O επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες , Γιώργος Τσαρμπόπουλος μιλά για το μεταναστευτικό

«Η κατάσταση φέτος θα χειροτερέψει…»

17/04/2015 - 23:38

«Η δημιουργία στοιχειωδών υποδομών στα σημεία εισόδου, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, και η διαχείριση στη συνέχεια των ανθρώπων σε χώρους που θα δημιουργηθούν για αυτόν τον σκοπό, είναι η μόνη εφικτή λύση για την Ελλάδα υπό την πίεση των αυξανόμενων εισροών προσφύγων και μεταναστών», αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος.

«Η δημιουργία στοιχειωδών υποδομών στα σημεία εισόδου, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, και η διαχείριση στη συνέχεια των ανθρώπων σε χώρους που θα δημιουργηθούν για αυτόν τον σκοπό, είναι η μόνη εφικτή λύση για την Ελλάδα υπό την πίεση των αυξανόμενων εισροών προσφύγων και μεταναστών», αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος.

«Πρόκειται για ένα γενικότερο πολιτικό ζήτημα που δεν μπορεί καμία κυβέρνηση και καμία χώρα να λύσει μόνη της» σημειώνει ο κ. Τσαρμπόπουλος και προσθέτει ότι «η γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να αλλάξει, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη της νόμιμης κινητικότητας».

Κύριε Τσαρμπόπουλε, από την πολύχρονη εμπειρία που έχετε, αυτά τα κύματα που εμφανίζονται φέτος είναι μεγαλύτερα από προηγούμενα έτη, είναι φαινόμενο που έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν;
«Αρχικά, να πούμε ότι πέρυσι περίπου 45.000 μπήκαν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, οι 43.500, ήρθαν μέσω θαλάσσης. Το φαινόμενο της αύξησης των ροών μέσω θαλάσσης παρατηρείται από τον Αύγουστο του ΄12, όταν ενισχύθηκε η φρούρηση του Έβρου και άλλαξε ο δρόμος. Έκτοτε η κατάσταση είναι συνεχώς αυξανόμενη.

Η μεγάλη πλειονότητα αυτών των ανθρώπων είναι προσφυγικά ρεύματα, δηλ. πέρσι το 60% των νεοεισερχόμενων από την Τουρκία ήταν Σύροι πρόσφυγες και με τους Σομαλούς, Ερυθραίους και Αφγανούς έφθαναν το 90%. Φέτος, ήδη, το πρώτο τρίμηνο του ΄15, με στοιχεία που διαθέτουμε, κάνουμε λόγο για περίπου 12.500 που σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του ΄14, έχουμε αύξηση περίπου 232%.

Άρα, το ρεύμα διογκώνεται. Πάλι οι Σύροι είναι περίπου 60%, η μεγάλη πλειονότητα είναι πρόσφυγες. Οι λόγοι αυτής της αύξησης έχουν να κάνουν με σειρά γεγονότων, ανεξάρτητων των εθνικών επιλογών ή συμπεριφορών και είναι κυρίως η μεγάλη πίεση λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία».

Αποτέλεσμα πολέμου

Σημαίνει αυτό ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία θα μεγαλώσει το πρόβλημα;
«Να θυμίσω ότι γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια Σύροι είναι στις γειτονικές χώρες -Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία, κυρίως-, 1.700.000 είναι στην Τουρκία, και να παρακαλάμε να κρατηθούν εκεί, γιατί αν συμβεί μαζική μετακίνηση αντιλαμβάνεσθε τι έχει να συμβεί στην Ευρώπη και πόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα.

Η αύξηση οφείλεται αφενός μεν στο ότι η συνέχεια της κρίσης στη Συρία κάνει πολλούς ανθρώπους να χάνουν την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν, αφετέρου σε κάποια προβλήματα σε επίπεδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Τουρκία που έχουν αρχίσει να παρατηρούνται. Επίσης υπάρχει το μεγάλο πέρασμα που είχαμε πέρσι κυρίως από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Πέρσι η Ιταλία δέχθηκε 180.000 ανθρώπους νεοεισερχομένους. Αυτό συνεχίζεται.

Όμως υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης στη Λιβύη και αναχώρησης από εκεί, για λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με την επιδείνωση της κατάστασης σε θέματα ασφάλειας. Άρα, περιμένουμε ότι αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί και ότι τα νησιά, αν πέρσι αντιμετώπισαν ανθρωπιστική κρίση, φέτος θα επαναληφθεί και θα χειροτερέψει. Αυτό είναι ανεξάρτητο των όποιων μέτρων πάρει οποιαδήποτε κυβέρνηση. Είναι μια πραγματικότητα που οφείλεται στον πόλεμο και γενικότερα στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή».

Και ο ρόλος της Πολιτείας ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να είναι;
«Αυτή η παραδοχή μας οδηγεί ως Πολιτεία στην ανάγκη για συντονισμό και κάποια μέτρα για καλύτερη διαχείριση.

Δεν μπορεί σε εθνικό επίπεδο να λυθεί από καμία κυβέρνηση το πρόβλημα. Μιλάμε για καλύτερη διαχείριση. Κάποια νησιά έχουν μεγαλύτερη πίεση, όπως η Λέσβος, η Κως, η Χίος, η Λέρος, αλλά υπάρχουν αφίξεις και σε πολύ μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, όπου δεν υπάρχουν υποδομές. Πρέπει σε όλα τα νησιά να υπάρχει στοιχειώδης υποδομή, όχι για μακρόχρονη υποδομή, όχι για κράτηση, αλλά για να μπορούν να γίνονται οι διαδικασίες της ταυτοποίησης και του προσδιορισμού των ανθρώπων, και των ιατρικών ελέγχων, με τρόπο λιγότερο επιβαρυντικό και για τις τοπικές κοινωνίες. Δεν χρειάζεται να κτισθούν καινούργια κέντρα πουθενά.

Μπορεί να είναι κατασκευές με προκάτ ή οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους γιατρούς να κάνουν τα απαραίτητα, και μετά να δίνονται ανάλογα με την κάθε περίπτωση τα έγγραφα που απαιτούνται, άλλα για τους πρόσφυγες, άλλα για τα παιδιά, άλλα για τους απελάσιμους, άλλα για τους μη απελάσιμους, και να γίνεται η μεταφορά τους σε άλλα σημεία της χώρας, έτσι ώστε να μην προκληθεί κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά, ιδίως ενόψει της τουριστικής περιόδου».

Ανάγκη συντονισμού

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
«Αυτό για να γίνει χρειάζεται συντονισμός σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και τοπικά να βοηθήσουν οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί άρχοντες, ώστε να υπάρχουν κάποιοι χώροι όπου στοιχειωδώς να μπορούν να γίνουν αυτά. Να υπάρχει επίσης δυνατότητα μεταφοράς από τα μικρότερα νησιά σε μεγαλύτερα, όπου υπάρχουν ήδη οργανωμένοι χώροι.

Να υπάρχει προσωπικό ενισχυμένο, π.χ. σε αστυνομικούς, που καλούνται σε πολύ δύσκολες συνθήκες να κάνουν τις εργασίες δακτυλοσκόπησης, ταυτοποίησης, ώστε να τους εφοδιάσουν με έγγραφα. Επιπλέον, κάποια είδη πρώτης ανάγκης πρέπει να μοιραστούν στους ανθρώπους, κουβέρτες, στεγνά ρούχα, διατροφή και νερό.

Όλα αυτά μπορούν να ενταχθούν σε ένα αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αυτό ζητάμε. Να θεωρηθεί ότι βιώνουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αναγνωριστεί από την Επιτροπή της Ευρωπαίκής Ένωσης ώστε να υπάρξουν τα αντίστοιχα κονδύλια. Αυτό είναι το σχέδιο δράσης που έχουμε ζητήσει και το έχουμε ζητήσει και πέρσι τον Οκτώβριο, το οποίο είναι απαραίτητο για να αντιμετωπισθεί η κρίση της πρώτης εισόδου».

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ποιος μπορεί να είναι;
«Πραγματικά… Από εκεί και πέρα χρειάζονται πολύ περισσότερα, που δεν εξαρτώνται μόνο από την Ελλάδα, αλλά από μια πολιτική σε επίπεδο ΕΕ που να ενέχει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη -πιο συγκεκριμένη και πιο γενναιόδωρη στις χώρες πρώτης εισόδου, Ελλάδα και Ιταλία σήμερα, που θα μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και μετεγκατάσταση και αναδιανομή των προσφύγων μέσα στην Ευρωπαϊκή ¨Ένωση. Αυτό είναι ζήτημα πολιτικό, που έχει τεθεί από όσο γνωρίζουμε σε διπλωματικό επίπεδο.

Απλά δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνον η Ελλάδα τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων που καταφθάνουν σήμερα, κυρίως προσφύγων.

Το θετικό είναι ότι έχει γίνει εδώ και τρεις εβδομάδες διυπουργικός συντονισμός στον οποίο μετέχουν πέντε υπουργεία -Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας- και έχει δημιουργηθεί και μια Ομάδα Εργασίας με σκοπό να εντοπίσει τις ανάγκες και τα μέτρα που απαιτούνται σε τοπικό επίπεδο, ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση αυτού του προβλήματος».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey