Ως και η μακαρίτισσα Ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά είχε πραγματοποιήσει αγοραπωλησία στην περιοχή πριν μισόν αιώνα!

Παναγιά η Κρυφτή και… μπλεγμένη!

13/03/2015 - 14:29

Τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στην υπόθεση με την πώληση έκτασης στην Παναγιά την Κρυφτή ζητά με έγγραφό του ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανόλης Αρμενάκας.

Τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στην υπόθεση με την πώληση έκτασης στην Παναγιά την Κρυφτή ζητά με έγγραφό του ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανόλης Αρμενάκας.

Το έγγραφο θα φτάσει στις υπηρεσίες τις επόμενες ημέρες και θα κοινοποιηθεί και στις Εισαγγελικές Αρχές Λέσβου.

Στόχος είναι να αποτραπεί η οποιασδήποτε μορφής καταπάτηση δημόσιας περιουσίας και να προστατευτεί μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας για τους κατοίκους του Παλαιοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής.

Στο μεταξύ με αγωγές αναμένεται να απαντήσουν τόσο η Εκκλησία όσο και ένας κάτοικος της περιοχής, ισχυριζόμενοι πως εκτάσεις στην περιοχή είναι ιδιοκτησία τους.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος κάτοικος της περιοχής φέρεται να εμφανίζει συμβόλαια με την αγορά της έκτασης να έχει πραγματοποιηθεί το 1956 από τον πατέρα του με πωλήτρια μέσω πληρεξούσιου τη μετέπειτα Ηγουμένη της Μονής του Αγίου Ραφαήλ και ήδη μακαρίτισσα Ευγενία Κλειδαρά.
 
Στέλνεται έγγραφο!
Πολύπλοκη τροπή παίρνει η υπόθεση της πώλησης της περιοχής της Παναγιάς της Κρυφτής στην περιοχή του Πλωμαρίου.

Μετά από συνέλευση των κατοίκων στο Παλαιοχώρι ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου έχει ήδη ετοιμάσει και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αποστείλει έγγραφο στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, προκειμένου να παρέμβουν και ασκώντας τα καθήκοντά τους να αποτρέψουν καταπάτηση δημόσιας έκτασης.

Ειδικότερα το έγγραφο θα κοινοποιηθεί μεταξύ άλλων υπηρεσιών στην Κτηματική Υπηρεσία προκειμένου να εξετάσει ζητήματα που ρυθμίζονται από τη νομοθεσία περί προστασίας του αιγιαλού, στη Διεύθυνση Δασών από την οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί και ο χαρακτηρισμός συνολικά της έκτασης.

Κοινοποίηση θα γίνει και στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης για τη διαπίστωση ύπαρξης ακόμα και ποινικών ευθυνών που συνοδεύουν την υπόθεση και τέλος στη Μητρόπολη Μυτιλήνης.

Συμβόλαιο και Τοπογραφικό
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά την υπόθεση, οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής εντάθηκαν μόλις ήρθε στα χέρια τους το συμβόλαιο αγοράς της έκτασης συνολικά 18 στρεμμάτων στην περιοχή και το τοπογραφικό που το συνόδευε.

Στο τελευταίο συμπεριλαμβάνονταν το εκκλησάκι, οι θερμές πηγές, ακόμη και τα βράχια της ακτής. Ερωτήματα προκαλεί στους κατοίκους το πώς βρέθηκε ολόκληρη η έκταση στην κατοχή της συγκεκριμένης γυναίκας που φέρεται να έχει καταγωγή από την περιοχή και ζει σε άλλη πόλη της Ελλάδας και η οποία πούλησε την έκταση αυτή στον επιχειρηματία Γιώργο Σαξιώνη.

Στο συμβόλαιο της αγοραπωλησίας η συγκεκριμένη γυναίκα αντί τίτλου ιδιοκτησίας της αναφέρει ότι την όλη περιοχή κατέχει και νέμεται από το 1953, όταν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στοιχεία ήταν 13 ετών, οπότε με άτυπη συμφωνία (χωρίς έγγραφο δηλαδή) της την παραχώρησε ο πατέρας της.

Ενδιαφέρον ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως η συγκεκριμένη γυναίκα είχε διεκδικήσει στο παρελθόν κι άλλη έκταση στην περιοχή του Παλαιοχωρίου, ισχυριζόμενη ότι της άνηκε αλλά χωρίς να παρουσιάσει τότε κάποιος τίτλους ιδιοκτησίας. Με δικαστική απόφαση το 1996 η έκταση δεν πέρασε τελικά στην ιδιοκτησία της συγκεκριμένης γυναίκας.



Η εμπλοκή της τέως Ηγουμένης
Μία ακόμα ενδιαφέρουσα ιστορία αναδείχτηκε μέσα από την υπόθεση της Παναγιάς της Κρυφτής. Κάτοικος της περιοχής που διατηρεί ελαιόκτημα στη συγκεκριμένη περιοχή εξετάζει ήδη το να προβεί σε νομικές ενέργειες.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες ο συγκεκριμένος κάτοικος έχει στην κατοχή του συμβόλαια με την αγοραπωλησία ημερομηνίας του 1956.

Τότε έκταση έξι στρεμμάτων είχε πωληθεί στον πατέρα του από τη μακαρίτισσα Ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά. Κατά μία εκδοχή τα οικόπεδα άνηκαν σε ένα μοναχό γνωστό ως Καλόγερος Κορνήλιος ο οποίος ασκήτευε στην περιοχή.

Ο καλόγερος σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη εκδοχή παραχώρησε την έκταση στην τότε μοναχή Ευγενία Κλειδαρά και αργότερα αυτή την πούλησε στον πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη.

Στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής εμπλέκεται και η Εκκλησία. Μάλιστα στο έγγραφο των κατοίκων το οποίο θα αποσταλεί και στη Μητρόπολη θα περιλαμβάνεται το αίτημα να στηριχθεί ο εφημέριος ιερέας, ώστε να προστατέψει την περιουσία της εκκλησίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Φυσικά οι διεκδικητές της έκτασης πέρα από τη μεταξύ τους αντιδικία έχουν πλέον ένα αντιμετωπίσουν και ένα άλλο ζήτημα. Υπηρεσιακές πηγές της Διεύθυνσης Δασών ανέφεραν πως είναι ζήτημα χρόνου να ξεκινήσει η διαδικασία χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης έκτασης.

Μάλιστα δεν είναι απίθανο λόγω και της πίεσης από τους κατοίκους μέχρι το Πάσχα να έχει πραγματοποιηθεί και αυτοψία στην περιοχή από δασικούς υπαλλήλους.

Αυτό σημαίνει πως όσες εκτάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή δε χαρακτηριστούν αγροτικές περνούν στην κατοχή του δημοσίου και πλέον οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες τους, αν θέλουν να διατηρήσουν στην κατοχή τους την έκταση, θα πρέπει να αποδείξουν στο δικαστήριο πως διαθέτουν ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey