Αισιοδοξία στη δημοτική αρχή, αλλά και αυτογνωσία πως πρέπει να υπερβάλει εαυτόν για να μη χάσει (και πληρώσει) τους βιολογικούς

Και τώρα… «τρέχουμε»!

27/02/2015 - 22:47

Με αισιοδοξία, αλλά και γνώση ότι πρέπει στο εξής να υπερβάλουν εαυτούς προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα τα «κόκκινα» έργα των βιολογικών πριν εκπνεύσουν οι αμείλικτες πλέον προθεσμίες τού ΕΣΠΑ, επιστρέφει στη βάση της η δημοτική αρχή από την Αθήνα.

Με αισιοδοξία, αλλά και γνώση ότι πρέπει στο εξής να υπερβάλουν εαυτούς προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα τα «κόκκινα» έργα των βιολογικών πριν εκπνεύσουν οι αμείλικτες πλέον προθεσμίες τού ΕΣΠΑ, επιστρέφει στη βάση της η δημοτική αρχή από την Αθήνα.

Η χθεσινή καθοριστική συνάντηση στο ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειοφόρος Ανάπτυξη), που πήρε το χαρακτήρα συνάντησης εργασίας, απεδείχθη καθοριστική για το Δήμο Λέσβου, αφού εξασφαλίστηκε η στενή συνεργασία στο εξής, προκειμένου να κινηθούν τα χρήματα που απαιτούνται, να εξαλειφθούν οι γραφειοκρατικοί σκόπελοι και να «τρέξουν» απερίσπαστες οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι εργολάβοι, για να προλάβουν να ολοκληρώσουν εντός του χρόνου τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στα έργα.

Όπως είναι γνωστό, ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της δημοτικής αρχής άκουγε εξ αρχής -και συνεχίζει να ακούει- στο όνομα «βιολογικοί καθαρισμοί», τα έργα των οποίων εξελίσσονται μετ’ εμποδίων εδώ και χρόνια, με μερικές μάλιστα περιπτώσεις αυτών να «ασθμαίνουν» προς την ολοκλήρωσή τους από την εποχή των καποδιστριακών δήμων.

Η δημοτική αρχή, με επικεφαλής το δήμαρχο, Σπύρο Γαληνό, και όλους τους συναρμόδιους αντιδημάρχους για τα συγκεκριμένα έργα, Στρατή Τζιμή, Κώστα Κατσαρό και Νίκο Καρασάββα, συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή της διαχείρισης του προγράμματος, Νίκο Μαμαλούγκα, αλλά και με υπηρεσιακά στελέχη, και συζήτησαν διεξοδικά όλα τα ανοιχτά μέτωπα του Δήμου Λέσβου.

Η δημοτική αρχή φαίνεται πως από τη συνάντηση εξασφάλισε τη «γέφυρα» για την περιαγωγή του έργου του βιολογικού καθαρισμού Πολιχνίτου, μαζί δε και με τα δίκτυα Βρίσας - Βατερών, στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου από το ΕΠΠΕΡΑΑ.

Έτσι, καλείται στο εξής να δημοπρατήσει το ύψους 11,5 εκατ. ευρώ έργο μέχρι το τέλος του χρόνου. Θετική εξέλιξη για την ομαλή μετάβαση του έργου πήρε και η περίπτωση της μονάδας της Αγιάσου, που μπορεί να δημοπρατηθεί τώρα και να «πέσει» και αυτή η περίπτωση στο καινούργιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Χρήμα και κυρίως… «πλάτη» για να προχωρήσουν τάχιστα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, εξασφαλίστηκε όμως και για τις περιπτώσεις των βιολογικών της Πέτρας και της Αγίας Παρασκευής, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι υπολειπόμενες εργασίες στα δίκτυά τους. Συνολικά το πρόγραμμα θα συνεισφέρει οικονομικά και στις δύο περιπτώσεις, για το συνολικό κόστος των 600 χιλ. ευρώ που απαιτούνται μεταξύ άλλων και για προμήθειες.

Οι δυσκολίες σε Γέρα και νότια πόλη
Σε ό,τι αφορά πάντα στους βιολογικούς, οι διαχειριστές του προγράμματος έδειξαν διάθεση να συμβάλουν ακόμα και στην πιο περίπλοκη υπόθεση του βιολογικού της Γέρας, όπου ο Δήμος καλείται άμεσα να καταστήσει ξανά λειτουργικό το έργο και να κατασκευάσει τον κεντρικό αγωγό του δικτύου.

Το έργο αυτό φυσικά είναι από τα πιο δύσκολα. Περίπλοκη, ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει η περίπτωση του βιολογικού της νότιας πόλης της Μυτιλήνης, καθώς διαφαίνεται πρόβλημα στο να καταστεί επιλέξιμη η όλη δράση και να τεθεί βάσει πληθυσμού στην Προτεραιότητα Γ. Παρ’ όλα αυτά, στη συνάντηση εκφράστηκε αισιοδοξία και από τις δύο πλευρές πως η υπόθεση θα προχωρήσει κι αυτή αποφασιστικά.

Δημοπρατούνται οι ΧΑΔΑ και… «τρέχουν»
Στη συνάντηση, όμως, δεν τέθηκαν μόνο οι βιολογικοί, αλλά και η περίπτωση της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ του Δήμου στις θέσεις «Ουτζά - Λεμονού» Μυτιλήνης και «Χαλκέλια» Πλωμαρίου, για τις οποίες η δημοτική αρχή έλαβε το «πράσινο φως» για να δημοπρατήσει στις 17 Μαρτίου και τις 24 Μαρτίου, αντίστοιχα.

Ας σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνάντηση με τους διαχειριστές τού ΕΠΠΕΡΑΑ, παρούσα ήταν και η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, κ. Στυλιανίδου, η οποία αναμένεται να σηκώσει μαζί με τους υπαλλήλους και τους αρμόδιους αντιδημάρχους το μεγάλο φόρτο εργασίας στη συνέχεια, για να «τρέξουν» γρήγορα όλες οι διαδικασίες.

«Είμαστε αισιόδοξοι, μετά και από αυτήν τη συνάντηση, ότι μπορούμε να δώσουμε τη μάχη και να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε εμπρόθεσμα όλες τις παρεμβάσεις ειδικά για τους βιολογικούς», είπε στο «Ε» αποτιμώντας το αποτέλεσμα της συνάντησης ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κώστας Κατσαρός, και συνέχισε: «Εξασφαλίσαμε και χρήμα και τεχνική υποστήριξη, αλλά κυρίως τη στενή στο εξής συνεργασία με τους διαχειριστές του προγράμματος.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον εμείς καλούμαστε να τρέξουμε τάχιστα όλες τις διαδικασίες, να εποπτεύσουμε και να βρούμε απαραίτητα καλή χημεία και με τους εργολάβους. Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι καταπιανόμαστε με ένα πολύ δύσκολο στοίχημα. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να το κερδίσουμε και θεωρώ ότι η συνάντηση η σημερινή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για να τα καταφέρουμε», κατέληξε.

Την ίδια αισιοδοξία εξέφρασε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Στρατής Τζιμής, που θα επιφορτιστεί πλέον με τις υπηρεσίες του το βάρος του συντονισμού και της εποπτείας της εξέλιξης των διαδικασιών και εργασιών.

 

Ικανοποίηση του δημάρχου

Αποτιμώντας ως απολύτως θετικό συνολικά το διήμερο επαφών της δημοτικής του αρχής με στελέχη της νέας κυβέρνησης, αλλά και με φορείς προγραμμάτων, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, τόνισε στο «Ε» πως ανοίχτηκαν γέφυρες συνεργασίας και εξασφαλίστηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο διάστημα της παρουσίας του στην Αθήνα.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση στο ΕΠΠΕΡΑΑ, ο δήμαρχος τόνισε πως όλες οι παρεμβάσεις για τους βιολογικούς μπορούν να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα και πως παράλληλα μπορούν να προωθηθούν και νέες εντάξεις. Ωστόσο, ανέδειξε ως αναγκαιότητα η δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες πλέον να επιταχύνουν τους ρυθμούς και την αποτελεσματικότητά τους στην εξέλιξη των διαδικασιών.

Ο δήμαρχος, πάντως, δεν έμεινε μόνο στη χθεσινή παρουσία του μαζί με τους αντιδημάρχους του στο ΕΠΠΕΡΑΑ, αλλά σχολίασε ως ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική και τη συνάντησή του και με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Σπύρος Γαληνός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει αναλυτικά τις δυνατότητες αλλά και τις στοχεύσεις του τουρισμού στη Λέσβου προς την κ. Κουντουρά και μέσα σε ένα πολύ καλό κλίμα, εξασφάλισε τη δέσμευσή της για μία στενή συνεργασία στο εξής.

Ο δήμαρχος, που συνοδευόταν από τον αντιδήμαρχο Στρατή Τζιμή, ανέδειξε τη δυνατότητα ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού μέσω της αξιοποίησης των πηγών του νησιού, ενώ συζήτησε με την αναπληρώτρια υπουργό και πιθανές δράσεις συνεργασίας με όλους τους φορείς τουρισμού, και όχι μόνο της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey