Τρελά κέρδη στο χονδρεμπόριο του ελαιολάδου

03/03/2015 - 16:10

Από τις 27 Νοεμβρίου και έως τις 18 Φεβρουαρίου, η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών στη Λέσβο ήταν 2,85 ευρώ, με βάση τον τιμοκατάλογο της ΕΑΣ Λέσβου, ο οποίος παραδοσιακά αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία γίνονται οι αγοραπωλησίες ελαιολάδου στο νησί.

Από τις 27 Νοεμβρίου και έως τις 18 Φεβρουαρίου, η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών στη Λέσβο ήταν 2,85 ευρώ, με βάση τον τιμοκατάλογο της ΕΑΣ Λέσβου, ο οποίος παραδοσιακά αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία γίνονται οι αγοραπωλησίες ελαιολάδου στο νησί.

Ακόμη κι αν δίνονται μεγαλύτερες τιμές, όλοι όσοι μετέχουν στο κύκλωμα του ελαιολάδου, λαμβάνουν υπόψη τις τιμές τής ΕΑΣ Λέσβου. Αυτό σημαίνει ότι οι 6.442 τόνοι ελαιολάδου που παράχθηκαν έως τα τέλη του Ιανουαρίου, δηλαδή ο βασικός όγκος της φετινής παραγωγής στο νησί, πουλήθηκε με αυτό τον τιμοκατάλογο.

Την ίδια περίοδο, στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές παραγωγού κυμαίνονταν από τα 3,00 έως τα 3,40 ευρώ το ανά κιλό.

Σε ρεπορτάζ τού Olivenews.gr που υπογράφεται από το Βασίλη Ζαμπούνη και δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2015, τονιζόταν ότι η τιμή CIF παράδοσης που είχε διαμορφωθεί εκείνη την περίοδο από τους Ιταλούς αγοραστές, βρισκόταν μεταξύ 3,30 και 3,35 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα η τιμή βυτίου ex-factory (δηλαδή στην πόρτα του ελαιοτριβείου) να διαμορφώνεται στα 3,15 με 3,25 ευρώ το κιλό.

Κατά συνέπεια, μεταξύ τού 2,85 ευρώ το κιλό που ήταν η τιμή παραγωγού στη Λέσβο και της τιμής ex-factory, διαμορφωνόταν ένα μικτό περιθώριο χονδρεμπορικού κέρδους της τάξης των 0,30 - 0,40 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου.

Από το ποσό αυτό πρέπει να αφαιρεθεί το κόστος μεταφοράς του ελαιολάδου, πιθανά ασφάλιστρα για το προϊόν και οι φόροι που βαρύνουν τις συναλλαγές. Ακόμη κι έτσι όμως, μένει ένα πολύ μεγάλο περιθώριο χονδρεμπορικού κέρδους, από 0,30 ευρώ έως 0,35 ευρώ ανά κιλό λαδιού.

Σε ποσοστά, το χονδρεμπορικό κέρδος κυμαίνεται μεταξύ τού 10,5% και του 12,28%. Σε απόλυτους αριθμούς, το συνολικό ποσό του χονδρεμπορικού κέρδους που προέκυψε από την αγοραπωλησία του ελαιολάδου που παράχθηκε έως τα τέλη του Ιανουαρίου στο νησί, ξεκινάει από το 1,93 εκατομμύριο και φτάνει τα 2,25 εκατ. ευρώ.

Φυσικά δεν πουλήθηκε όλη η παραγωγή ελαιολάδου που παράχθηκε στη Λέσβο αυτή την περίοδο. Ένα μεγάλο μέρος πήγε στις αποθήκες των παραγωγών για αυτοκατανάλωση, ενώ ένα μικρότερο μέρος μπήκε σε τενεκέδες για να σταλεί σε φίλους και γνωστούς. Αρκετοί είναι οι παραγωγοί που πούλησαν το λάδι τους σε υψηλότερη τιμή από τα 2,85 ευρώ το κιλό (π.χ. 3,00 ευρώ ανά κιλό).

Ακόμη όμως και η μισή ποσότητα του λαδιού να έχει πουληθεί από τους παραγωγούς στα 2,85 ευρώ το κιλό, προκύπτουν κέρδη της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το κύκλωμα χονδρικού εμπορίου του ελαιολάδου.

Το κέρδος αυτό μοιράστηκε μεταξύ των ελαιοτριβείων, των ελαιομεσιτών, των τοπικών εμπόρων και των επιχειρήσεων εμπορίας ελαιολάδου που δραστηριοποιούνται σε πανελλαδικό επίπεδο.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως χονδρέμπορος ελαιολάδου της Λέσβου που φέτος μπήκε δυναμικά στην αγορά, έφτασε να δίνει προμήθεια σε τοπικά ελαιοτριβεία έως και 0,28 ευρώ ανά κιλό.

Στην ουσία μηδένισε το δικό του κέρδος για να πάρει μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Άλλοι χονδρέμποροι έδιναν προμήθειες της τάξεως 0,20 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου.

Οι προμήθειες
Οι προμήθειες σε άλλες περιπτώσεις έχουν δοθεί επισήμως (δηλαδή έχει κοπεί τιμολόγιο) και σε άλλες περιπτώσεις ανεπισήμως. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που ένα τμήμα δόθηκε επισήμως κι ένα τμήμα όχι.

Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν για το τι έκαναν φέτος τα συνεταιριστικά ελαιοτριβεία, τα οποία επισήμως λαμβάνουν προμήθεια από την ΕΑΣ Λέσβου 2,5% για τα λάδια που δίνουν σε αυτήν.

Όμως τα στοιχεία που αναφέρουμε παραπάνω, δείχνουν πως φέτος οι προμήθειες των ελαιοτριβείων είναι πολύ μεγαλύτερες. Επιπλέον η πλειοψηφία των συνεταιριστικών ελαιοτριβείων δεν παραδίδει τα λάδια της στην ΕΑΣ Λέσβου, αλλά τα πουλά σε ιδιώτες εμπόρους.

Δικαιολογημένο, γιατί η ΕΑΣ Λέσβου «φέσωνε» τους συνεταιρισμούς επί μήνες και οι παραγωγοί διαμαρτύρονταν ότι δεν πληρώνονταν τα λάδια τους εγκαίρως τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά και οι πληρωμή γίνεται στην ώρα της, είναι όμως κατανοητό πολλοί συνεταιρισμοί να παραμένουν δύσπιστοι έναντι της ΕΑΣ Λέσβου.

Ωστόσο, με ποια κριτήρια επιλέγονται οι ιδιώτες έμποροι με τους οποίους συνεργάζονται οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί;

Ποιοι λαμβάνουν τις αποφάσεις; Τα Δ.Σ., οι γραμματείς των συνεταιρισμών ή οι γενικές συνελεύσεις τους; Σε αντίθεση με ό,τι γίνεται σε άλλες ελαιοκομικές περιοχές (π.χ. Λακωνία, Μεσσηνία), στη Λέσβο δε γίνονται δημοπρασίες ελαιολάδου από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.

Γνωρίζουν οι παραγωγοί το ύψος των προμηθειών που εισέπραξαν τα ελαιοτριβεία (συνεταιριστικά και ιδιωτικά) όταν πούλησαν το λάδι τους; Πιθανότατα όχι, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι εικάζουν τι έχει συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση, τα υπερβολικά μεγάλα περιθώρια χονδρεμπορικού κέρδους φέτος θα είχαν αποφευχθεί αν η ΕΑΣ Λέσβου εγκαίρως αναπροσάρμοζε τον τιμοκατάλογό της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey