Η Επιτροπή Κατοίκων του Μακρύ Γιαλού συνεχίζει να βομβαρδίζει τους αρμόδιους φορείς, αναμένοντας απόκριση

«Ανένδοτος» για λύση στο αποχετευτικό!

16/04/2015 - 15:40

Το δικό τους… ανένδοτο μέχρι να δρομολογηθεί οριστική, αλλά και συνολική λύση για το αποχετευτικό πρόβλημα του Μακρύ Γιαλού, συνεχίζει η επιτροπή κατοίκων και επαγγελματιών που έχει συσταθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Το δικό τους… ανένδοτο μέχρι να δρομολογηθεί οριστική, αλλά και συνολική λύση για το αποχετευτικό πρόβλημα του Μακρύ Γιαλού, συνεχίζει η επιτροπή κατοίκων και επαγγελματιών που έχει συσταθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Η επιτροπή κατέθεσε χθες το τέταρτο κατά σειρά υπόμνημά της ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις από όλους τους συναρμόδιους φορείς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας, του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ, προκειμένου να διευθετηθεί η προβληματική ομολογουμένως λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή τα τελευταία 13 χρόνια.

Κοινοποιώντας το μάλιστα, μαζί με ένα προτεινόμενο σχέδιο δράσης και στα Υπουργεία Τουρισμού, Εσωτερικών και στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου, στο υπόμνημά της η επιτροπή κατοίκων υποστηρίζει ότι αντιλαμβάνεται ότι οι λύσεις απαιτούν χρόνο, αλλά τονίζει ότι η αδράνεια και τα μεμονωμένα μέτρα, διαιωνίζουν τα προβλήματα. Φυσικά από την κριτική της για το όλο θέμα δεν ξέφυγε για μία ακόμη φορά η διοίκηση της ΔΕΥΑΛ και οι χειρισμοί της το τελευταίο διάστημα.

Η Επιτροπή Κατοίκων και Επαγγελματιών της περιοχής του Μακρύ Γιαλού, συνεχίζοντας τη δυναμική της δράση για την εξεύρεση μίας συνολικής λύσης στο αποχετευτικό πρόβλημα, στο ενημερωτικό της δελτίο για την υποβολή του τέταρτου κατά σειρά υπομνήματός της, σχολιάζει πως οι αρμόδιοι φορείς «παρανοούν ή παραποιούν τα αιτήματά της».

Ως εκ τούτου λοιπόν, πέραν του υπομνήματος, οι κάτοικοι κατέθεσαν σε παράρτημα και ένα προτεινόμενο σχέδιο ενεργειών, που αν -κατά τη γνώμη τους- εφαρμόζονταν τα τελευταία 13 χρόνια, το πρόβλημα θα είχε λυθεί.

«Μεμονωμένες οι παρεμβάσεις»
Σε γενικότερο επίπεδο, στο υπόμνημα η επιτροπή κατοίκων βάζει ξανά στο στόχαστρό της τους χειρισμούς της διοίκησης της ΔΕΥΑΛ, υποστηρίζοντας πως εκείνη ανέθεσε μόνο τη σύνταξη μελέτης αγωγών της περιοχής Χαλίκων, παράλληλα με κάποιες αποσμητικές παρεμβάσεις για να μετριάσει την ανυπόφορη δυσοσμία που υποβαθμίζει τη ζωή μας αρκετές μέρες το χρόνο.

Ωστόσο, η επιτροπή υποστηρίζει ότι η ΔΕΥΑΛ αρνείται να κατανοήσει και να προωθήσει άμεσα ένα ιεραρχημένο και χρονολογημένο πρόγραμμα ενεργειών, μελετών και έργων, ώστε να δοθεί συνολική και οριστική λύση στο μέλλον. «Γνωρίζουμε ότι οι λύσεις απαιτούν χρόνο, αλλά η αδράνεια ή τα μεμονωμένα μέτρα διαιωνίζουν τα προβλήματα», γράφει χαρακτηριστικά στο υπόμνημά της η επιτροπή κατοίκων και συνεχίζει:

«Κανείς δεν ελέγχει!»
«Σ’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που θέτει την υγεία μας σε κινδύνους, υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων και τις επιχειρήσεις της περιοχής, συνυπεύθυνες είναι και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές που δεν ελέγχουν και δεν καθοδηγούν την ΔΕΥΑΛ στις απαιτούμενες ενέργειες για την απολύτως αναγκαία δρομολόγηση συνολικής και οριστικής λύσης.

Άραγε ποια αρμόδια υπηρεσία έλεγξε μέχρι σήμερα με χημική και μικροβιολογική ανάλυση και ποιο είναι το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού, δηλαδή της σύνθεσης των λυμάτων που καταλήγουν στους αγωγούς όμβριων και δια αυτών στο Μακρύ Γιαλό παραδίπλα από τα σκάφη αναψυχής της Μαρίνας Μυτιλήνης, από καταστήματα και κατοικίες;

Πότε ελέγχθηκαν οι παράνομες συνδέσεις σε περιοχές, όπου έχουν κατασκευαστεί χωριστά αποχετευτικά δίκτυα, όπως επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών»;

Η Επιτροπή Κατοίκων και Επαγγελματιών του Μακρύ Γιαλού, μέσω του υπομνήματός της, διευκρινίζει πως δεν έχει προσωπική αντίθεση με κανέναν. Αλλά επισημαίνει πως η υπομονή των μελών της πλέον εξαντλείται όσο δεν εισακούονται οι ιεραρχημένες προτάσεις της, η ΔΕΥΑΛ δεν προχωρά στις αναγκαίες ενέργειες και η δημοτική αρχή παραπέμπει το πρόβλημα στο αόριστο μέλλον.

Παράρτημα σχεδίου δράσης
Στο παράρτημα με το προτεινόμενο σχέδιο δράσης, η επιτροπή ιεραρχεί ως μείζονος σημασίας την παραλαβή - έγκριση της οριστικής μελέτης για την ολοκλήρωση του έργου περιοχής Χαλίκων και Καλλιθέας, τη δημοπράτηση της εκτέλεσης αγωγών της περιοχής Γηπέδου-Σκαμανδρίου, την επικαιροποίηση της μελέτης για περιοχές που δεν έχουν χωριστά αποχετευτικά δίκτυα στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γιαλού και την διακοπή των παράνομων συνδέσεων.

Παράλληλα αναδεικνύει ως αναγκαιότητα την ύπαρξη προγράμματος για αντιμετώπιση της δυσοσμίας που οφείλεται στην λυματολάσπη που συγκεντρώνεται στον προλιμένα και τον καθαρισμό φρεατίων όμβριων στην κάτω ζώνη του Μακρύ Γιαλού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey