Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, βγάζοντας είδηση για μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση στους Πύργους Θερμής, αλλά και πολλές παρατηρήσεις

«Τέλειωσε» το ΣΧΟΟΑΠ Θερμής

04/03/2015 - 14:15

Διεξοδική συζήτηση, πολλές ερωτήσεις προς τους εκπροσώπους της μελετητικής ομάδας που συνέταξε τη μελέτη, αλλά και το σύνηθες… χάσμα μεταξύ των αιρετών και των μελετητών στην αντίληψή τους περί της οικιστικής οργάνωσης, περιελάμβανε η έγκριση της Β2 φάσης τού ΣΧΟΟΑΠ (Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης) της Θερμής.

Διεξοδική συζήτηση, πολλές ερωτήσεις προς τους εκπροσώπους της μελετητικής ομάδας που συνέταξε τη μελέτη, αλλά και το σύνηθες… χάσμα μεταξύ των αιρετών και των μελετητών στην αντίληψή τους περί της οικιστικής οργάνωσης, περιελάμβανε η έγκριση της Β2 φάσης τού ΣΧΟΟΑΠ (Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης) της Θερμής.

Με κυρίαρχο ζήτημα που ετέθη από τους τοπικούς φορείς και τους εκλεγμένους της ευρύτερης περιοχής της Λουτρόπολης Θερμής την αύξηση κατά 30 τ.μ. των ορίων δόμησης των κατοικιών, η Β2 φάση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα, εντάσσοντας και την παράμετρο αυτή στη μελέτη. Ενδιάμεσα, ο δήμαρχος παρατήρησε προς τους μελετητές να προβλεφθεί η δυνατότητα ανάπτυξης μιας μεγάλης ξενοδοχειακής επένδυσης στην περιοχή της Λουτρόπολης Θερμής, αφού όπως αποκάλυψε, υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον!

Θεωρητικά, η έγκριση της Β2 φάσης τού ΣΧΟΟΑΠ της Θερμής ήταν ίσως η πιο εύκολη σε σχέση με όλες τις αντίστοιχες που προηγήθηκαν ή… έπονται για άλλες περιοχές της Λέσβου.

Όμως και αυτή δεν ξέφυγε από τον κανόνα να απασχολεί αρκετές ώρες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Λόγω, λοιπόν, του ότι οι αιρετοί δεν έχουν εκ των πραγμάτων σχέση με το αντικείμενο, αλλά παρ’ όλα αυτά πρέπει να προστατεύσουν με την ψήφο τους το μέλλον της ανάπτυξης των οικισμών, η διαδικασία παρουσίασης του Σχεδίου προς ψήφιση από τη μελετητική ομάδα, «τράβηξε» ξανά πολύ σε χρονική διάρκεια. Εκ μέρους της μελετητικής ομάδας, εισηγητές ήταν οι μελετητές Ηρακλής Πιτσιλαδής και Σοφία Νικολαΐδου.

30 επιπλέον τετραγωνικά…
Σημαντικότερη παρατήρηση που αναδείχθηκε, ήταν εκείνη της αύξησης του ορίου δόμησης για τις κατοικίες κατά 30 επιπλέον τ.μ., από τα 130 που προέβλεπε αρχικά η μελέτη. Από εκεί και έπειτα, στο «μικροσκόπιο» του σώματος πέρασε και η προοπτική επέκτασης του οικισμού της Κώμης, η οποία, επί χάρτου τουλάχιστον, διαπιστώθηκε πως δεν προωθείται ιδανικά, λόγω της χωροθέτησης του υπάρχοντος νεκροταφείου του χωριού.

Εξάλλου, ο μεγαλύτερος προβληματισμός όλων εκείνων στους οποίους αφορά το ΣΧΟΟΑΠ της Θερμής, έχει να κάνει με την ένταξη μικρών οικισμών, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ήταν απόρροια γενικότερου σχεδιασμού σε ευρύτερα οικιστικά σύνολα και στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Όμως και αυτή η περίπτωση, όπως και άλλες που εκφράστηκαν ακόμα και από κατοίκους της περιοχής που βρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το εν λόγω θέμα, τέθηκε υπόψη των μελετητών προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική μορφή του Σχεδίου, που θα κατατεθεί ακολούθως στο αρμόδιο Υπουργείο.

«Πεντάστερο» ξενοδοχείο!
Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ζήτησε από τους μελετητές να προβλέψουν τη δυνατότητα ανάπτυξης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στους Πύργους Θερμής, αποκαλύπτοντας μάλιστα σχετικό ενδιαφέρον από επενδυτή.

Μάλιστα, ο δήμαρχος υποστήριξε πως το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί, αφορά στην ανάπτυξη ξενοδοχείου πέντε αστέρων και ήθελε να επιβεβαιώσει το αν προβλέπεται μία τέτοια επένδυση στις αναπτυξιακές προοπτικές του Σχεδίου.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, πάντως, η κουβέντα που ξετυλίχθηκε, έτεινε να γίνει ατέρμονη και να παραπέμπει στις διαδικασίες διαβούλευσης που γίνονται συνήθως κατά τη Β1 φάση των ΣΧΟΟΑΠ. Χαρακτηριστική, μάλιστα, ήταν επ’ αυτού και η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Κώστα Κατσαρού, ο οποίος τόνισε προς το σώμα: «Καλούμαστε να αποφασίσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου για επτά με οκτώ ΣΧΟΟΑΠ και πρέπει να λειτουργήσουμε με ωριμότητα. Δεν μπορούμε να υπερβούμε τους νόμους, γιατί πολύ απλά υπάρχουν κανόνες οικιστικοί.

Τα έχουμε βρει και οι διαφορές μας είναι πολύ μικρές για να “τραβάμε” τη διαδικασία…». Από την άλλη, όμως, υπήρξαν και τοποθετήσεις όπως εκείνη του αντιδημάρχου Καλλονής, Ταξιάρχη Βέρρου, που τόνισε: «Δεν μπορούμε να πάρουμε αβασάνιστα τις αποφάσεις μας. Τα ΣΧΟΟΑΠ ξεκίνησαν με αναφορά μια άλλη Ελλάδα και θα εφαρμοστούν πλέον με τα όσα έχουν μεσολαβήσει από την κρίση, σε μία άλλη πάλι Ελλάδα…». Επικριτική ήταν η στάση απέναντι στο Σχέδιο από την επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκη Τσιριγώτη, η οποία παρατήρησε ότι δε διαπίστωσε στην παρουσίαση του Σχεδίου ρυθμίσεις και προβλέψεις που να εξυπηρετούν την αγροτική ανάπτυξη.

Με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος που είναι και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Θερμής, Νίκο Καρασάββα, να ζητά να τεθεί προς ψήφιση η έγκριση της Β2 φάσης τού ΣΧΟΟΑΠ έτσι όπως την εισηγήθηκε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που προέβλεπε δηλαδή και την αύξηση των ορίων δόμησης στις οικίες, η εκτέλεσης της μελέτης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey