×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

Για να αρθεί άμεσα η επικινδυνότητα του ιστορικού κτηρίου και να αξιοποιηθεί όπως του αξίζει

Ο Δήμος διεκδικεί το παλιό Λιμεναρχείο

27/03/2015 - 15:26

Μπαίνοντας αναγκαστικά πλέον στη διαδικασία να ανιχνεύσει -το αδιευκρίνιστο η αλήθεια είναι τα τελευταία χρόνια- ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλιού Λιμεναρχείου στην πλατεία Σαπφούς, ο Δήμος με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας Δημήτρη Κλούρα, ζητά την παραχώρηση του κτηρίου προκειμένου να το αξιοποιήσει. 

Μπαίνοντας αναγκαστικά πλέον στη διαδικασία να ανιχνεύσει -το αδιευκρίνιστο η αλήθεια είναι τα τελευταία χρόνια- ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλιού Λιμεναρχείου στην πλατεία Σαπφούς, ο Δήμος με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας Δημήτρη Κλούρα, ζητά την παραχώρηση του κτηρίου προκειμένου να το αξιοποιήσει. Η παρέμβαση της δημοτικής αρχής γίνεται στην κατεύθυνση αφενός για να αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις λόγω της επικινδυνότητας του κτηρίου από τις τεράστιες φθορές που έχει υποστεί με τα χρόνια και αφετέρου για να το αξιοποιήσει μέσω κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης. Στόχος είναι να το συντηρήσει και να το λειτουργήσει ως λαογραφικό μουσείο και πολιτιστικό κέντρο.

Είναι γεγονός πως, ειδικά σε περιπτώσεις κακοκαιρίας, το παλιό Λιμεναρχείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης αποτελεί δημόσιο κίνδυνο για τους πολίτες. Λόγω του αδιευκρίνιστου ιδιοκτησιακού του καθεστώτος, τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως καμία ουσιαστική παρέμβαση στα στοιχεία του. Ακόμα και όταν η περίσταση απαιτούσε άμεση παρέμβαση -καθώς πολύ πρόσφατα από τους δυνατούς νοτιάδες του Φλεβάρη τα παραθυρόφυλλά του κρέμονταν κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια περαστικών- ο Δήμος δεν είχε το δικαίωμα να επιληφθεί της κατάστασης. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί και πως η μία και μοναδική παρέμβαση που έγινε, έγινε μάλλον… «παράνομα» εκ μέρους του Δήμου, για την αποκατάσταση της σκεπής του παμπάλαιου κτηρίου στα τέλη του περασμένου χρόνου, καθώς κομμάτια της έπεφταν στο δρόμο!

Δημόσιος κίνδυνος!
Η δημοτική αρχή ωστόσο φαίνεται διατεθειμένη να εξαφανίσει έναν ακόμα δημόσιο κίνδυνο για τους πολίτες, όπως το έπραξε στην περίπτωση του πρώην κτηρίου της ΔΕΗ, και να διεκδικήσει την παραχώρηση του παλιού Λιμεναρχείου στην ιδιοκτησία της, με σκοπό φυσικά να το αξιοποιήσει. Στην επιστολή του, λοιπόν, στο Υπουργείο Οικονομικών, και ειδικότερα στο γενικό γραμματέα Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας του κράτους, ο δήμαρχος τονίζει: «Οι καταστροφές στο κτήριο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους διερχόμενους πολίτες και επισκέπτες, καθώς έχουν αναφερθεί πτώσεις υλικών από το κτήριο, χωρίς ευτυχώς μέχρι σήμερα να έχουμε κάποιο ατύχημα. Η επικινδυνότητα πολλαπλασιάζεται, αφού το κτήριο βρίσκεται στο πλέον κεντρικό σημείο της πόλης, απ’ όπου διέρχονται καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Δήμος Λέσβου δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης στο κτήριο, διότι ανήκει εξ ολοκλήρου στην περιουσία του κράτους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζει να φθείρεται με κίνδυνο ολοκληρωτικής κατάρρευσης, ενώ παράλληλα παραμένει εξ ολοκλήρου ανεκμετάλλευτο».

Λαογραφικό μουσείο
Ο δήμαρχος στο τέλος της επιστολής του περιγράφει και το σχέδιο που έχει ο Δήμος για την αξιοποίηση του κτηρίου, υποστηρίζοντας πως υπάρχει η βούληση να διεκδικηθεί η ένταξή του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αναπαλαίωσή του και τη λειτουργία του ως λαογραφικού μουσείου και πολιτιστικού κέντρου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey