Η ΑΔΕΛ εκμισθώνει δύο χώρους 500 τ.μ. ο καθένας στην πλαζ, ψάχνοντας την καλύτερη επενδυτική πρόταση

Στον «αέρα» η δημοπρασία για τα Τσαμάκια

18/04/2015 - 15:22

Βγήκε μόλις χθες στον «αέρα» από την ΑΔΕΛ η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση χρήσης δύο χώρων στην πλαζ Τσαμάκια.

Βγήκε μόλις χθες στον «αέρα» από την ΑΔΕΛ η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση χρήσης δύο χώρων στην πλαζ Τσαμάκια. Με δεδομένο ότι η λειτουργία του αναψυκτηρίου θα παραμείνει στον ιδιώτη που το εκμεταλλεύεται τα τελευταία χρόνια και έχει συμβόλαιο με την ΑΔΕΛ μέχρι το 2021, η εταιρία του δήμου εκμισθώνει μέρος της υπόλοιπης παραλίας, δεξιά και αριστερά από το κεντρικό αναψυκτήριο, ζητώντας ένα καινοτόμο επενδυτικό σχέδιο, μέσω υπηρεσιών αναψυχής ή και εκπαίδευσης. Σημειώνεται πως για την πλαζ Τσαμάκια έχει εκφραστεί σε... φιλολογικό επίπεδο ενδιαφέρον από επιχειρηματία για την ανάπτυξη «WaterPark» , το οποίο μένει να αποτυπωθεί και στην επικείμενη πρόσκληση ενδιαφέροντος της δημοτικής εταιρίας. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι πολιτική απόφαση του δημάρχου αλλά και της ΑΔΕΛ είναι από φέτος η είσοδος στους λουόμενους να είναι δωρεάν…

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια» απευθύνεται σε επενδυτές που μέσα στο επόμενο 25ήμερο θα κληθούν να καταθέσουν το σχέδιο δράσης τους, παρέχοντας υπηρεσίες αναψυχής, αθλητισμού ή και εκπαίδευσης στους δύο ουσιαστικά χώρους δεξιά και αριστερά του κεντρικού αναψυκτηρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής εταιρίας Ιγνάτη Χατζηχρήστου, η ΑΔΕΛ θα εκμισθώσει ουσιαστικά δύο χώρους, τους οποίους ορίζει στην πρόσκληση ενδιαφέροντος ως βόρειο (σημείο όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις τένις και beach volley) και νότιο, 500 τ.μ. το καθένα.

 

«Φιλοδοξούμε σε κάτι το διαφορετικό…»

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η ΑΔΕΛ προβαίνει στην εξαετή εκμίσθωση δύο χώρων και το ελάχιστο όριο της πρώτης προσφοράς του ετήσιου μισθώματος, ορίζεται το ποσό των 8.000 ευρώ.

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί τώρα στις 11 Μαΐου. «Κάνουμε κάτι το διαφορετικό για την ΑΔΕΛ και τον τουρισμό μας. Περιμένουμε επενδυτικά σχέδια για την αναψυχή αλλά και για την ανάδειξη της παραλίας. Θέλουμε να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική και θα αξιολογήσουμε την πρόταση που θα εξιτάρει και που θα αποτελεί το καλύτερο επενδυτικό πλάνο». Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεπίσημα, με τη δημοτική αρχή έχουν βολιδοσκοπήσει τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η πλαζ στα Τσαμάκια, αρκετοί υποψήφιοι επενδυτές. Ένας από αυτούς μάλιστα είχε εκφράσει ενδιαφέρον για να αναπτύξει δραστηριότητες «Water Park», σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του Δημάρχου Λέσβου στα τοπικά μέσα.

Ξεκίνησαν οι καθαρισμοί των παραλιών

Παράλληλα όμως με τη δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, η δημοτική αρχή ξεκινά από τη Δευτέρα και τις διαδικασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του χώρου της πλαζ, προκειμένου σύντομα να είναι στη διάθεση του κόσμου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι με τη συμβολή της αυτεπιστασίας αλλά και της υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου, οι παρεμβάσεις καθαρισμού της πλαζ στα Τσαμάκια θα επεκταθούν μέχρι την περιοχή του Κάτω Κάστρου. Εξάλλου από χθες συνεργεία του δήμου εργάστηκαν στους πρώτους καθαρισμούς παραλιών στην ευρύτερη περιοχή της Κρατήγου, στο αεροδρόμιο.

 

Πρόσκληση του δήμου στους όμορους καταστηματάρχες να καταθέσουν τις αιτήσεις του για τη χρήση των πλαζ

Ξεκινά η… εκμετάλλευση των παραλιών

Μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ανανεώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα απευθείας παραχώρησης των παραλιών με αντάλλαγμα στους δήμους, ξεκινούν και οι διαδικασίες εκμίσθωσης, με το δήμο Λέσβου να καλεί με ανακοίνωσή του χθες τους ιδιοκτήτες παραλιακών καταστημάτων να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Ωστόσο η αντίστοιχη διαδικασία εκμίσθωσης μέρους παραλιών για καντίνες και γενικά σε κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία που δε δραστηριοποιείται αυτήν τη στιγμή κοντά σε θάλασσα, θα έρθει αργότερα -και μέσω δημοπρασίας σε αυτήν την περίπτωση- αφού προηγουμένως γίνει η καταγραφή από το δήμο, των παραλιών που δύνανται να παραχωρηθούν για εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος Νίκου Καρασάββα, καλούνται σε πρώτη φάση οι έχοντες του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού (όμορους) να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, για την απόκτηση αδειών. Οι συγκεκριμένοι που θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε δημοπρασία και πρέπει απλώς να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στα κατά τόπους γραφεία Οικονομικών θεμάτων των δημοτικών ενοτήτων, μέχρι τις 30 Απριλίου.

Πρώτα οι αιτήσεις, μετά οι δημοπρασίες

Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη δημοτική ενότητα Μυτιλήνης καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στο τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρυθμίσεων Εμπορικών Δραστηριοτήτων Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου, στην Ελευθερίου Βενιζέλου. Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του δήμου, ότι σε περίπτωση που υπάρξουν κενοί χώροι, διότι δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον και δεν υπέβαλε αίτηση κάποια όμορη επιχείρηση ή και παραιτήθηκε του δικαιώματός χρήσης κάποιος δικαιούχος, θα γίνει  διαγωνισμός με βάση τις σχετικές διατάξεις.

Σε ό,τι αφορά τώρα όλες τις υπόλοιπες παραλίες που δύναται να παραχωρηθεί η χρήση τους, η ειδική τριμελής επιτροπή του δήμου, ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα την καταγραφή τους σε όλη τη δημοτική ενότητα, προκειμένου να δημιουργήσει νέο σχετικό φάκελο και να τον παραδώσει στην Οικονομική Υπηρεσία. Η οποία με τη σειρά της, θα δρομολογήσει σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Νίκο Καρασάββα στη συνέχεια τη διαδικασία των δημοπρασιών για τους ενδιαφερόμενους.

 

Τι αλλάζει για τους επιχειρηματίες

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανανέωση της παραχώρησης του δικαιώματος διαχείρισης των παραλιών από τους δήμους από την πρόσφατη ΚΥΑ, εμπεριέχει κάποιες σημαντικές τροποποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν. Σε ένα γενικότερο επίπεδο, φαίνεται πως μπαίνει τέλος στις ξύλινες πλατφόρμες, αλλά και ξαπλώστρες επάνω στο κύμα, σε μία εξέλιξη βεβαίως που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά αναφορικά με το… ποιος θα φροντίσει να επιβλέπει αν ισχύουν τα νέα μέτρα. Οι σημαντικότερες τώρα διαφοροποιήσεις παραχώρησης της εκμετάλλευσης των παραλιών σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, είναι οι εξής:

- Απαγορεύεται ρητώς η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες. Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, με την εξαίρεση των ξύλινων διαδρόμων.

- Αυξάνεται από 3 μέτρα σε 5 μέτρα η απόσταση που πρέπει να διατηρείται ελεύθερη ανάμεσα στην όποια χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες) και το κύμα.

- Οι τροχήλατες καντίνες μπορούν να μισθώσουν το μισό χώρο από πέρυσι (έως 15 τ.μ., έναντι 30 τ.μ. που ίσχυε μέχρι και το 2014). Οι καντίνες απαγορεύεται να έχουν ηχητικές εγκαταστάσεις.

- Απαγορεύονται οι «αφαιρούμενες σκιάδες» (τέντες ή κατασκευές σκίασης) στις παραλίες (πέρυσι επιτρεπόταν να καταλαμβάνουν έως 20 τ.μ. εκάστη).

- Απαγορεύεται η μίσθωση ακτών με αυθαίρετες κατασκευές (πέρυσι αρκούσε να έχει υποβληθεί αίτημα νομιμοποίησης, ανεξαρτήτως της τύχης του).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey