Εκδικάσθηκε η αγωγή των εργαζομένων τού «Lesvos Shop» Αθήνας κατά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Διεκδικούν μισό εκατομμύριο ευρώ

04/03/2015 - 15:01

Εκδικάσθηκε την περασμένη Παρασκευή η αγωγή πέντε εργαζομένων τού «Lesvos Shop» της Αθήνας που διεκδικούν να λάβουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις που ξεπερνούν τις 450.000 ευρώ.

Εκδικάσθηκε την περασμένη Παρασκευή η αγωγή πέντε εργαζομένων τού «Lesvos Shop» της Αθήνας που διεκδικούν να λάβουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις που ξεπερνούν τις 450.000 ευρώ.

Αν σε αυτά προστεθούν οι νόμιμοι τόκοι, το τελικό ποσό σίγουρα ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο ευρώ. Η αγωγή είχε υποβληθεί στις 21 Ιανουαρίου τού 2014, όμως εκδικάσθηκε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός του τρέχοντος έτους. Αν δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, τότε η Περιφέρεια θα δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα στα οικονομικά της.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την αναχρηματοδότηση των δανείων της Περιφέρειας προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου η δεύτερη να ανασάνει οικονομικά.

Αν επιβαρυνθεί με μια οφειλή ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, θα περιοριστούν δραστικά οι πόροι που έχει στη διάθεσή της για άλλες δραστηριότητες.

Οι εργαζόμενοι είναι οι Ιωάννης Τσαγγαράς, Μαγδαληνή Καραπατάκη, Χρήστος Μουντρούνας, Παναγιώτης Κάρναρης και Μαρία Κανιαμού, οι οποίοι και εργάζονταν στο κατάστημα του «Lesvos Shop» στην Αθήνα.

Όταν το κατάστημα έκλεισε το 2010, οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους, ούτε έλαβαν αποζημιώσεις απόλυσης. Έτσι, έως σήμερα θεωρούνται εργαζόμενοι της επιχείρησης και διεκδικούν να λάβουν τα δεδουλευμένα τους, μισθούς και επιδόματα υπερημερίας που δικαιούνται.

«Ξεχάστηκε…»
Όταν τη Νομαρχία Λέσβου διαδέχθηκε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα.

Η περιφερειακή αρχή του Νάσου Γιακαλή αποφάσισε να μην παραλάβει την εταιρεία και να την οδηγήσει σε εκκαθάριση. Ήταν μια προσπάθεια που στόχο είχε να απαλλάξει την Περιφέρεια από τα βάρη τής ΑΕΝΑΛ, τα οποία δεν ήταν μόνο οικονομικά.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και παραιτήσεις, βρέθηκε εκκαθαριστής. Το περασμένο καλοκαίρι, ο εκκαθαριστής Κώστας Τάκης έκανε μια πρώτη ενημέρωση για την πορεία της εκκαθάρισης.

Στην ουσία αυτό που είπε, είναι πως δεν μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία διότι δεν έχει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, τα οποία βρίσκονται στη ΔΟΥ από το 2013. Όταν ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της ΑΕΝΑΛ - «Lesvos Shop», με εισαγγελική παραγγελία το ΣΔΟΕ είχε κατασχέσει τα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης προκειμένου να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους.

Το ΣΔΟΕ δεν έκανε ποτέ αυτό τον έλεγχο, όμως. Το 2013 η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στη ΔΟΥ και μετά από μερικούς μήνες, μεταφέρθηκε στη ΔΟΥ κι όλο το σχετικό υλικό. Μέχρι σήμερα, ούτε η ΔΟΥ έχει κάνει τους αναγκαίους ελέγχους.

Με δεδομένο ότι η εκκαθάριση δεν έχει ολοκληρωθεί, οι εργαζόμενοι του «Lesvos Shop» Αθήνας θεωρούνται υπάλληλοι της επιχείρησης, γι’ αυτό και διεκδικούν από αυτήν και την Περιφέρεια το παραπάνω ποσό.

Επειδή δε, η ΑΕΝΑΛ δε διαθέτει περιουσιακά στοιχεία από τα οποία θα μπορούσαν να αποζημιωθούν, επιδιώκουν να αποζημιωθούν από την Περιφέρεια.

Το θέμα τής ΑΕΝΑΛ δεν έχει συζητηθεί στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, με εξαίρεση τις σύντομες αναφορές που έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση με αφορμή τη συζήτηση για το άλλο μεγάλο σκάνδαλο, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου.

 

Τι διεκδικούν

Ο πρώτος εκ των εργαζομένων, Ιωάννης Τσαγγαράς, διεκδικεί από την Περιφέρεια 168.350 ευρώ, ο δεύτερος, Παναγιώτης Κάρναρης, διεκδικεί 61.437,75 ευρώ, η Μαγδαληνή Καραπατάκη διεκδικεί 69.544,48 ευρώ, ο Χρήστος Μουντρούνας διεκδικεί το ποσό των 69.588,57 ευρώ και η Μαρία Κανιαμού διεκδικεί 78.217,63 ευρώ.

Πρόκειται για ποσά που αφορούν σε μισθούς, αποζημιώσεις και δώρα μέχρι και το τρέχον έτος, διότι οι εργαζόμενοι αυτοί έως σήμερα δεν έχουν απολυθεί. Αθροιστικά, μόνο η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων διεκδικεί να λάβει ποσό 447.138,43 ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey