Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στη Λήμνο οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μάχη της Καλλίπολης

Όταν ο πόλεμος ενώνει…

21/04/2015 - 14:27

Τέσσερις μέρες «Τιμής και Μνήμης των Πεσόντων στη Μάχη της Καλλίπολης» με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από το ιστορικό γεγονός, μέρες που κυριολεκτικά σημάδεψαν τη Λήμνο.

Τέσσερις μέρες «Τιμής και Μνήμης των Πεσόντων στη Μάχη της Καλλίπολης» με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από το ιστορικό γεγονός, μέρες που κυριολεκτικά σημάδεψαν τη Λήμνο.

Όχι μόνο γιατί αποδείχθηκε ότι οι δύσκολες εκείνες μέρες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου σφυρηλάτησαν τη δημιουργία εθνικής συνείδησης στις τότε αποικίες της Μεγάλης Βρετανίας, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αλλά και γιατί αποδείχθηκε πως αναπτύχθηκαν σχέσεις ανάμεσα στους Έλληνες της Λήμνου σε όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας. Γιατί οι πληγές του πολέμου δε χωρίζουν μόνο αλλά και ενώνουν…

Η αρχή των εκδηλώσεων έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Συμμαχικό Κοιμητήριο στο Πορτιανού με επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεο, ενώ ακολούθησε ομιλία από τον πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα Ρόμπερτ Πεκ.


Η Χριστιάνα Καλογήρου καταθέτει στεφάνι

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας «Των Αδελφών Νοσοκόμων από τον Καναδά» αποτίοντας φόρο τιμής στην ανιδιοτελή αφοσίωση και θυσία των δύο Καναδών νοσοκόμων των Matron Jessie B. Jaggard και Mary Frances Elizabeth Munro, των οποίων το μνημείο είναι στη Λήμνο.

Αυτό είναι κατασκευασμένο από πέτρα, προερχόμενη από λατομείο στα περίχωρα της Τεργέστης και σμιλεύτηκε από πετράδες που διαθέτει η επιτροπή στις εγκαταστάσεις της κοντά στην Καλλίπολη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ οι Νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού Λήμνου κατέθεσαν λουλούδια στα μνήματα των Νοσοκόμων του Καναδά.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πορτιανού, όπου εκτίθεται φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Αυστραλού ιστορικού, ειδικευμένου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Jim Claven. Εκεί μίλησε και ο Αριστείδης Τσοτρούδης με θέμα «Λήμνος και ANZAC: Ο ρόλος της Λήμνου στην Εκστρατεία της Καλλίπολης» και ακολούθησε προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ.

Στο Μούδρο
Το Σαββάτο οι εορταστικές εκδηλώσεις μετατέθηκαν στο Μούδρο. Η αρχή έγινε στο Συμμαχικό Κοιμητήριο της περιοχής με επιμνημόσυνη δέηση παρουσία Αυστραλού ιερέα, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Πεσόντων, ενώ ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο Λημνιός Λυράρης Θανάσης Κοτσιναδέλλης εκτέλεσε με τη λύρα του πένθιμο μουσικό σκοπό.

Ακολούθησε παρέλαση στον κεντρικό δρόμο του Μούδρου από Τμήματα Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος και ναυτών Αυστραλών, μαθητών, τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Λήμνου, τμήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου, καθώς και πολιτιστικών συλλόγων του νησιού.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μούδρου με την παράδοση αντιγράφου του έργου «The Lemnians» (Οι Λημνιοί).

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ομιλία και παρουσίαση μαθητικής εργασίας του 1ου ΕΠΑΛ Μούδρου με θέμα: «Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος από την οπτική γωνία της περιοχή μας».

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής ξεκίνησαν στο χώρο της αναμνηστικής πλάκας του Ταξίαρχου Stephen Saunders στο Πορτιανού, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου από την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου, ενώ στη συνέχεια οι εκδηλώσεις μετατέθηκαν στο Συμμαχικό Κοιμητήριο του Πορτιανού. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία Αυστραλού ιερέα και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των Πεσόντων.

Στη συνέχεια στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πορτιανού πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον ιστορικό Μάικ Κλέϊβεν και παράδοση φωτογραφικού υλικού από το αρχείο του Αυστραλού ιστορικού στον Έπαρχο Λήμνου Βαγγέλη Γιαρμαδούρο.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα από το Συμμαχικό Νεκροταφείο του Μούδρου η εκκίνηση του αγώνα δρόμου «Τρέχουμε για την Ειρήνη», με σημείο τερματισμού το Πολιτιστικό Κέντρο του Πορτιανού.

Τελευταία μέρα…
Τέλος, χθες Δευτέρα οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Συμμαχικό Κοιμητήριο του Μούδρου με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων.

Η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, δήλωσε ότι η ακριτική Λήμνος πρέπει να λάβει τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια ιστορική μνήμη, αλλά και να γίνει το σύμβολο της ενότητας, της ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών, που αντλούν από αυτή την επέτειο τα πανανθρώπινα ιδεώδη και ιδανικά.


Το ενδιαφέρον των παριστάμενων από το εξωτερικό προκάλεσαν τα συμμαχικά νεκροταφεία στη Λήμνο

Επίσης, σημείωσε ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών της εκστρατείας της Καλλίπολης, μας επιβάλλει να σκεφτόμαστε την ανάγκη για ειρήνη, για περισσότερο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τελικά πίστη στη Δημοκρατία. «Αυτή θα είναι η καλύτερη επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς που φιλόξενα δέχτηκε η Λημνία γη. Ο τόπος μας», είπε χαρακτηριστικά.

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Συμμαχικό Κοιμητήριο Πορτιανού, η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι νοσοκόμες στην εκστρατεία της Καλλίπολης.

Όπως είπε, οι γυναίκες αυτές για το ηρωικό τους φρόνημα, την αυταπάρνησή τους και την αλτρουιστική προσφορά τους, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και αξίζουν τις ανώτατες διακρίσεις.

* Με πληροφορίες από το «Limnos FM 100»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey