ.

Κατά συνέπεια για να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή εκτός από την πολιτική βούληση θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα επιμέρους διοικητικά και οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα εκτιμούμε πως η συγκεκριμένη πρόταση θα υλοποιηθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, όταν δηλαδή θα μπορεί να υλοποιηθεί ο νέος προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας.

Προβληματική κατάσταση
Χθες το μεσημέρι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής μιλώντας στο «Ε» είπε πως η διοικητική υπαγωγή των Κέντρων Υγείας στις ΥΠΕ ήταν καταστροφική επιλογή. Διότι δεν υπάρχει το διοικητικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για να υποστηρίξουν τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, δεν υπάρχει η γνώση της πραγματικότητα που βιώνουν τα νησιά και δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης λύσης των προβλημάτων που παρουσιάζονται καθημερινά.

Επίσης θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εμφάνιση ιδιωτικών κέντρων υγείας από την στιγμή που θα απαξιωθούν τα δημόσια.
Η εκ νέου υπαγωγή των Κέντρων Υγείας στα νομαρχιακά Νοσοκομεία πιστεύει θα είναι πιο λειτουργική και κατά συνέπεια θα προσφέρονται καλύτερου επιπέδου υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

Ζητούμενο ο εξορθολογισμός
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του βουλευτή με το Σύλλογο Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου ζητήθηκε από το βουλευτή εξορθολογισμός στην κατανομή του προσωπικού και στοχευμένες προσλήψεις, ώστε να αντιμετωπιστούν ελλείψεις που παρουσιάζονται σε ορισμένα Κέντρα και πλεόνασμα σε άλλα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής ανέφερε πως στο χάρτη υγείας δεν παρουσιάζεται η πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Νοσοκομείου Λήμνου, που δε διαθέτει αναισθησιολόγο, ενώ στο υπουργείο φαίνεται να διαθέτει τέσσερις.

Ο βουλευτής ενημέρωσε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ζητηθούν από όλες τις δομές υγείας πλήρη στοιχεία, ώστε να φανούν τα πραγματικά δεδομένα σε συνάρτηση με τις ανάγκες κάθε δομής και να καλυφθούν οι ελλείψεις.

Επίσης είπε πως σύντομα θα γίνουν 700 προσλήψεις υγειονομικών στα νησιά του Αιγαίου, για να καλυφθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες που αντιμετωπίζουν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε η ανάγκη εκσυγχρονισμού της ηλεκτρονικής παραπεμπτικογραφίας, ενώ ο σύλλογος αντιμετώπισε θετικά την πρόταση του βουλευτή για τη δημιουργία διοικητικού κόμβου που θα εξυπηρετεί ηλεκτρονικά όλα τα Κέντρα Υγείας του νησιού.
 
Βοήθεια στο σπίτι
Επίσης ο βουλευτής συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όπου τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη συνέχισης του προγράμματος. Ο βουλευτής δεσμεύτηκε ότι σε συνάντηση με τα αρμόδια Υπουργεία θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα καταβολής των δεδουλευμένων τους αλλά και της από εδώ και πέρα έγκαιρης πληρωμής τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey