Διαμαρτυρία κατοίκων Παπάδου για τον καταυλισμό Τσιγγάνων στην περιοχή του Περάματος

Οι φαβέλες της Λέσβου

18/03/2015 - 14:24

Εικόνες που παραπέμπουν σε βραζιλιάνικες φαβέλες αντικρίζει κανείς στον καταυλισμό των Τσιγγάνων κοντά στο νεκροταφείο του Παπάδου.Πρόχειρα παραπήγματα στεγάζουν δέκα και πλέον οικογένειες Τσιγγάνων, ενώ ολόκληρη η περιοχή έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.Αγανακτισμένοι δηλώνουν με την κατάσταση οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι καταγγέλλουν έντονα παραβατική συμπεριφορά στην περιοχή.

Εικόνες που παραπέμπουν σε βραζιλιάνικες φαβέλες αντικρίζει κανείς στον καταυλισμό των Τσιγγάνων κοντά στο νεκροταφείο του Παπάδου.

Πρόχειρα παραπήγματα στεγάζουν δέκα και πλέον οικογένειες Τσιγγάνων, ενώ ολόκληρη η περιοχή έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

Αγανακτισμένοι δηλώνουν με την κατάσταση οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι καταγγέλλουν έντονα παραβατική συμπεριφορά στην περιοχή.

Κλοπές και καταστροφές σε ιδιοκτησίες αποδίδονται στους Τσιγγάνους με τους κατοίκους να σημειώνουν πως τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα συγκεκριμένα περιστατικά. Με κείμενό τους το οποίο συνοδεύεται από 400 υπογραφές οι κάτοικοι ζητούν την παρέμβαση του Δήμου Λέσβου, ώστε να μπει ένα τέλος στη συγκεκριμένη κατάσταση.

Η ιστορία με τον καταυλισμό των Αθίγγανων στον Παπάδο της Γέρας ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια. Ο τότε Δήμος Γέρας είχε παραχωρήσει με απόφασή του το 2007 την εκμίσθωση ακινήτου στη θέση Πινάκι σε μία οικογένεια Αθίγγανων. Το εμβαδόν της έκτασής του ήταν 15 τ.μ. και το μίσθωμά του 11 ευρώ μηνιαίως.

Στο συγκεκριμένο μισθωτήριο (σ.σ. το οποίο είναι στη διάθεση του «Ε») αναφέρεται ρητώς πως το ακίνητο προορίζεται για τη στέγαση της οικογένειας του ενοικιαστή και ήταν διάρκειας τριών ετών. Με νόμιμες διαδικασίες την ίδια χρονιά είχε εξασφαλίσει η συγκεκριμένη οικογένεια των Τσιγγάνων ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Η κατάσταση όμως δεν άργησε να αλλάξει άρδην. Συγκεκριμένα το 2008 με έγγραφό του κάτοικος της περιοχής αναφέρει στο Δήμο Γέρας πως στη συγκεκριμένοι περιοχή είχαν εγκατασταθεί πολλές οικογένειες Τσιγγάνων, οι οποίες έκλεβαν ρεύμα από το ρολόι της ΔΕΗ που είχε εγκατασταθεί για την πρώτη οικογένεια που είχε μισθώσει το ακίνητο.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο υπέγραψαν αρκετοί κάτοικοι του Παπάδου επισημαίνονταν και μια σειρά από συμπεριφορές των Τσιγγάνων που δημιουργούσαν προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.

Συγκεκριμένα αναφέρεται «…άρχισαν να ρημάζουν και να κλέβουν την αποθήκη μου και τα γειτονικά σπίτια, να σπάνε γυαλιά μέσα στο δημοτικό δρόμο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητά μας και να σκάνε τα λάστιχα στα αυτοκίνητά μας, να κλέβουν ηλεκτρικό ρεύμα, να βρομίζουν τον τόπο».

Μετά την κοινοποίηση της συγκεκριμένης καταγγελίας στο Δήμο Γέρας οι κάτοικοι αποτάθηκαν και στις εισαγγελικές αρχές διεκδικώντας λύση στο ζήτημα.

Δεν άλλαξε…
Παρά την τότε διαμαρτυρία των κατοίκων η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο. Όσα κατήγγειλαν το 2008 οι κάτοικοι εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στη «φαβέλα» της Λέσβου.

Μάλιστα στις 20 του περασμένου Οκτώβρη οι κάτοικοι του Παπάδου έστειλαν μία ακόμη καταγγελία προς τη Δημοτική Αρχή αναφορικά με το ζήτημα ζητώντας την παρέμβασή της, για να λυθεί το ζήτημα. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι ζητούσαν να μεταφερθεί σε άλλο σημείο ο καταυλισμός, για να σταματήσουν να δημιουργούν προβλήματα οι Τσιγγάνοι στη γύρω από αυτόν κατοικημένη περιοχή.

Όσα καταγγέλλουν αυτήν τη φορά οι κάτοικοι δεν απέχουν καθόλου από τα όσα είχαν αναφερθεί στην πρώτη καταγγελία. Τώρα ωστόσο τονίζεται περισσότερο το ζήτημα των κλοπών που όπως επισημαίνουν έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και τα περιστατικά κατά τα οποία Τσιγγάνοι καταφέρονται εναντίων όσων κατοίκων προσπαθούν να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση.
Την καταγγελία υπογράφει η κάτοικος της περιοχής Θέμπα Βαλιέρη η οποία μιλώντας στο «Ε» δήλωσε: «η κατάσταση είναι πλέον ανυπόφορη και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται συνεχώς για κλοπές σε κτήματα, απ’ όπου παίρνουν πασσάλους από τις περιφράξεις αλλά και σε σπίτια. Η κατάσταση γύρω από τον καταυλισμό είναι πραγματικά άθλια με σκουπίδια παντού και αν κάποιος κάτοικος παραπονεθεί τότε οι Αθίγγανοι καταφέρονται εναντίον του. Ζητάμε από το Δήμο να πράξει αυτό που έχει υποχρέωση από το Νόμο και να σταματήσει την παρανομία αυτή που επιβαρύνει την περιοχή.

Όλες οι κατασκευές είναι αυθαίρετες και γίνεται κλοπή ρεύματος και νερού. Δεν είμαστε ρατσιστές, σεβόμαστε όλους ως συνανθρώπους μας αλλά και όλοι οφείλονται να σέβονται τους γύρω τους».

«Το ζήτημα χρήζει της παρέμβασης της Πολιτείας και δεν είναι δυνατόν οι Δήμοι να σηκώνουν ένα βάρος που προέρχεται από ένα γενικότερο φαινόμενο» δήλωσε ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός στο «Ε» για το ζήτημα.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με ενημέρωση από το Δήμο Λέσβου μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάληψη δράσης, για την εκταμίευση κονδυλίων μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ρομά και την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία.

Επίσης, στα πλαίσια της παραπάνω δράσης συμφωνήθηκε ο έλεγχος των καθημερινών δραστηριοτήτων τους και η εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου, ο οποίος ισχύει για όλους τους πολίτες χωρίς καμία εξαίρεση ή διάκριση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey