Έως το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται ο έλεγχος 150 αιτήσεων

Τρέχουν για να αδειοδοτήσουν τους στάβλους

30/04/2015 - 17:02

Επιταχύνονται οι ρυθμοί αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων της Λέσβου. Πάνω από 80 αιτήσεις ελέγχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και ως το τέλος αυτής της αναμένεται να ελεγχθούν και οι 150 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Από τις αιτήσεις που έχουν ελεγχθεί το 90% θα ευοδωθούν, δηλαδή θα εκδοθεί η σχετική άδεια.

Επιταχύνονται οι ρυθμοί αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων της Λέσβου. Πάνω από 80 αιτήσεις ελέγχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και ως το τέλος αυτής της αναμένεται να ελεγχθούν και οι 150 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Από τις αιτήσεις που έχουν ελεγχθεί το 90% θα ευοδωθούν, δηλαδή θα εκδοθεί η σχετική άδεια.

Η πλειοψηφία των αιτήσεων αφορά πρόχειρα καταλύματα.

Το ταχύτερο δυνατό
«Έχουμε εντολή από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αδαμίδη να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατό τη διαδικασία αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων κι αυτό κάνουμε» δήλωσε στο «Ε» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, Γιώργος Λαγουτάρης.

Η αδειοδότηση των στάβλων επιταχύνεται αυτήν την περίοδο, καθώς οι άδειες είναι απαραίτητες, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα σχέδια βελτίωσης και τα προγράμματα νέων αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι περισσότερες από αυτές τις επενδύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση που τους αντιστοιχεί.

Η αδειοδότηση είναι ένας μόνιμος βραχνάς τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών εδώ και 10 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 ως σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 100 άδειες σταβλικών εγκαταστάσεων.

Όταν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ συνολικά στο νομό λειτουργούν περί τις 2.500 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που παραδίδουν γάλα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις του νομού. Εξαιρετικά μικρός ήταν και ο αριθμός των στάβλων που είχαν αδειοδοτηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε περίοδος κατά την οποία για την αδειοδότηση ενός πετρόχτιστου στάβλου, από αυτούς που επί αιώνες βρίσκονται στην ύπαιθρο της Λέσβου, έπρεπε να δώσουν την έγκρισή τους περί τις 13 υπηρεσίες (π.χ. οι τρεις αρχαιολογικές υπηρεσίες, η διεύθυνση υγείας, η δασική υπηρεσία, η διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης, η πολεοδομία, η διεύθυνση περιβάλλοντος κ.ά.).

Εγκρίσεις από 13 υπηρεσίες
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με ένα νόμο που σε μια νύχτα χαρακτήρισε παράνομες όλες τις σταβλικές εγκαταστάσεις που υφίσταντο προ του 2006 και υποχρέωνε τους κτηνοτρόφους να εκδώσουν άδειες. Όταν το φυσιολογικό θα ήταν να χαρακτηρίσει νόμιμες όλες τις τότε υφιστάμενες εγκαταστάσεις και να ορίσει το πλαίσιο, με το οποίο θα δημιουργούνται οι νέοι στάβλοι από το 2006 και μετά.

Επιπλέον το νομικό πλαίσιο έθεσε μια σειρά περιορισμούς που για να ξεπεραστούν έπρεπε οι κτηνοτρόφοι να λάβουν και τις σχετικές άδειες, βεβαιώσεις ή εγκρίσεις από τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Ένα ακραίο παράδειγμα, αλλά πολύ συνηθισμένο είναι να απαιτείται η έκδοση πράξης χαρακτηρισμού ως μη δασικής έκτασης ενός ελαιώνα που χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος.

Αυτή η εξαιρετικά χρονοβόρα, απαιτητική και με υψηλό οικονομικό κόστος διαδικασία αποτρέπει τους κτηνοτρόφους να προχωρήσουν στην έκδοση αδειών. Παρότι όλοι γνωρίσουν ότι η νέα ΚΑΠ απαιτεί οι κτηνοτροφικές μονάδες να έχουν άδειες, προκειμένου να μπορούν να λάβουν είτε άμεσες είτε έμμεσες επιδοτήσεις.

Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν προσπάθειες για να απλοποιηθεί η αδειοδότηση των στάβλων, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών είναι πενιχρά

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey