Ο Δήμαρχος Λέσβου θα είναι κεντρικός ομιλητής της προσυνεδριακής εκδήλωσης της ΚΕΔΕ στην Αθήνα

Στην Αθήνα για ΚΕΔΕ και… ΕΣΠΑ

17/04/2015 - 00:02

Θέλοντας να ομαδοποιήσει τα κοινά ζητήματα των δήμων η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προετοιμάζει το έδαφος για το τακτικό της συνέδριο στις 7 Μαΐου στη Χαλκιδική, με δύο ειδικές θεματικές προσυνεδριάσεις.

Θέλοντας να ομαδοποιήσει τα κοινά ζητήματα των δήμων η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προετοιμάζει το έδαφος για το τακτικό της συνέδριο στις 7 Μαΐου στη Χαλκιδική, με δύο ειδικές θεματικές προσυνεδριάσεις.

Την ερχόμενη Δευτέρα λοιπόν με κεντρικό ομιλητή τον δήμαρχο Λέσβου και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου, Σπύρο Γαληνό, η ΚΕΔΕ πραγματοποιεί στην Αθήνα προσυνεδριακή εκδήλωση για τους δήμους Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, έχοντας στην κορυφή της ατζέντας της τη νησιωτική πολιτική, την τουριστική ανάπτυξη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη χωροταξία, το περιβάλλον και την πολιτική προστασία.

Με την ευκαιρία ωστόσο της παρουσίας του δημάρχου στην πρωτεύουσα, η δημοτική αρχή θα επιχειρήσει να «ξεμπλοκάρει» και περιπτώσεις έργων κυρίως του ΕΣΠΑ, που αναμένουν τις τυπικές εγκρίσεις δημοπράτησης…

Με τις δύο εκδηλώσεις διαλόγου, στην Αθήνα και το Λουτράκι, 20 και 22 Απριλίου αντίστοιχα, ολοκληρώνονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες της ΚΕΔΕ ενόψει του τακτικού συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική από τις 7 έως τις 9 Μαΐου με θέμα «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ, τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» η προτελευταία προσυνεδριακή εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχουν οι δήμοι του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και όπου αναμένεται να συζητηθούν οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης για την τουριστική ανάπτυξη και τη νησιωτική πολιτική καθώς και ζητήματα πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας.

Και η Καλογήρου στην ΚΕΔΕ


Κατά την έναρξη των εργασιών θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου και δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας για τα ειδικά προβλήματα αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος.

Στις εργασίες της προσυνεδρίασης με ειδική θεματική που αφορά στα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου αξίζει να σημειωθεί ότι θα παρευρίσκεται και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία θα απευθύνει και χαιρετισμό μαζί με τον περιφερειάρχη του Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκου.

Η δεύτερη εκδήλωση διαλόγου στο Λουτράκι, αφορά στους ηπειρωτικούς δήμους.

Και επαφές για τα «μπλοκαρισμένα» έργα
Ωστόσο η επίσκεψη στην Αθήνα δεν γίνεται μόνο για τις εργασίες της προσυνεδρίασης της ΚΕΔΕ. Καθώς μαζί με το δήμαρχο στην πρωτεύουσα θα ταξιδέψουν και οι αντιδήμαρχοι αρμόδιοι για θέματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και έργων, Στρατής Τζιμής και Κώστας Κατσαρός, οι οποίοι αναμένεται να έχουν και σειρά επαφών με το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν και επί μέρους επαφές με άλλες διευθύνσεις υπουργείων, ενδεχομένως και με το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»).

Εξάλλου στη δημοτική αρχή δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην τυπική διαδικασία της έγκρισης των όρων δημοπράτησης κυρίως τριών έργων, που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ και πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά.

Και στα πλαίσια της επίσκεψής τους στην Αθήνα αναμένεται να κινήσουν τις διαδικασίες έγκρισης των όρων δημοπράτησης που έχουν καθυστερήσει εδώ και δύο μήνες, για το έργο στερέωσης και αποκατάστασης της Γέφυρας Κρεμαστής και της δημιουργίας θέσεων παρατήρησης ορνιθοπανίδας στην Καλλονή.

Παράλληλα θα προσπαθήσουν να ξεμπλοκάρουν και την έγκριση υπογραφής σύμβασης για το έργο ύψους περίπου ενός εκ. ευρώ στο δάσος Αμπελικού.

 

Οι Περιφερειάρχες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα του Προέδρου της ΕΝΠΕ Κωνσταντίνου Αγοραστού, συνάντηση των 13 Περιφερειαρχών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey