Σε πλήρη εξέλιξη το παζάρι

Ζητούν παράταση για τα βοσκοτόπια

18/04/2015 - 00:17

Τετράμηνη παράταση για τη δήλωση των βοσκοτόπων θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Τετράμηνη παράταση για τη δήλωση των βοσκοτόπων θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Με τον ίδιο ή ανάλογο τρόπο αναμένεται να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα με τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων, για τα οποία η περίοδος ολοκλήρωσής τους τυπικά λήγει στις 15 Μαΐου, όμως το υπουργείο αναμένεται να ζητήσει από τις κοινοτικές αρχές να κατατεθούν προσωρινά σχέδια διαχείρισης και στη συνέχεια να κατατεθούν τα οριστικά σχέδια.

Με τη ρύθμιση αυτή θα προσπαθήσει η χώρα να ξεπεράσει την αδυναμία προσδιορισμού επακριβώς της έκτασης των βοσκοτόπων της χώρας.

Η υποχρέωση εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων τίθεται με επιτακτικό τρόπο από τις κοινοτικές αρχές εδώ και μια τριετία. Ωστόσο η χώρα μας δεν έχει κάνει τίποτα στην κατεύθυνση αυτή.

Ζητά πίστωση χρόνου
Σε ό,τι αφορά την συνολική έκταση των βοσκοτόπων πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως τελικά θα καταφέρουν να κατοχυρώσουν 22 εκατ. στρέμματα από τα περίπου 17,5 εκατ. στρέμματα που είναι σήμερα. Στην ουσία δηλαδή η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιστεύει ότι θα μπορέσει να κάνει αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Βέβαια αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με αυτήν οι βοσκότοποι δεν μπορούν να είναι περισσότεροι από το 95% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Άλλες πηγές αναφέρουν πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται μπροστά σε ένα τέλμα και εκείνο που ζητάει από τις κοινοτικές αρχές είναι πίστωση χρόνου για να το διαχειριστεί όσο καλύτερα μπορεί.
Θεωρούν δε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό παζάρι μεταξύ των κτηνοτροφικών περιοχών της χώρας για την κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων.

Η κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων είναι ευθέως ανάλογη με τις επιδοτήσεις που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι κάθε περιοχής.

Κομβικό ρόλο στη διαμάχη αυτή παίζουν οι περιφέρειες που έχουν αναλάβει την σύνταξη των διαχειριστικών μελετών. Κι αυτό γιατί η βάση για την κατανομή των επιδοτήσεων που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι θα στηριχθεί στις υπό εκπόνηση διαχειριστικές μελέτες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή, το παζάρι είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Διότι όλες οι βασικές πτυχές του θέματος είναι υπό διαμόρφωση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey