Στις δικαστικές αίθουσες η μάχη των βοσκότοπων

Έρχεται βιομηχανία μηνύσεων και αγωγών

24/03/2015 - 23:26

Σε μια χώρα που τα αγροκτήματα και τα βοσκοτόπια αυξάνονται και μειώνονται κάθε χρόνο, οι ελαιώνες μετακομίζουν από τα βουνά στις παραλίες και αντίστροφα ένας κτηνοτρόφος από την Συκαμνιά δικάστηκε για ανακριβή δήλωση στοιχείων στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης που είχε καταθέσει το 2010 και το 2011.

Σε μια χώρα που τα αγροκτήματα και τα βοσκοτόπια αυξάνονται και μειώνονται κάθε χρόνο, οι ελαιώνες μετακομίζουν από τα βουνά στις παραλίες και αντίστροφα ένας κτηνοτρόφος από την Συκαμνιά δικάστηκε για ανακριβή δήλωση στοιχείων στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης που είχε καταθέσει το 2010 και το 2011.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ίδιο θα έπρεπε να είχε συμβεί με την συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών της χώρας που λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις. Διότι ελλείψει κτηματολογίου και των αδυναμιών του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) τα αγροκτήματα και τα βοσκοτόπια που δηλώνονται στις αιτήσεις τοποθετούνται στους ψηφιακούς χάρτες κατά προσέγγιση.

Ενώ πάρα πολλές φορές τα αγροκτήματα τοποθετούνται σε διαφορετικές θέσεις από τις πραγματικές τους, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες άλλων παραγωγών. Επίσης είναι γνωστό ότι πολλές φορές μια έκταση δηλώνεται από δύο ή και περισσότερους αγρότες ή κτηνοτρόφους, λόγω της έλλειψης κτηματολογίου και χωρίς να υπάρχει δόλος.

Η δίκη
Η δίκη πραγματοποιήθηκε χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης και ο κατηγορούμενος Αχιλλέας Κεχαγιάς αθωώθηκε επειδή προσκόμισε έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ που αναφέρει ότι δεν είχε λάβει επιδοτήσεις πέραν αυτών που δικαιούνταν. Ο ίδιος δήλωσε χθες στο «Ε»: «Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου αλλά και στην αθωωτική πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας έπαιξε το έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε βάρος του κ. Κεχαγιά είχε καταθέσει μήνυση συγχωριανός του, με τον οποίο βρίσκεται σε μακροχρόνια αντιδικία.
Η δίκη αυτή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και πιθανά μια νέα βιομηχανία δικών σε όλη την Ελλάδα. Καθώς από τούδε και στο εξής κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος λόγω των προβλημάτων του ΟΣΔΕ. Πρόκειται για 650.000 άτομα σε όλη τη χώρα.

Ακόμη χειρότερα κάθε παραγωγός που έλαβε επιδοτήσεις, μέρος των οποίων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θεωρεί ότι κακώς του καταβλήθηκαν, μπορεί να καταδικαστεί σε σημαντικές ποινές φυλάκισης. Για παράδειγμα στη θέση αυτή μπορούν να βρεθούν χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου που είχαν εισπράξει επιδοτήσεις από το πακέτο Χατζηγάκη, για το οποίο υπάρχει απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι πρέπει να ανακτηθεί ως το ποσό των 350 εκατ. ευρώ.

Κατηγορούμενοι μπορούν να βρεθούν και όσοι διαχειρίζονται τις επιδοτήσεις για λογαριασμό των αγροτών.

Καλείται…
Στην ουσία δηλαδή καλείται η δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει τεχνικά και οικονομικά ζητήματα που το ελληνικό δημόσιο δεν έλυσε τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες.

Επίσης οι δικαστές που καλούνται να δικάσουν αυτές τις υποθέσεις συνήθως έχουν πλήρη άγνοια από το συγκεκριμένο ζήτημα, μιας που δεν έχουν τις αναγκαίες τεχνικές γνώσεις.

Έτσι για παράδειγμα ένας αγρότης θα μπορούσε να καταδικαστεί για μια απόκλιση 5% των δηλωμένων εκτάσεων από αυτές που εντόπισε ο επιτόπιος έλεγχος. Αν δε βρεθεί κάποιος τοπογράφος μηχανικός σε θέση ευθύνης που να δηλώσει ότι τέτοιου μεγέθους αποκλίσεις είναι φυσιολογικό να υπάρχουν, όταν οι μετρήσεις αφορούν μεγάλες εκτάσεις.

Τι έλεγε το κατηγορητήριο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κατηγορητήριο με το οποίο παραπέμφθηκε σε δίκη ο κ. Κεχαγιάς. Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα ο κ. Κεχαγιάς κατηγορείται ως υπαίτιος ότι «στη Μυτιλήνη Λέσβου κατά τα έτη 2010 - 2011 με χρήση ανακριβών δηλώσεων και εγγράφων, εισέπραξε αχρεωστήτως πόρους του γενικού προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή των προϋπολογισμών, των οποίων η διαχείριση ασκείται από τις κοινότητες ή για λογαριασμό του και ειδικότερα στον ανωτέρω τόπο και χρόνο δήλωσε ανακριβώς στις αιτήσεις του για ενιαία ενίσχυση (προγράμματα επιδότησης από Ε.Ε.) την πραγματική εδαφική έκταση σε στρέμματα που νέμεται και κατέχει για βοσκότοπο, για το μεν έτος 2010 δήλωσε επιπλέον 60 στρέμματα ενώ για το έτος 2011 δήλωσε επιπλέον 10 στρέμματα στην τοποθεσία “Αχλατλικ” του Δ.Δ. Πελόπης Λέσβου, εισπράττοντας με τον τρόπο αυτό μη εξακριβωμένο ποσό που αφορούσε σε επιδότηση προερχόμενο από τους πόρους της Ε.Ε., πληρωτέο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ Αττικής - Βορείου Αιγαίου, επιφέροντας αντιστοίχως οικονομική ζημία σε βάρος των συμφερόντων της Ε.Ε.».

Ο κ. Κεχαγιάς σύμφωνα με τα συμβόλαια και τα ενοικιαστήρια δήλωσε και τις δύο χρονιές την ίδια έκταση. Όμως μέρος των εκτάσεων αυτών δηλώνονταν και από άλλο αγρότη της Πελόπης που προφανώς δεν διέθετε τις απαιτούμενες εκτάσεις, για να ενεργοποιήσει τα δικαιώματα επιδότησης που κατείχε. Έτσι ο κ. Κεχαγιάς βρέθηκε κατηγορούμενος και κινδύνευσε να καταδικαστεί για αδίκημα που δεν είχε διαπράξει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey