Μειώνεται το φαινόμενο με τα «βαρελόσκυλα» στη Λέσβο

Κάποιοι δε βάζουν μυαλό

28/03/2015 - 00:57

Νέες καταγγελίες για «βαρελόσκυλα» έφτασαν στο φιλοζωικό σωματείο «Η Κιβωτός» πριν από μερικές ημέρες, με εικόνες που πραγματικά σοκάρουν.

Νέες καταγγελίες για «βαρελόσκυλα» έφτασαν στο φιλοζωικό σωματείο «Η Κιβωτός» πριν από μερικές ημέρες, με εικόνες που πραγματικά σοκάρουν. Σκελετωμένα σκυλιά δεμένα σε δέντρα σε απομακρυσμένα σημεία εμφανώς παραμελημένα.

Η καταγγελία θα διερευνηθεί από τα μέλη της «Κιβωτού», όπως περίπου άλλες 500 τα τελευταία δύο χρόνια. Οι ιδιοκτήτες των σκυλιών θα λάβουν ενημέρωση από τους εθελοντές για τις επιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος και αν δεν συνετιστούν, τότε θα ακολουθήσουν τα πρόστιμα από την αστυνομία.

Αρκετά βελτιωμένη είναι βέβαια η εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λένε οι εθελοντές, χωρίς ωστόσο να έχουν εκλείψει καθολικά τέτοια φαινόμενα στη Λέσβο.

Συνολικά πρόστιμα ύψους 3.500 ευρώ εκκρεμούν για παραβάσεις που αφορούν περιπτώσεις «βαρελόσκυλων», ενώ πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ έχουν βεβαιωθεί από την αστυνομία. Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες οι ιδιοκτήτες σκύλων δε συνετίστηκαν παρά τις υποδείξεις των εθελοντών και στη συνέχεια ενημερώθηκε για τα περιστατικά η αστυνομία.

Όταν διαπιστώνουνε κάποιο περιστατικό, μέλη της «Κιβωτού» ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη του σκυλιού για τις υποχρεώσεις του και για τα όσα ορίζει ο νόμος σχετικά με αυτές. «Προς έκπληξή μας διαπιστώνουμε πως οι περισσότεροι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο βάναυσο είναι αυτό που κάνουν στα σκυλιά.

Το παρήγορο είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία αντιλαμβάνεται αμέσως όσα εξηγούμε και συνετίζονται. Ευτυχώς το φαινόμενο έχει καταπολεμηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια στη Λέσβο.

Για όσους δεν συνετιστούν και συνεχίζουν την άθλια αυτή συμπεριφορά απέναντι στα σκυλιά, ενημερώνουμε την αστυνομία, από την οποία βεβαιώνονται πρόστιμα» δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της «Κιβωτού» Ιωσήφ Μποτετζάγιας.

Αιτία η άγνοια
Η άγνοια, όπως διαπιστώνεται είναι η κύρια αιτία του φαινομένου. Με την προσεκτική και επίμονη δουλειά των εθελοντών έχουν αντιμετωπιστεί πάνω από 500 περιπτώσεις «βαρελόσκυλων» από το Μάιο του 2013, όταν ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη δράση. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι η Μ.Κ.Ο. «CANILOS».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία Ολλανδών επισκεπτών στο νησί, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους διαπίστωσαν το φαινόμενο και προχώρησαν στη δημιουργία της συγκεκριμένης Μ.Κ.Ο. με στόχο την αντιμετώπισή του.

Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υπογραφές στην Ολλανδία για την εξάλειψη των «βαρελόσκυλων» στη Λέσβο.

Σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του φαινομένου έχει και η ευαισθητοποίηση αρκετών πολιτών, οι οποίοι φροντίζουν να ενημερώνουν την «Κιβωτό» κάθε φορά που εντοπίζουν ένα «βαρελόσκυλο».

Μία τέτοια καταγγελία έφτασε πριν από λίγες στην «Κιβωτό», η οποία αφορά δύο σκυλιά στην περιοχή Τάρτι της Γέρας.

Οι εικόνες που έφτασαν και στο «Ε» είναι χαρακτηριστικές για το μαρτύριο, στο οποίο είναι καταδικασμένα τα σκυλιά που θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση. Εθελοντές της «Κιβωτού» έχουν ήδη ξεκινήσει να ασχολούνται με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αναζητώντας του ιδιοκτήτες των σκυλιών.

Την αισιοδοξία του για την εξαφάνιση του φαινομένου εκφράζει ο πρόεδρος της «Κιβωτού» Ιωσήφ Μποτετζάγιας αναφέροντας: «Το φαινόμενο εξακολουθεί να υπάρχει, αν και είναι σαφώς πιο περιορισμένο πλέον στη Λέσβο.

Χάρη στη δουλειά των εθελοντών και την αστικοποίηση της νομοθεσίας, βλέπουμε πως υπάρχει η δυνατότητα να γίνει το θλιβερό αυτό θέαμα των “βαρελόσκυλων” παρελθόν. Η ενημέρωση που έχει γίνει για το θέμα, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο και οι περιπτώσεις που διαπιστώνονται αντιμετωπίζονται πλέον πολύ πιο εύκολα.

Οι εθελοντές συνεχίζουμε την προσπάθεια και φυσικά είναι πολύ σημαντική για εμάς η υποστήριξη του κόσμου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey