Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στον καταυλισμό των Τσιγγάνων της Ουτζάς

Λεηλατούν τα σπίτια τους!

27/02/2015 - 21:37

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στην Ουτζά, εκεί όπου κατέφυγαν όσοι μέχρι πρότινος βρίσκονταν στα πρόχειρα παραπήγματα στη Βόρεια Παράκαμψη.

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στην Ουτζά, εκεί όπου κατέφυγαν όσοι μέχρι πρότινος βρίσκονταν στα πρόχειρα παραπήγματα στη Βόρεια Παράκαμψη.

Οι λεηλασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στα λυόμενα σπίτια, με πόρτες και παράθυρα να έχουν ξηλωθεί σε αρκετά από αυτά, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ένα λυόμενο διαλύθηκε προκειμένου να καταλήξει παλιοσίδερα προς πώληση. Ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί τις Αρχές, είναι η παραβατική δραστηριότητα της συγκεκριμένης ομάδας Τσιγγάνων, με αρκετά μέλη της (μεταξύ των οποίων και ανήλικοι) να είναι κατηγορούμενα κυρίως για κλοπές.
 
Άδοξο τέλος κινδυνεύει να έχει ο καταυλισμός των Τσιγγάνων που δημιουργήθηκε το 2002 στην Ουτζά και στέγασε από τότε δεκάδες οικογένειες.

Οι περισσότερες από αυτές ανήκαν στο σόι των Καμπέρηδων και στη διάρκεια των περασμένων ετών κατάφεραν να ασχοληθούν με διάφορες εμπορικές δραστηριότητες, με κυριότερη την πώληση χαλιών και φθηνών επίπλων. Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μιας πανελλαδικής προσπάθειας να βοηθηθούν οι Τσιγγάνοι στη διαδικασία ένταξής τους. Μάλιστα έγιναν προσπάθειες και με τα παιδιά των οικογενειών αυτών, με εκπαιδευτικούς να τα στηρίζουν ώστε να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν το σχολείο.


Αποκαΐδια έμειναν μόνο στην Ουτζά

Το παράδειγμα του Δημοτικού Σχολείου στην Αγία Φωτεινή, στο οποίο παρακολουθούν μαθήματα μερικά από τα παιδιά των οικογενειών που φιλοξενήθηκαν στον καταυλισμό (υπάρχει και σχετικό ρεπορτάζ τού «Ε»), επιβεβαιώνει πόσο ωφέλησε η λειτουργία του καταυλισμού σε συνδυασμό με μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών που έτρεξαν παράλληλα. Σήμερα, όλες οι οικογένειες που έμεναν εκεί, έχουν μετακομίσει σε σπίτια, μας είπαν άνθρωποι που ασχολούνται με το ζήτημα, και επιβιώνουν ασχολούμενοι κυρίως με το εμπόριο.

Άδειασε, αλλά…
Ο καταυλισμός εδώ και αρκετούς μήνες είχε σχεδόν αδειάσει από τους ενοίκους του των τελευταίων χρόνων. Κατά καιρούς, όμως, κατέφευγαν σε αυτόν αρκετοί από τους Τσιγγάνους που κατασκήνωναν στη Βόρεια Παράκαμψη. Είναι η ίδια ομάδα που αρκετά συχνά μετακόμιζε και στο χώρο τού πάρκινγκ στο Μακρύ Γιαλό, με τα γνωστά προβλήματα τα οποία κάτοικοι και φορείς κατήγγειλαν επανειλημμένως.

Η ομάδα αυτή, εκμεταλλευόμενη τον άδειο πλέον καταυλισμό, έμενε περιστασιακά εκεί και μάλιστα ερχόταν σε προστριβή με τους παλιούς ενοίκους (τους Καμπέρηδες), οι οποίοι συνέχιζαν να διατηρούν τα λυόμενα χρησιμοποιώντας τα κυρίως ως αποθήκες.

Ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν άργησε να ξεσπάσει έχθρα και για ό,τι γινόταν, ακολουθούσε αλληλοκατηγορία.
Το πρώτο σημαντικό ζήτημα που προέκυψε, ήταν με την παροχή ρεύματος. Αρκετοί προχώρησαν σε παράνομες συνδέσεις και άλλοι ξήλωσαν τα καλώδια για να πουλήσουν χαλκό στα χυτήρια. Η μία ομάδα κατηγόρησε την άλλη και ποτέ δε βρέθηκε άκρη για το ποιος έφταιγε.

Η ΔΕΗ, όμως, προχώρησε σε αφαίρεση της εγκατάστασης προκειμένου να σταματήσει η κλοπή και κυρίως γιατί υπήρχε κίνδυνος να πάθει κάποιος ηλεκτροπληξία αν συνεχιζόταν η τακτική των παράνομων συνδέσεων.

Και μήνυση
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ομάδα από τη Βόρεια Παράκαμψη έχει εγκατασταθεί μόνιμα στον καταυλισμό. Καθημερινά πλέον σημειώνονται λεηλασίες στα λυόμενα σπίτια, με πόρτες και παράθυρα να ξηλώνονται και να καταλήγουν να πωλούνται ως παλιοσίδερα. Τις προηγούμενες ημέρες ένα ολόκληρο λυόμενο διαλύθηκε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Δήμο Λέσβου, έχει υποβληθεί μήνυση για το περιστατικό.

Οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι λένε πως κάποια παιδιά έβαλαν φωτιά μέσα σε αυτό για να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα αυτό να καεί. Δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό αν κάποιος δει το διαλυμένο σπιτάκι.

Από φωτιά, ωστόσο, κινδυνεύουν καθημερινά αρκετοί από τους Τσιγγάνους στον καταυλισμό που, για να ζεσταθούν, καίνε σε αυτοσχέδιες σόμπες κυριολεκτικά ό,τι βρουν. Οι ίδιοι παραπονιούνται πως είναι χωρίς ρεύμα και εγκαταλελειμμένοι από το Δήμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν προσπάθειες να συνδεθεί ξανά το ρεύμα στον κατακλυσμό, αλλά ούτε η ΔΕΗ, ούτε ο Δήμος ανέλαβαν την ευθύνη να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση, που μπορεί να έβαζε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελεί πονοκέφαλο και για την Αστυνομία. Πριν από ένα μήνα περίπου, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς έξι Τσιγγάνοι, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε τουλάχιστον 11 κλοπές που είχαν σημειωθεί την περίοδο εκείνη, σε αρκετά σημεία του νησιού. Παλιότερα, και άλλα μέλη της ομάδας είχαν συλληφθεί για κλοπές σε διάφορες επιχειρήσεις, από τις οποίες ήθελαν να πάρουν κυρίως μεταλλικά αντικείμενα.

Γνώστες του ζητήματος, οι οποίοι παρακολουθούσαν από κοντά το ζήτημα του καταυλισμού όλα αυτά τα χρόνια, εκφράζουν την ανησυχία ότι αυτός θα έχει άδοξο τέλος.

Η εγκατάσταση εκεί μιας ομάδας Τσιγγάνων που έχει δείξει τέτοια συμπεριφορά, χωρίς να υπάρξει η πλαισίωση από άλλες πρωτοβουλίες και κυρίως η ενασχόληση ειδικών με το ζήτημα, είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στα γνωστά αποτελέσματα. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, το ότι εγκαταστάθηκαν εκεί οι συγκεκριμένοι Τσιγγάνοι δε σημαίνει ότι αυτοί θα έχουν την ίδια εξέλιξη με τους προηγούμενους ενοίκους.

Αντιθέτως, το μέλλον του καταυλισμού προμηνύεται ίδιο με αυτό της Βόρειας Παράκαμψης, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey