Συνεχίζεται το μαγείρεμα για την κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων

Τρία σενάρια και ένα νομοσχέδιο

27/03/2015 - 23:13

Η διαβούλευση για την κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων στη χώρα συνεχίζεται κι αυτό έχει ως συνέπεια να συνεχίζεται και η αγωνία των περίπου 3.500 κτηνοτρόφων του νομού για την τύχη των επιδοτήσεων που λάμβαναν ως τώρα.

Η διαβούλευση για την κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων στη χώρα συνεχίζεται κι αυτό έχει ως συνέπεια να συνεχίζεται και η αγωνία των περίπου 3.500 κτηνοτρόφων του νομού για την τύχη των επιδοτήσεων που λάμβαναν ως τώρα.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό το σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να ρυθμίσει το ζήτημα. Παράλληλα η επιτροπή μελέτης του ζητήματος των βοσκοτόπων εξετάζει τρία σενάρια.

Από τη μέχρι τώρα συζήτηση προκύπτει ελλιπής κατανόηση της διάστασης του προβλήματος στα νησιά αλλά και ότι το υπουργείο αποφεύγει να απαντήσει στα πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με το θέμα. Δηλαδή το πώς θα κατανείμει τις επιδοτήσεις μεταξύ των διάφορων παραγωγικών κλάδων της κτηνοτροφίας αλλά και μεταξύ των κτηνοτροφικών περιοχών της χώρας. Στο άρθρο του κτηνιάτρου Γιάννη Τσακίρη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική διάσταση του θέματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εκτός των επιλέξιμων βοσκοτόπων φαίνεται ότι μένουν οι χοιροτροφικές και οι πτηνοτροφικές μονάδες ελευθέρας βοσκής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιπποειδή (άλογα, γαϊδούρια μουλάρια).

Υπό συζήτηση είναι και το κατά πόσο θα δοθούν βοσκίσιμες εκτάσεις στους αγελαδοτρόφους γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων. Αν οριστικοποιηθούν οι παραπάνω επιλογές σημαίνει πως οι απαιτούμενες εκτάσεις μειώνονται σημαντικά. Επίσης σημαίνει ότι δίνεται προτεραιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης στην στήριξη της κτηνοτροφίας αιγοπροβάτων και βοοειδών κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης.

Όπως γίνεται φανερό, βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη λήψη πολιτικών αποφάσεων επί του θέματος.

Το σχέδιο νόμου
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου τα βοσκοτόπια της χώρας είναι αποτυπωμένα στους χάρτες που διαθέτει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι αναθεωρούνται όποτε προκύπτουν νέα δεδομένα. Δηλαδή αναθεωρούνται κατά την εκπόνηση και εφαρμογή των προσωρινών και οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Επίσης λαμβάνονται υπόψη παραδοσιακές πρακτικές που εφαρμόζονταν στις βοσκίσιμες εκτάσεις. Αυτό σημαίνει πως στη Λέσβο ως βοσκίσιμες εκτάσεις θεωρούνται ή μπορούν να θεωρηθούν εκτάσεις με βελανιδιές, με θαμνώδη βλάστηση, με φρυγανολίβαδα και δασολίβαδα.

Επίσης το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι μια μονάδα μεγάλων ζώων μπορεί να βοσκήσει 10 στρέμματα επιλέξιμου βοσκοτόπου. Ένα πρόβατο ή μια κατσίκα ηλικίας άνω του ενός έτους θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε 0,15 μονάδες μεγάλων ζώων.

Κατά συνέπεια ένας κτηνοτρόφους που διαθέτει 200 πρόβατα διαθέτει 30 μονάδες μεγάλων ζώων και οι εκτάσεις που χρειάζεται για να λάβει επιδότηση για αυτά τα πρόβατα ανέρχονται σε 300 στρέμματα. Διότι για κάθε μονάδα μεγάλων ζώων απαιτείται 1 εκτάριο βοσκοτόπου.

Στην περίπτωση των βόειων ισχύει ότι ένα ζώο ηλικίας άνω των δύο ετών αντιστοιχεί σε μια ζωική μονάδα μεγάλων ζώων (ΜΜΖ). Κατά συνέπεια ένας κτηνοτρόφος που εκτρέφει 50 ζώα για να επιδοτηθεί για το σύνολο των ζώων θα πρέπει να διαθέτει 50 εκτάρια βοσκοτόπων.

Τα σενάρια
Τα σενάρια που εξετάζει η επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ουσιαστικά έχουν ως μεταβλητή το ζήτημα της πυκνότητας. Το πρώτο σενάριο θέλει να υπάρχει μία ενιαία τιμή πυκνότητας βόσκησης σε όλη τη χώρα. Την ορίζει στα 1,473 ΜΜΖ ανά εκτάριο.

Η εφαρμογή αυτού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πολλές εικονικές μετακινήσεις ζώων· Γεγονός που δημιουργεί υψηλή πιθανότητα καταλογισμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι θα θεσμοθετηθεί διαφορετική πυκνότητα ανά νομό. Το σενάριο αυτό εξασφαλίζει ότι θα βρεθεί η βοσκήσιμη έκταση σε κάθε νομό αλλά δε λύνει το πρόβλημα της λήψης των επιδοτήσεων.

Το τρίτο σενάριο αναφέρεται σε διαφοροποίηση της πυκνότητας ανά γεωγραφική ενότητα. Κάθε γεωγραφική ενότητα αντιστοιχεί σε μια περιφέρεια με εξαίρεση τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική που λογίζονται ως ενιαία γεωγραφική ενότητα.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζονται ως ενιαίος χώρος και θεωρείται ότι με εικονικές μετακινήσεις ζώων από νησί σε νησί λύνεται το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα τέτοιες μετακινήσεις από νησί σε νησί είναι ανέφικτες και δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ορισμένα μέλη της Επιτροπής οι 12 γεωγραφικές ενότητες θα μπορούσαν να γίνουν εννέα. Στην περίπτωση αυτή τα νησιά όλου του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους θα αντιμετωπίζονται ως μια γεωγραφική ενότητα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey