Επεκτείνεται η ανακύκλωση σε Μανταμάδο και Ερεσό

Το καλοκαίρι στο Πλωμάρι και στη Γέρα

20/03/2015 - 14:16

Την τοποθέτηση των μπλε κάδων στις περιοχές του Μανταμάδου και της Ερεσού ξεκίνησε η Υπηρεσία Καθαριότητας τις προηγούμενες ημέρες, με στόχο να καλυφθεί μέχρι το καλοκαίρι όλο το νησί από το σύστημα ανακύκλωσης.

Την τοποθέτηση των μπλε κάδων στις περιοχές του Μανταμάδου και της Ερεσού ξεκίνησε η Υπηρεσία Καθαριότητας τις προηγούμενες ημέρες, με στόχο να καλυφθεί μέχρι το καλοκαίρι όλο το νησί από το σύστημα ανακύκλωσης.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν το Πλωμάρι και η Γέρα, όπου θα τοποθετηθούν οι κάδοι μόλις παραληφθούν από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης τα δύο μικρά απορριμματοφόρα οχήματα, το οποία είναι τα μόνο που μπορούν να πραγματοποιήσουν τη διακομιδή των ανακυκλώσιμων στους δρόμους του Πλωμαρίου.

Στόχος μέχρι το τέλος του έτους είναι τα ανακυκλώσιμα που συλλέγονται από όλο το νησί να αποτελούν το 12% του συνολικού όγκου των σκουπιδιών, ενώ σχεδιάζεται νέα εκστρατεία πόρτα-πόρτα για ενημέρωση των πολιτών.

Ζήτημα χρόνου είναι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργο Κατζανό η ολοκλήρωση του συστήματος ανακύκλωσης στη Λέσβο.

Το όλο εγχείρημα είχε ξεκινήσει πέρυσι, ακριβώς την ίδια εποχή, με τους πρώτους μπλε κάδους τότε και δύο απορριμματοφόρα οχήματα να παραλαμβάνονται σταδιακά από την τότε δημοτική αρχή του Δημήτρη Βουνάτσου.

Αρχικά εφαρμόστηκε στην πόλη της Μυτιλήνης και στη συνέχεια στις περιοχές της κεντρικής Λέσβου. Τότε είχε διαπιστωθεί η ανάγκη για προμήθεια δύο ακόμη μικρότερων οχημάτων για το άδειασμα των κάδων σε σημεία, όπου οι στενοί δρόμοι δεν επιτρέπουν την κίνηση των υπαρχόντων απορριμματοφόρων.

Αυτή είναι και η αιτία που μέχρι και σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί οι μπλε κάδοι σε αρκετές περιοχές της Μυτιλήνης και σε περιοχές όπως το Πλωμάρι. Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο αυτά μικρά οχήματα αναμένεται να έρθουν στο νησί στις αρχές του καλοκαιριού.

Σε εξέλιξη
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η τοποθέτηση 117 μπλε κάδων στο Μανταμάδο και στα γύρω χωριά, καθώς επίσης στην Άντισσα και την Ερεσό.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας τα δύο απορριμματοφόρα, που έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο Λέσβου για τα ανακυκλώσιμα υλικά, μπορούν να καλύψουν το έργο της διακομιδής και στις νέες περιοχές, όπου επεκτείνεται το σύστημα.

Αυτήν τη στιγμή η ημερήσια ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών που μαζεύεται από τους μπλε κάδους κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων και πέντε τόνων.

Ποσότητα που θεωρείται αρκετά μικρότερη του στόχου που έχει θέσει η δημοτική αρχή, η οποία ευελπιστεί πως η επέκταση σε νέες περιοχές σε συνδυασμό με μία νέα ενημερωτική εκστρατεία μπορεί να διπλασιάσει άμεσα την ποσότητα. Σε αριθμούς, και με δεδομένο ότι η ημερήσια ποσότητα παραγόμενων απορριμμάτων στο νησί είναι περίπου 100 τόνοι ημερησίως αυτή τη στιγμή, μόνο το 5% από αυτά παίρνουν το δρόμο προς την ανακύκλωση.

Η διεθνής πρακτική έχει δείξει πως το ποσοστό αυτό μπορεί να ανεβεί ακόμα και στο 30%, πράγμα που δείχνει πως έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε, μέχρι να δούμε το σύστημα της ανακύκλωσης στη Λέσβο να αποδίδει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Έλλειμμα ενημέρωσης
«Σημείο-κλειδί στην όλη διαδικασία είναι η ανταπόκριση του κόσμου, η οποία δυστυχώς δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι» δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Κατζανός σημειώνοντας πως «μετά την ανάπτυξη πλήρως του συστήματος στο νησί θα ξεκινήσουμε μια συγκροτημένη και μεθοδική προσπάθεια ενημέρωσης σε όλο το νησί πόρτα-πόρτα.

Θέλουμε να κάνουμε ουσιαστική παρέμβαση προς τους συμπολίτες μας με στόχο να ενημερωθούν για το πόσο ωφελούνται οι ίδιοι με την ανακύκλωση και πως είναι αναγκαίο να τη στηρίζουν ως δράση».

Τέλος σε εξέλιξη βρίσκεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λέσβου προσπάθεια καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων και κυρίως πλατειών σε όλα τα χωριά του νησιού.

«Ενόψει του Πάσχα η Υπηρεσία Καθαριότητας παρά τις ελλείψεις και τις δυσκολίες με σωστό συντονισμό κατάφερε να διαθέσει δυνάμεις, ώστε να καθαριστούν πλατείες και άλλοι χώροι σε χωριά.

Θέλουμε οι συνδημότες μας και οι επισκέπτες να κάνουν Πάσχα και να ευχαριστηθούν τα χωριά τους και μέχρι στιγμής έχουμε παρέμβει σε αρκετά σημεία» δήλωσε ο κ. Κατζανός.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey