Μυστικά για έναν όμορφο κήπο

06/04/2015 - 17:56

Όλοι απολαμβάνουμε ένα λειτουργικό και όμορφο σπίτι, διαμορφωμένο ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνήθειές μας.

Όλοι απολαμβάνουμε ένα λειτουργικό και όμορφο σπίτι, διαμορφωμένο ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνήθειές μας.

Η άνοιξη είναι εδώ και «επιβάλλει» με τα χρώματα και τις μυρωδιές της, να κάνουμε το ίδιο και για τον κήπο μας, καθώς ο κήπος αποτελεί ανάσα δροσιάς αλλά και εστία χαλάρωσης για εμάς και την οικογένειά μας.

Όταν λέμε τη λέξη «κήπος», δεν χρειάζεται να έρχεται στο μυαλό μας, μια απέραντη έκταση με τροπικά και περίεργα φυτά, που για τη συντήρησή της, απαιτούνται μεγάλα έξοδα και εξαντλητικές προσπάθειες.

Αρκεί να έχετε το χώρο –που μπορεί να είναι ακόμα και μία γλαστρούλα στο περβάζι του παραθύρου σας-, το χρόνο και μπόλικο μεράκι. Μην ξεχνάτε πως αρκετές φορές, οι ερασιτέχνες κηπουροί κάνουν εκπληκτική δουλειά, δημιουργώντας αριστουργήματα.

Όπως προσπαθήσαμε να κάνουμε κατανοητό παραπάνω, δεν χρειάζεται να κατέχετε ιδιαίτερες γνώσεις κηπουρικής, για να δημιουργήσετε έναν όμορφο και ελκυστικό κήπο. Για να ξεκινήσετε όμως να ασχολείστε με την κηπουρική, πρέπει πρώτα να προμηθευτείτε τα απαραίτητα εργαλεία. Μην φαντάζεστε πολύπλοκα και ακριβά πράγματα, παρά μόνο τα βασικά που χρειάζεται ένα αρχάριος κηπουρός.

Τι χρειάζεστε

1. Ένα κλαδευτήρι:Θα σας βοηθήσει να κόψετε και να περιποιηθείτε μικρούς θάμνους και δενδρύλλια, δίνοντάς τους το σχήμα που εσείς θέλετε, κόβοντας τα ξερά κλαδιά. Λόγω του μικρού του μεγέθους, δεν βολεύει για μεγαλύτερα δέντρα και σημεία που δεν φτάνετε, οπότε αναγκαστικά μαζί με αυτό, θα πρέπει να προμηθευτείτε και ένα τηλεσκοπικό ψαλίδι, που θα σας βοηθήσει περισσότερο σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε περίπτωση που τα φυτά σας είναι πολύ μεγάλα, τότε θα χρειαστείτε ένα μεγαλύτερο ηλεκτρικό κλαδευτήρι.

2. Ειδικά γάντια: Οι δουλειές του κήπου, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα χέρια, οπότε προστατευτείτε αγοράζοντας ειδικά γάντια, χοντρά με βαμβακερή επένδυση ή δερμάτινα. Απαραίτητος «σύμμαχός» σας σε κάθε δουλειά που θα κάνετε, θα σας προστατέψουν από γρατζουνιές, τσιμπήματα εντόμων, μύκητες κτλ.

3. Φτυάρι, τσάπα και τσουγκράνα: Περιποίηση κήπου χωρίς σκάψιμο και τσουγκράνισμα, δεν νοείται, οπότε κρίνεται απαραίτητο να προμηθευτείτε φτυάρι και τσάπα, για να σκάψετε το χώμα και να το προετοιμάσετε για τα φυτέματα. Επίσης, τσουγκράνα (μικρή και μεγάλη) για να απομακρύνετε τα ξερά χόρτα από το έδαφος.

4. Φτυάρι: Για σκάψιμο και φόρτωμα των ξερών φύλλων σε καρότσι, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε και ένα καλό φτυάρι με ξύλινη λαβή, κορυφαίο εργαλείο κηπουρικής.

5. Λάστιχο: Για το πότισμα  των φυτών σας, θα χρειαστείτε ένα λάστιχο, το μέγεθος του οποίου θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του κήπου σας. Ακόμα πιο βολικό, θα είναι αν αγοράσετε και μία ανέμη μαζί, για να τυλίγετε το λάστιχο και να μην το έχετε μες στα πόδια σας.
6. Κηπουρικό καρότσι: Για τη μεταφορά ξερών φύλλων και χόρτων, λιπασμάτων και σπόρων, θα σας χρησιμέψει αρκετά ένα κηπουρικό καρότσι. Ένα ελαφρύ πλαστικό καρότσι, θα διευκολύνει τις πάσης φύσεως μεταφορές στον κήπο.

7. Ψεκαστήρας: Τα φυτά σας θα χρειαστούν προστασία από τα κάθε λογής ζιζάνια και έντομα, που περιτριγυρίζουν τα φυλλώματά τους. Ένας ψεκαστήρας λοιπόν, θα σας φανεί πολύ χρήσιμος, για να ραντίσετε τα δέντρα σας με φυτοφάρμακα κατά των ασθενειών και των παρασίτων.

 

Πολύτιμες συμβουλές από το «Φυτόπολις»

Ο κ. Δημήτρης Γιασσάς από το κέντρο κήπου «Φυτόπολις», μοιράζεται μαζί σας μερικές απλές, αλλά πολύτιμες συμβουλές για ό,τι αφορά τον κήπο σας! Δεδομένου, μάλιστα ότι η άνοιξη μπήκε, συμβουλεύει για το τι πρέπει να γίνει αυτή την περίοδο προκειμένου να δημιουργήσετε ή να συντηρήσετε τον κήπο σας!

Η εποχή αυτή λοιπόν, θεωρείται κατάλληλη για το σκάλισμα - σκάψιμο του κήπου σας (καλό φυσικά είναι αυτό να το φροντίζετε όλο το χρόνο, αλλά τώρα είναι σημαντικό δεδομένου ότι το χώμα αρχίζει να στεγνώνει). Με τον τρόπο αυτό, εκτός του ότι θα τονώσετε το χώμα του κήπου σας, παράλληλα θα τον καθαρίσετε από τα χορταράκια που έχουν μαζευτεί όλο αυτό το διάστημα.

Έπειτα, σειρά έχουν τα θρεπτικά στοιχεία που θα προσθέσετε στο χώμα είτε πρόκειται για χωνεμένη κοπριά είτε για λίπασμα.

Εάν διαθέτετε ήδη κήπο, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ιδανική περίοδος για το κλάδεμα των λουλουδιών και των δέντρων σας (καλό θα ήταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μάρτη).

Να σημειωθεί ότι είναι η πιο κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα των εσπεριδοειδών, ενώ ελαφρά κλαδέματα (σχηματοποίησης) μπορούν να γίνονται όλο το χρόνο, εκτός από τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Εφόσον λοιπόν έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία του εδάφους, ξεκινάμε να στολίζουμε τον κήπο. Αυτή την εποχή, μεταξύ άλλων, μπορείτε να φυτέψετε πετούνιες, φωτιές, γαρυφαλλιές, τριανταφυλλιές και γεράνια.

Όσο για τον Απρίλη, είναι ο ιδανικός μήνας για να ξεκινήσετε να ετοιμάζετε το λαχανόκηπό σας.

Επίσης, μέσα στον Απρίλη, μπορούν να γίνουν και προληπτικοί ψεκασμοί, αν υπάρχει κάποια αμφιβολία ή υπόνοια αρρώστιας ή ένδειξη από την προηγούμενη χρονιά ότι σε κάποιο φυτό υπάρχει πληθυσμός εντόμων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο «Φυτόπολις» θα συναντήσετε φέτος, ακόμη καλύτερες τιμές από πέρυσι και πολλές ακόμα εκπλήξεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey