Κώλυμα από το Λιμεναρχείο για τη χρήση των εγκαταστάσεων

«Πίσω παπά τα στέφανα» με τη Μόρια

28/03/2015 - 00:33

Προ αδιεξόδου είναι πλέον το ζήτημα της αντιμετώπισης της αυξημένης μεταναστευτικής ροής στη Λέσβο.

Προ αδιεξόδου είναι πλέον το ζήτημα της αντιμετώπισης της αυξημένης μεταναστευτικής ροής στη Λέσβο. Παραμένει η χρήση του λιμανιού της Μυτιλήνης ως σημείο όπου θα γίνεται η καταγραφή των μεταναστών από τη λιμενική αρχή, αλλά και τόπος παραμονής μέχρι να τους παραλάβει η αστυνομία.

Παρά το γεγονός πως μετά από την προχθεσινή σύσκεψη είχε βρεθεί λύση με τη χρήση των εγκαταστάσεων στο πρώην στρατόπεδο στη Μόρια, το λιμεναρχείο δήλωσε τελικά πως υπάρχει κώλυμα με το ζήτημα της φύλαξης. Μετά την τελευταία εξέλιξη άρον άρον ανοίγει η αστυνομία το σύνολο των εγκαταστάσεων στη Μόρια, χωρίς καν αυτές να έχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Σε έκρυθμη έχει μετατραπεί πλέον η κατάσταση αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Λέσβο με το Κεντρικό Λιμεναρχείο και την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου να συνεχίζουν να αναζητούν λύση, ώστε να αντιμετωπίσουν την συνεχώς αυξανόμενη μεταναστευτική ροή στη Λέσβο.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές υπό το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και τη συμμετοχή του λιμενάρχη Μυτιλήνης Εμμανουήλ Μαργωμένου, εκπροσώπου της αστυνομίας και του αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Στρατή Κύτελη συμφωνήθηκε η παραχώρηση μέρους των εγκαταστάσεων του πρώην στρατοπέδου της Μόριας στο Κεντρικό Λιμεναρχείο.

Ο σκοπός της παραχώρησης ήταν οι μετανάστες που συλλαμβάνει το λιμεναρχείο να μεταφέρονται εκεί και να μην παραμένουν στο λιμάνι μέχρι να τους παραλάβει η αστυνομία.

Συμφώνησε, αλλά…
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο όμως αν και τελικά συμφώνησε με τη λύση αυτή, μετά από την αυτοψία του λιμενάρχη στο χώρο, εξέφρασε αδυναμία να χρησιμοποιήσει το χώρο. «Είναι θέμα αρμοδιοτήτων και δεν μπορούμε να αναλάβουμε τη φύλαξη του χώρου, όπως μας ζητήθηκε» είπε ο κ. Μαργωμένος στο «Ε» σημειώνοντας ωστόσο: «εμείς ενημερώσαμε, ως οφείλαμε, την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, η οποία θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν και θα μας δώσει τις ανάλογες κατευθύνσεις».

Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό που διαπίστωσε ο λιμενάρχης Μυτιλήνης στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου της Μόριας ήταν άλλο ένα στοιχείο που συντέλεσε στο να δηλώσει τελικά διστακτικότητα για τη συγκεκριμένη λύση.
 
Στην αστυνομία
Σύμφωνα με την αστυνομία το κρίσιμο ζήτημα παραμένει η αύξηση του αριθμού των υπηρεσιακών σημειωμάτων που χορηγούνται καθημερινά, ώστε να μη χρειάζεται η παραμονή των μεταναστών στο Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια. Πλέον δεν κρατούνται οι μετανάστες, δηλώνει αστυνομική πηγή, αλλά παρά το γεγονός αυτό το Κέντρο Ταυτοποίησης είναι συνεχώς γεμάτο.

Ο λόγος είναι πως οι δυνατότητες της τοπικής αστυνομίας φτάνουν ώστε να εξυπηρετούν μέχρι 150 άτομα την ημέρα, τη στιγμή που οι αφίξεις μεταναστών καθημερινά αγγίζουν τις 200.

Η αστυνομία πλέον δεν μπορεί όχι απλά να εξασφαλίσει χώρο για την παραμονή των μεταναστών, αλλά ούτε και να ανταποκριθεί στις διαδικασίες καταγραφής και έκδοσης υπηρεσιακών σημειωμάτων που απαιτούνται καθημερινά.

Φυσικά αδυναμίες υπάρχουν και σε άλλα ζητήματα, όπως η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε άτομα, τα οποία φτάνουν βρεγμένα και εξουθενωμένα καθημερινά στη Λέσβο. Ρούχα και παπούτσια μοιράζουν κάποιες από τις Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στο χώρο του κέντρου ταυτοποίησης στη Μόρια.
Τέλος μετά την άρνηση του Λιμεναρχείου να χρησιμοποιήσει τμήμα των εγκαταστάσεων στο πρώην στρατόπεδο στη Μόρια, η αστυνομία αποφάσισε να κάνει η ίδια χρήση των εγκαταστάσεων, ώστε να μειώσει την παραμονή των μεταναστών στο λιμάνι.

Αν και ο χώρος δε διαθέτει έπιπλα και τον εξοπλισμό που απαιτείται είναι σαφώς καλύτερη λύση από την άσφαλτο του λιμανιού, ανέφερε αστυνομική πηγή στο «Ε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey