×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

Ζητούν αναστολή του νέου νομικού πλαισίου οι γεωτεχνικοί

Τέλος η φυτοπροστασία στις ερασιτεχνικές καλλιέργειες

27/03/2015 - 15:39

Φυτοφάρμακα μόνο σε επαγγελματίες αγρότες θα μπορούν να πωλούν στο εξής τα καταστήματα που εμπορεύονται γεωπονικά είδη.

Φυτοφάρμακα μόνο σε επαγγελματίες αγρότες θα μπορούν να πωλούν στο εξής τα καταστήματα που εμπορεύονται γεωπονικά είδη. Αυτό προβλέπει το νομικό πλαίσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του χρόνου. Μάλιστα η χορήγηση των φυτοφαρμάκων θα γίνεται με γραπτή συνταγή, όπως ισχύει για τα φάρμακα που χορηγούνται στους ανθρώπους. Τα παραπάνω τονίσθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Λέσβου και το ΓΕΩΤΕΕ, τη Δευτέρα το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Από τους παριστάμενους γεωπόνους κανείς δεν αμφισβήτησε την ανάγκη εφαρμογής της συνταγογράφησης αλλά και ελέγχου των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται. Ωστόσο από όλους τονίσθηκε ότι το νομικό πλαίσιο έχει πολλές ασάφειες, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που στη νησιωτική Ελλάδα θα δημιουργήσουν προβλήματα και σε κάποιες περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο οι παθογόνοι παράγοντες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.
Το πρώτο πρόβλημα που εντοπίσθηκε στο νομικό πλαίσιο είναι πως δεν ορίζεται με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ποιος είναι ο επαγγελματίας αγρότης που δικαιούται να λαμβάνει φυτοπροστατευτικά προϊόντα από τα γεωπονικά καταστήματα. Επίσης, η νομοθεσία δε διευκρινίζει τι θα γίνει με τους ερασιτέχνες καλλιεργητές, οι οποίοι είναι παρά πολλοί τόσο στη Λέσβο όσο και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Αν δηλαδή θα χορηγούνται σε αυτούς φυτοπροστατευτικά προϊόντα ή όχι, ή αν θα τους χορηγούνται μόνο σκευάσματα που ενδείκνυνται για τη βιολογική γεωργία και με ποιες προϋποθέσεις.

Και κίνδυνοι
«Η μη χορήγηση φυτοφαρμάκων στους ερασιτέχνες καλλιεργητές εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τις δικές τους καλλιέργειες όσο και γι’ αυτές των επαγγελματιών αγροτών. Διότι οι ερασιτεχνικές καλλιέργειες θα λειτουργούν ως εστίες επώασης των νόσων που στη συνέχεια θα πλήττουν τις επαγγελματικές καλλιέργειες, δημιουργώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στους επαγγελματίες αγρότες» υπογράμμισαν οι γεωπόνοι Βασίλης Γάλλος και ο Παναγιώτης Θεοδωρέλλης.
Σε τοπικό επίπεδο, το μεγαλύτερο κίνδυνο επώασης και μεταφοράς ασθενειών αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες κηπευτικών, τα μποστάνια (καρπούζια, πεπόνια κ.λπ.), τα αμπέλια και οι ελιές.
Ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μανώλης Γιασσάς ανέφερε ότι το νομικό πλαίσιο δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό.
Τόσο ο κ. Γάλλος όσο και η αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου Ραλλού Τσίγγου τόνισαν ότι, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η νομοθεσία που θεσπίστηκε δε λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα της νησιωτικής Ελλάδας. Γι’ αυτό συμφωνήθηκε ότι οι γεωπόνοι που εμπορεύονται φυτοφάρμακα στη Λέσβο θα πρέπει να συντάξουν ένα υπόμνημα που θα περιγράφει την κατάσταση στα νησιά και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις.
Τις θέσεις αυτές, όπως δήλωσε ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας Γιώργος Λαγουτάρης, θα τις στηρίξει και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου.
Οι γεωπόνοι που θέλουν να συνταγογραφούν φυτοφάρμακα θα πρέπει να εγγραφούν στο σχετικό μητρώο που έχει δημιουργηθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η εγγραφή γίνεται ηλεκτρονικά και μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περίπου 15 γεωπόνοι. Η συνταγογράφηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση όταν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, εκτός όλων των άλλων, οι αγρότες που θα ζητούν ένα φυτοφάρμακο θα πρέπει να δίνουν στο γεωπόνο και ένα σκαρίφημα του αγροκτήματος στο οποίο πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν καθώς και να τον ενημερώνουν για τη γεωγραφική θέση αυτού.
Οι γεωτεχνικοί θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να ανασταλεί η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου μέχρι να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έχουν εντοπισθεί.

Ψεκαστές μόνο με δίπλωμα

Πολλά σπίτια στα περίχωρα της Μυτιλήνης έχουν κήπους, στους οποίους καλλιεργούνται κηπευτικά, πατάτες και άλλα είδη. Οι ιδιοκτήτες τους χρησιμοποιούν ως σήμερα φυτοφάρμακα και άλλα σκευάσματα για να προστατέψουν τα φυτά τους. Όμως, δεν γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται να ψεκάζουν τα φυτά με φυτοφάρμακα όταν αυτά βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από τα γειτονικά σπίτια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ψεκασμούς στα κηπευτικά τους μπορούν να κάνουν όσοι διαθέτουν οικόπεδα με έκταση μεγαλύτερη των 10 στρεμμάτων.
Το νέο νομικό πλαίσιο για τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων προβλέπει ότι όσοι χρησιμοποιούν ψεκαστικά μηχανήματα ακόμη και ψεκαστήρες πλάτης θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί για τη χρήση τους και να έχουν λάβει σχετική πιστοποίηση μετά από εξετάσεις.
Αυτό έχει ως σκοπό, όταν χρησιμοποιούν τα ψεκαστικά τους συστήματα, να γνωρίζουν τους κανόνες που πρέπει να τηρούν ώστε οι ψεκασμοί να μη δημιουργούν προβλήματα σε γειτονικές καλλιέργειες και το φυσικό περιβάλλον.
Αν ο αγρότης δεν έχει τη σχετική πιστοποίηση, οι ψεκασμοί των φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα πρέπει να γίνονται υπό την επίβλεψη γεωπόνου.
Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν προγράμματα κατάρτισης όσων ενδιαφέρονται να λάβουν αυτήν την πιστοποίηση, το κόστος των οποίων εκτιμάται ότι θα ξεκινάει από τα 75 ευρώ. Η διάρκεια των προγραμμάτων αναμένεται να φθάνει ως και τις 32 ώρες. Επίσης, αυτήν τη στιγμή κάθε αγρότης ή παραγωγός που θέλει να λάβει την πιστοποίηση θα πρέπει να πληρώσει παράβολο 25 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, ενώ σταδιακά το κόστος του παράβολου αναμένεται να αυξηθεί στα 100 ευρώ.
Εκπαιδευμένοι ψεκαστές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και στη δακοκτονία από το 2016, διότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα εφαρμοστεί στα τέλη του χρόνου, δηλαδή μετά από την ολοκλήρωση του φετινού προγράμματος της δακοκτονίας.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey