Με φόντο τις απευθείας αναθέσεις και ειδικότερα εκείνης που αφορούσε στις εργασίες προστασίας του οικισμού της Σκάλας Ερεσού, ύψους 23.000 ευρώ

Μετωπική Γαληνού - αντιπολίτευσης!

04/03/2015 - 14:26

Τη μετωπική σύγκρουση, σε υψηλούς μάλιστα τόνους -μετά από καιρό-, προκάλεσαν οι ερωτήσεις του ανεξάρτητου πλέον δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Αλβανόπουλου προς τη δημοτική αρχή, αναφορικά με 11 απευθείας αναθέσεις έργων που εισηγήθηκε προσφάτως ο δήμαρχος.

Τη μετωπική σύγκρουση, σε υψηλούς μάλιστα τόνους -μετά από καιρό-, προκάλεσαν οι ερωτήσεις του ανεξάρτητου πλέον δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Αλβανόπουλου προς τη δημοτική αρχή, αναφορικά με 11 απευθείας αναθέσεις έργων που εισηγήθηκε προσφάτως ο δήμαρχος.

Οι ερωτήσεις τού πρώην αντιδημάρχου σύντομα έδωσαν την αφορμή και στην παράταξη του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» να αναδείξει ζήτημα νομιμότητας, ειδικά στην περίπτωση της απευθείας ανάθεσης εργασιών, κόστους 23.000 ευρώ, για την προστασία του οικισμού της Σκάλας Ερεσού που επλήγη προσφάτως από ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες.

Ο επικεφαλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», Στρατής Κυρατζής, υποστήριξε ότι δεν έχει χαρακτηριστεί η περιοχή θεομηνιόπληκτη ώστε να μπορεί η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση έργου άνω των 10.000 ευρώ, με το δήμαρχο να αντιτείνει ότι προβλέπεται εκ του νόμου μία τέτοια ενέργεια, όταν προκύπτει περίπτωση εξαιρετικώς επείγουσας ανάγκης.

Η συζήτηση που ακολούθησε, ανέβασε την ένταση στα ύψη, με αρκετές αντεγκλήσεις και υπονοούμενα και δέσμευση στο τέλος πως θα έρθει σε ερχόμενη συνεδρίαση του σώματος αναλυτική ενημέρωση για όλες τις απευθείας αναθέσεις.

Τόνοι… στα ύψη!
Από το στάδιο κιόλας των ερωτήσεων, οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη όταν ο Παναγιώτης Αλβανόπουλος απηύθυνε ερώτηση προς τον αντιδήμαρχο Στρατή Τζιμή ζητώντας του εξηγήσεις για το λόγο που προωθήθηκαν 11 απευθείας αναθέσεις με εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, «με μία διαδικασία που αφήνει σκιές και εκθέτει το δήμαρχο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε πρώτη φάση έσπευσε να απαντήσει άμεσα ο ίδιος ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο οποίος υποστήριξε ότι δε χρειάζεται καμμία προστασία εκ μέρους του πρώην αντιδημάρχου του στον τρόπο που ασκεί διοίκηση και προωθεί το έργο του.

Όμως η επιμονή του Παναγιώτη Αλβανόπουλου να ζητά απαντήσεις, καλώντας μάλιστα το δήμαρχο να μάθει να… ακούει και να μη διακόπτει, βρήκε σύμμαχο την παράταξη του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», που στάθηκε ειδικότερα στην απευθείας ανάθεση ύψους 23.000 ευρώ για τις εργασίες προστασίας του οικισμού της Σκάλας Ερεσού.

«Πρωτοφανής διαδικασία…»
Χαρακτηριστικά, ο Στρατής Κυρατζής, παίρνοντας το λόγο, παρατήρησε έντονα προς τη δημοτική αρχή ότι το νησί δεν κηρύχθηκε θεομηνιόπληκτο και ως εκ τούτου δεν μπορεί η δημοτική αρχή να πάει μία τέτοια εισήγηση κατευθείαν στην Οικονομική Επιτροπή.

Καυστικός, ωστόσο, ήταν και ο Στρατής Καραγεωργίου από την ίδια παράταξη, ο οποίος χαρακτήρισε ως πρωτοφανές το ό,τι έγινε για την περίπτωση των εργασιών στη Σκάλα Ερεσού.

«Καμμία υπάλληλος και κανένας αντιδήμαρχος δεν ορίζει εργολάβο», είπε χαρακτηριστικά και γύρισε το χρόνο λίγο πίσω, στην έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις αρχές του Φεβρουαρίου, όπου λήφθηκαν οι αποφάσεις για τις απευθείας αναθέσεις.

Τότε, σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργίου, ο ίδιος καταψήφισε την εισήγηση χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο τον τρόπο που εισήχθη το θέμα, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Εξηγώντας αναλυτικότερα την όλη στάση του για το θέμα, καυτηρίασε το γεγονός πως η εισήγηση ήρθε χωρίς προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς απόφαση ανάληψης υποχρέωσης και χωρίς να έχει κηρυχθεί το νησί θεομηνιόπληκτο.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι εργολάβοι των έργων από τις απευθείας αναθέσεις θα έπρεπε να επιλεγούν από τη λίστα που έχει ο Δήμος.

«Κατεπείγουσες δαπάνες»
Έντονη, ωστόσο, ήταν η αντίδραση της δημοτικής αρχής και ειδικότερα του δημάρχου, στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος, όπως και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής, υπεραμύνθηκαν των ενεργειών τους υποστηρίζοντας πως λειτούργησαν με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης μέσω της ευχέρειας που τους δίνει ο νόμος σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας κατάστασης.

Μάλιστα διανεμήθηκε κατ’ εντολή του δημάρχου σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ένα έγγραφο που ερμήνευε την ορθή, κατά τη γνώμη της δημοτικής αρχής, ερμηνεία του νόμου και στο οποίο υποστηριζόταν πως για λόγους κατεπείγοντος, αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει την απευθείας ανάθεση είναι η Οικονομική Επιτροπή.

Μάλιστα, προς επίρρωση όλων αυτών, ο Στρατής Τζιμής που εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκειά του για το ότι διαστρεβλώνεται η αλήθεια «και κάποιοι μέμφονται το πρόσωπό του με ένα λίβελο», διάβασε και σχετικό χωρίο αυτού, που έλεγε ότι σε περίπτωση που η αναβολή λήψης απόφασης απειλεί τα συμφέροντα του Δήμου, νομίμως λαμβάνει τη σχετική απόφαση ο δήμαρχος, υπό την προϋπόθεση αυτή να υποβληθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση.

Ένταση
Αμέσως μετά, τη σκυτάλη ξαναπήρε ο δήμαρχος. «Λυπάμαι αν δε σας αρέσει η αμεσότητα στην ανταπόκρισή μας στα προβλήματα. Ακολουθήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και όπως γνωρίζετε, καμμία δαπάνη δεν πληρώνεται από το Δήμο αν δεν έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.

Αυτό που εμένα με λυπεί και θα έπρεπε να λυπεί και εσάς, είναι το ότι δεν μπορέσαμε να παρέμβουμε άμεσα σε όλες τις ζημιές…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός.

Οι τόνοι, όμως, παρέμεναν υψηλοί, ειδικά όταν ο δήμαρχος επέκρινε ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η αντιπολίτευση εκ μέρους των παρατάξεών της, με το κ. Κυρατζή να διακόπτει εντόνως τον κ. Γαληνό λέγοντάς του: «Δε θα μας υποδείξετε εσείς το ρόλο μας…».

Στο σημείο εκείνο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την τοποθέτηση του δημάρχου και ο Νίκος Κουρτζής των «Ενεργών Πολιτών», εκτιμώντας πως τα όσα άκουσε από τον κ. Γαληνό, απαξιώνουν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος, ωστόσο, επέμεινε ότι οι ερωτήσεις που έγιναν για το θέμα, δεν ήταν ερωτήσεις, αλλά ένα κατεβατό κατηγορητηρίου που δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο. «Εμείς έχουμε καθήκον να κάνουμε έργο και θα το κάνουμε, είτε σας αρέσει, είτε όχι.

Θα πετύχουμε, δε θα αποτύχουμε…», κατέληξε χαρακτηριστικά, δίνοντας τη δέσμευση πως σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί αναλυτικά ο τρόπος που έγιναν οι απευθείας αναθέσεις που ξεσήκωσαν τη… «θύελλα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey