Πυρά κατά Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου από Ζερδελή

«Το “φακελάκι” δεν καταπολεμάται με ανακοινώσεις»

05/03/2015 - 14:50

Την έντονη δυσφορία του για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου το θέμα της καταγγελίας εις βάρος γνωστού γυναικολόγου για παθητική δωροδοκία, εξέφρασε με δηλώσεις του στο «Ε» ο βουλευτής Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής.

Την έντονη δυσφορία του για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου το θέμα της καταγγελίας εις βάρος γνωστού γυναικολόγου για παθητική δωροδοκία, εξέφρασε με δηλώσεις του στο «Ε» ο βουλευτής Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής.

Αφορμή για την κριτική του βουλευτή στάθηκε το γεγονός πως ο Ιατρικός Σύλλογος δεν προχώρησε στην παραπομπή της υπόθεσης στο πειθαρχικό του όργανο, όπως επιτάσσει ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας.

Από τη μεριά του Ιατρικού Συλλόγου αναμένεται το αποτέλεσμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το περιστατικό προκειμένου να πάει η υπόθεση στο Πειθαρχικό, ενώ το ζήτημα παρακολουθείται στενά και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο τη βελτίωση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, καθώς και φαινομένων ρατσιστικής συμπεριφοράς στον ιατρικό κλάδο, δήλωσε πως θα λάβει ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση καταγγελίας για «φακελάκι» σε γιατρό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ο κ. Ζερδελής δήλωσε: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι το αποκούμπι των πολιτών που δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση και βρίσκονται αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα υγείας.

Δε θα επιτρέψουμε καμμία συμπεριφορά που συνιστά εκμετάλλευση των συμπολιτών μας και θα είμαστε αμείλικτοι με ζητήματα χρηματισμού.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως η συγκεκριμένη καταγγελία, ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή να κινηθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ δόθηκε εντολή στη διοίκηση του Νοσοκομείου να προχωρήσει στην αναστολή των καθηκόντων του συγκεκριμένου γιατρού και να ξεκινήσει ΕΔΕ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο βουλευτής, η Επιτροπή θα εξετάσει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και θα προβεί στη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος υγείας, με σκοπό με σκοπό τη μείωση του φαινομένου. Ακόμα, θα εξεταστεί η διαδικασία διερευνήσεων των καταγγελιών με στόχο οι όποιες πειθαρχικές ευθύνες, να προκύπτουν με ορθότερο τρόπο και να αποδίδονται αμεσότερα.

Στο τραπέζι θα μπει, κατά τα λεγόμενα του βουλευτή, και ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της διαφθοράς εντός του ιατρικού κλάδου.

«Δυστυχώς, ακόμα και σε περιόδους που οι συμπολίτες μας τα βγάζουν δύσκολα πέρα, το “φακελάκι” συνεχίζει και αποτελεί πρακτική -ευτυχώς μόνο από ορισμένους. Οι υγιείς δυνάμεις του ιατρικού κόσμου ευελπιστώ πως θα είναι στο πλευρό μας σε αυτήν τη μάχη», δήλωσε ο κ. Ζερδελής.

Λάβρος κατά του Ιατρικού Συλλόγου
Τα πυρά του Γιάννη Ζερδελή συγκέντρωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, για τη στάση που κράτησε αναφορικά με την υπόθεση της καταγγελίας κατά του γυναικολόγου. «Οι ιατρικοί σύλλογοι δεν εξαντλούν τα καθήκοντά τους με ανακοινώσεις καταδίκης του φαινομένου. Διαθέτουν πειθαρχικά όργανα με διαδικασίες που ορίζονται από τα καταστατικά τους και οφείλουν να προασπίζουν το ιατρικό λειτούργημα από κάθε είδους συμπεριφορά που το αμαυρώνει.

Είμαστε έτοιμοι ως επιτροπή μαζί με τους γιατρούς να συμβάλουμε σε κάθε ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, ώστε ο ρόλος των ιατρικών συλλόγων ως θεματοφύλακα του αγαθού της υγείας να ενισχυθεί», ανέφερε ο βουλευτής.

«Για το ζήτημα αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου», ανέφερε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Προβέτζας, ο οποίος σεβόμενος τις αποφάσεις του Οργάνου, δε θέλησε να προβεί σε άλλες δηλώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου περιμένει το πόρισμα της ΕΔΕ προκειμένου να εξεταστεί η καταγγελία και στη συνέχεια θα ληφθεί η όποια απόφαση για την παραπομπή της υπόθεσης στο Πειθαρχικό Όργανο του Συλλόγου.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για το ζήτημα έχει πλήρη ενημέρωση και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey