Εμ ειδικευόμενος, εμ… δαρμένος!

18/03/2015 - 15:01

Εξιτήριο πήρε χθες η γιατρός από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, η οποία σύμφωνα με καταγγελία της, που δημοσιεύθηκε αναλυτικά στο χθεσινό φύλλο του «Ε», δέχτηκε επίθεση από πατέρα 27χρονης ασθενούς, την οποία είχε μεταφέρει στα εξωτερικά ιατρεία του ιδρύματος.

Εξιτήριο πήρε χθες η γιατρός από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, η οποία σύμφωνα με καταγγελία της, που δημοσιεύθηκε αναλυτικά στο χθεσινό φύλλο του «Ε», δέχτηκε επίθεση από πατέρα 27χρονης ασθενούς, την οποία είχε μεταφέρει στα εξωτερικά ιατρεία του ιδρύματος.

Άψογη επαγγελματίας και πολύ ήσυχη σαν άνθρωπος λένε οι συνάδελφοι της γιατρού, οι οποίοι τονίζουν πως πασχίζουν καθημερινά εξυπηρετώντας δεκάδες ασθενείς και δεν τους αξίζουν τέτοιες συμπεριφορές.

Τελείως διαφορετική εκδοχή παρουσιάζει ο καταγγελλόμενος πατέρας της ασθενούς, ο οποίος δηλώνει πως δεν άγγιξε καν τη γιατρό. Μάλιστα απειλεί πως σε περίπτωση που δεχτεί μήνυση θα προσφύγει και ο ίδιος στη δικαιοσύνη, αλλά και σε καταγγελία προς του υπουργείο.

«Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους ασθενείς με όλες τις δυνάμεις μας και δε μας αξίζει τέτοια συμπεριφορά» ήταν τα πρώτα λόγια στο «Ε» της ειδικευόμενης γιατρού, η οποία παρέμενε μέχρι χθες το πρωί νοσηλευόμενη. Αναφορικά με το περιστατικό λέει: «Εξήγησα στους συγγενείς της ασθενούς ότι θα τους δω αμέσως και ζήτησα λίγα λεπτά για να πάω στην τουαλέτα.

Χωρίς να καταλάβω το λόγο είδα τον πατέρα της ασθενούς να μπαίνει στο γραφείο και μπροστά σε όλους να μου επιτίθεται λεκτικά. Κάλεσα την αστυνομία και τότε μου άρπαξε το τηλέφωνο και με χτύπησε στο κεφάλι».

Όλα αυτά συνέβησαν κοντά στα μεσάνυχτα της Παρασκευής και ενώ η συγκεκριμένη γιατρός εργαζόταν από το πρωί της ημέρας εκείνης, έχοντας εξετάσει ήδη δεκάδες ασθενείς. Συνάδελφός της και επίσης ειδικευόμενος στην Παθολογική Κλινική, ο Γιώργος Βασιλείου, είπε στο «Ε»: «σε κάθε εφημερία εξετάζουμε 50-60 ασθενείς και προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους με επαγγελματισμό και σύμφωνα με τον όρκο που έχουμε δώσει.

Παρά την κούραση από το φόρτο εργασίας δίνουμε πραγματικά μάχη να μην περιμένει και να μην ταλαιπωρείται κανείς.

Η συγκεκριμένη συνάδελφος είναι υπόδειγμα ευγένειας και ποτέ δεν είχε δώσει κάποιο δείγμα κακής συμπεριφοράς ούτε προς ασθενείς, ούτε προς συναδέλφους τους. Και φυσικά σε κάθε περίπτωση δε δικαιολογείται μια τέτοια ενέργεια προς το προσωπικό του νοσοκομείου που πασχίζει να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς».

Η άλλη πλευρά
Τελείως διαφορετική εκδοχή δίνει ο πατέρας της 27χρονης ασθενούς. «Φτάσαμε στο νοσοκομείο περίπου στις 23:15 το βράδυ και ενημέρωσα τη γιατρό πως η κατάσταση της κόρης μου ήταν σοβαρή, αφού παρουσίαζε συμπτώματα δύσπνοιας και είχε υψηλό πυρετό. Μου είπε να περιμένουμε λίγο και ότι θα μας δεχόταν αμέσως.

Η γιατρός έφυγε για λίγη ώρα και επέστρεψε στο χώρο των επειγόντων. Πέρασε αρκετή ώρα και δεν μας ειδοποιούσαν, ενώ εκείνη την ώρα δεν υπήρχε άλλος ασθενής που περίμενε, ούτε δέχτηκαν κάποιον ασθενή πριν από εμάς.

Μπήκα στο γραφείο και ζήτησα να μου δώσουν το τηλέφωνο του διοικητή, γιατί ήθελα να παραπονεθώ. Μου αρνήθηκαν και τότε η γιατρός από ένα διπλανό γραφείο κάλεσε την αστυνομία.

Παραδέχομαι ότι της τράβηξα το τηλέφωνο γιατί νόμισα ότι μιλάει με το διοικητή και ήθελα να του μιλήσω. Ούτε όμως τη χτύπησα, ούτε την άγγιξα καν και ποτέ δε θα έκανα κάτι τέτοιο. Έπειτα ήρθε η αστυνομία. Μίλησα με τους αστυνομικούς, κατάλαβαν τι είχε συμβεί και έφυγαν.

Αν είχα χτυπήσει τη γιατρό δε θα καθόμουν, αλλά θα έφευγα για να γλυτώσω τη σύλληψη. Μάλιστα η ένταση κάποια στιγμή εκτονώθηκε και εξέτασαν την κόρη μου στις 12:10. Στις 12:45 φύγαμε. Όλα αυτά έγιναν παρουσία του φύλακα του νοσοκομείου και όλων των υπαλλήλων.

Όταν μετά έμαθα πως η γιατρός με κατηγορεί, πραγματικά απόρησα και έχω την εντύπωση πως όλα γίνονται για άλλους λόγους.

Μέχρι τώρα (σ.σ. μεσημέρι Τρίτης) δεν έχω ενημερωθεί, αν έχει ασκηθεί κάποια μήνυση εις βάρος μου. Θα απαντήσω όμως και εγώ νομικά με μήνυση και καταγγελία στο υπουργείο για το περιστατικό».

 

«Πασχίζουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς» λένε οι γιατροί

Και στάση εργασίας αύριο…

Αρκετές από τις παθογένειες του συστήματος υγείας αναδύονται με αφορμή την καταγγελία της γιατρού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, βάσει της οποίας δέχτηκε σωματική επίθεση από συγγενή ασθενούς.

Οι ελλείψεις στο προσωπικό σε συνδυασμό με την αυξημένη κίνηση στο Τμήμα Επειγόντων το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει φέρει στα όρια το προσωπικό του νοσοκομείου και συχνά οδηγεί σε αγανάκτηση ασθενείς και συγγενείς τους. Σε στάση εργασίας την Πέμπτη προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό που κατήγγειλε η γιατρός.

Σε μεγάλη πίεση βρίσκονται αυτό το χρονικό διάστημα τα δύο τμήματα των Επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με το καθένα από αυτά να δέχεται πάνω από 60 περιστατικά την ημέρα.

Οι παράγοντες που έχουν συντελέσει στη συγκεκριμένη κατάσταση είναι αρκετοί με κυριότερους, την κατάλυση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας πριν από ενάμιση χρόνο περίπου όταν έκλεισαν οι μονάδες του ΙΚΑ, η οικονομική δυσκολία των περισσοτέρων να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς και η εποχική έξαρση της γρίπης. Να τονιστεί βέβαια πως οι ελλείψεις σε προσωπικό -που χρόνια ταλαιπωρούν το νοσοκομείο Μυτιλήνης- είναι η ουσία του προβλήματος και η ρίζα του κακού που οδηγεί σε οριακές καταστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το περιστατικό με τη γιατρό να δέχεται επίθεση από πατέρα ασθενούς είναι η κορυφή του παγόβουνου σύμφωνα με αρκετούς γιατρούς από το νοσοκομείο, με τους οποίους μιλήσαμε, και οι οποίοι μας είπαν πως και οι ίδιοι έχουν εισπράξει αρκετές φορές το θυμό και τα νεύρα ασθενών και συγγενών.

«Αντί να χτυπούν το γάιδαρο χτυπάνε το σαμάρι και δεχόμαστε εμείς τα παράπονα του κόσμου για ένα σύστημα που πάσχει» δηλώνει ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου, Δήμος Ανδρεάδης.

«Πασχίζουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που είναι υπερβολικές λόγω και των ελλείψεων και είναι άδικο για τους συναδέλφους να δέχονται τέτοιες συμπεριφορές. Εμείς είμαστε μαζί με τον κόσμο που διεκδικεί το δικαίωμά του για αξιοπρεπείς παροχές υγείας και η διαμαρτυρία μας αύριο είναι προς αυτή την κατεύθυνση» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεάδης.

Οι συνάδελφοι της γιατρού, που δέχτηκε την επίθεση, με τους οποίους μιλήσαμε, μας εξήγησαν πως κάθε μήνα καλούνται να κάνουν επτά εφημερίες, όσο είναι το επιτρεπόμενο όριο και πολλές φορές και κάποιες παραπάνω.

Ουσιαστικά τις ημέρες εκείνες μένουν για 36 ώρες συνεχόμενα εντός του νοσοκομείου εξετάζοντας ασθενείς.

Ταυτόχρονα με τη βάρδια τους στα επείγοντα καλούνται να επιλαμβάνονται και σε ό,τι συμβεί σε ασθενείς που νοσηλεύονται ήδη στο νοσοκομείο.

«Αυτό που θέλουμε να ξέρουν οι ασθενείς είναι πως κατανοούμε την αγωνία τους και ως εργαζόμενοι κι εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μειώσουμε την όποια ταλαιπωρία.

Σε κάθε εφημερία εξετάζουμε δεκάδες ασθενείς και πολλές φορές μένουμε και απλήρωτοι για κάποιες εφημερίες» τόνισε ο κ. Ανδρεάδης συμπληρώνοντας: «Θέλουμε να στηριχτεί το νοσοκομείο και να μας δοθεί η δυνατότητα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που πραγματικά αξίζουν στους πολίτες, ιδιαίτερα σε μία εποχή που η οικονομική κρίση κάνει τα νοσοκομεία μοναδική επιλογή για πολλούς, που έχουν την ατυχία να χρειαστούν ιατρική βοήθεια».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey