Νέο κρούσμα στη Λήμνο

Ο εφιάλτης του καταρροϊκού επέστρεψε

18/04/2015 - 00:14

Σποραδικά κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε όλη την χώρα καταγράφονται αυτήν την περίοδο με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία των κτηνοτρόφων. Στο Νομό Λέσβου το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στις Σαρδές της Λήμνου πριν από δύο εβδομάδες.

Σποραδικά κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε όλη την χώρα καταγράφονται αυτήν την περίοδο με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία των κτηνοτρόφων. Στο Νομό Λέσβου το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στις Σαρδές της Λήμνου πριν από δύο εβδομάδες.

Τα άρρωστα ζώα σφάχτηκαν αμέσως μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου όπως δήλωσε στο «Ε» ο αρμόδιο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης. Παράλληλα ανέφερε πως πιθανότατα στο ίδιο κοπάδι υπήρχαν άρρωστα ζώα και το περασμένο φθινόπωρο, γεγονός που δείχνει ότι ένα μικρό μέρος των ζώων που νοσούν και δεν πεθαίνουν αναπτύσσουν ανοσία.

Κρίσιμοι οι ψεκασμοί
Ο ίδιος σημειώνει πως κρίσιμο ζήτημα για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου είναι να γίνουν έγκαιρα οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών από τους δήμους. Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε εγκριθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων του νομού προκειμένου οι τελευταίοι να προχωρήσουν στη διενέργεια των ψεκασμών.

Απολύτως αναγκαίο είναι και οι κτηνοτρόφοι να λάβουν μέτρα προστασίας των κοπαδιών τους πραγματοποιώντας ψεκασμούς στους στάβλους και γύρω από αυτούς με κατάλληλα εντομοαπωθητικά.
Παρότι έχει περάσει ένας χρόνος από την εμφάνιση της νόσου και πάνω από έξι μήνες από τη στιγμή που τέθηκε θέμα εμβολιασμού των κοπαδιών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει δώσει σαφή απάντηση.

Αρχικά το υπουργείο υποστήριζε επιστημονικές απόψεις που έλεγαν ότι είναι αναποτελεσματικός ο εμβολιασμός και πράγματι ο εμβολιασμός δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την νόσο κατά την πρώτη εμφάνισή της. Όμως ο εμβολιασμός θα μπορούσε να προστατέψει τα κοπάδια για την φετινή χρονιά.

Αποτρεπτικό το κόστος
Η κωλυσιεργία που παρατηρείται από την πλευρά του υπουργείου οφείλεται κυρίως στο κόστος υλοποίησης του έργου αυτού, αλλά και στην αποτυχία να ολοκληρωθούν άλλα προγράμματα εμβολιασμού (π.χ. για το μελιταίο πυρετό).

Στο κόστος εκτός από την απόκτηση των εμβολίων πρέπει να συνυπολογιστεί ότι απαιτείται να προσληφθεί μεγάλος αριθμός κτηνιάτρων και ζωοτεχνών προκειμένου να γίνουν σωστά οι εμβολιασμοί.
Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται και στην αποζημίωση των κτηνοτρόφων που τα ζώα έχουν σφαχτεί επειδή έπασχαν από τη νόσο. Πρόσφατα, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε πως οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν εντός τριμήνου. Αναφέρονταν στις αποζημιώσεις για τα ζώα που σφάχτηκαν το 2014.

Σε επικοινωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Αδαμίδης ζήτησε στην υπουργική απόφαση που θα βγει το επόμενο διάστημα για την αποζημίωση των ζώων που θα σφαχτούν φέτος να περιληφθούν και τα ζώα που έχουν σφαχτεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους πριν την έκδοση της απόφασης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey