266 μετανάστες χθες τα ξημερώματα στη Λέσβο

Ρεκόρ αφίξεων!

24/03/2015 - 15:12

Ως ελάχιστος ανασταλτικός παράγοντας λογίζονται πλέον οι κακές καιρικές συνθήκες για τη μεταναστευτική ροή. Παρά το κρύο και τη βροχή που επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή της Λέσβου χθες το πρωί συνολικά 266 μετανάστες έφτασαν με τέσσερις μικρές φουσκωτές βάρκες από τα απέναντι παράλια. Ανάμεσά τους και 30 μωρά.

Ως ελάχιστος ανασταλτικός παράγοντας λογίζονται πλέον οι κακές καιρικές συνθήκες για τη μεταναστευτική ροή. Παρά το κρύο και τη βροχή που επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή της Λέσβου χθες το πρωί συνολικά 266 μετανάστες έφτασαν με τέσσερις μικρές φουσκωτές βάρκες από τα απέναντι παράλια. Ανάμεσά τους και 30 μωρά.

Καταστάσεις που θυμίζουν σκηνικό πολέμου διαδραματίστηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το οποίο ουσιαστικά έχει μετατραπεί ξανά σε σημείο πρώτης υποδοχής.

Πέρα από κάθε πρόβλεψη εξελίσσεται τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς η μεταναστευτική ροή, με υπηρεσιακούς παράγοντες να τονίζουν πως είμαστε μόνο στην αρχή μίας από τις δυσκολότερες χρονιές αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Και διάσωση
Σε δύο περιπτώσεις χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μυτιλήνη επεμβάσεις διάσωσης τα πληρώματα των σκαφών του λιμενικού σώματος. Η πρώτη περίπου στις 3 τα ξημερώματα, όταν εντόπισαν φουσκωτή βάρκα με 44 μετανάστες ανοικτά της Παναγιούδας. Σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση οι μετανάστες στη θέα του σκάφους του λιμενικού έσκισαν τη βάρκα και έπεσαν στη θάλασσα.

Άμεσα περισυλλέγησαν όλοι και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ζεστά ροφήματα.

Λίγες ώρες αργότερα εντοπίστηκε μία ακόμα φουσκωτή βάρκα νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης με 49 άτομα.

Μετά από βλάβη που υπέστη η μηχανή της βάρκας οι μετανάστες περισυλλέγησαν από σκάφος του λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Μεγάλο πρόβλημα διαπιστώνεται πλέον με την επάρκεια των υποδομών στη Λέσβο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ο μηχανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδη πλέον ζητήματα, όπως είναι να εφοδιάσει με λίγα ρούχα γυναίκες και παιδιά που μεταφέρονται βρεγμένοι στο λιμάνι.

Χθες μάλιστα δεκάδες μετανάστες παρέμειναν με βρεγμένα ρούχα στο λιμάνι μέχρι να μεταφερθούν στο Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια. Την κατάσταση έσωσαν με κουβέρτες που προμήθευσαν εθελοντές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Βοήθεια σε παιδιά
Επίσης χρειάστηκε η παρέμβαση των εθελοντών του Δικτύου «Το Χωριό του Όλοι Μαζί» το Σάββατο, όταν επτά παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών μεταφέρθηκαν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Οι εθελοντές προμήθευσαν με στεγνά ρούχα και παπούτσια τα μικρά παιδιά και τους γονείς που βρίσκονταν μαζί τους.

«Δυστυχώς για μία ακόμα φορά είμαστε ανέτοιμοι ως Πολιτεία από πλευράς οργάνωσης, ενώ ξέραμε ότι μετά το χειμώνα θα ακολουθήσει αυξημένο κύμα μεταναστών» σημείωσε εθελοντής που συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

 

Ημερίδα της ΟΝΝΕΔ για τους μετανάστες

Χθες το απόγευμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη η ημερίδα, με θέμα «Μεταναστευτική Πολιτική στην Ελλάδα. Το παράδειγμα της Λέσβου. Προτάσεις - Κατευθύνσεις - Πολιτικές» που οργάνωνε η ΟΝΝΕΔ Λέσβου.

Εισηγητές ήταν οι Μανούσος Μαραγκουδάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα: «Η επιθυμία και η δυνατότητα μετάβασης της Ελλάδας από έθνος-κράτος σε πολυπολιτισμική δημοκρατία».

Και Άγγελος Τσιγκρής, δικηγόρος - δγκληματολόγος, π. γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα: «Για μια ορθολογική πολιτική ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey